Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Araştırma Merkezi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi işbirliği ile 24-26 Ekim 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilen “Mondros Mütarekesi’nin 100. Yılı, 1. Dünya Savaşı’nın Sonu Mütarekeler ve Barış Antlaşmaları” sempozyumuna katılmak üzere Kahramanmaraş’a gelen Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan ve alanında uzman yaklaşık 55 bilim adamı kentin tarihi ve turistik yerlerini gezdi. Kahramanmaraş’ta sempozyuma katılan davetlilerin kentteki son durağı, Germanicia Antik Kenti oldu. Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan ve sempozyumun Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Solak öncülüğünde, Germanicia Antik Kenti ve Taban Mozaiklerine gelen davetliler Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı’dan bilgiler aldı. Beyhan ve davetliler, Germanicia Antik Kenti ve Taban Mozaiklerine hayran kaldıklarını, alanın ilerleyen dönemlerde bütün dünyanın dikkatini çekeceğine inandıklarını söyledi.
“TARİHİ KALINTILARI GÜN YÜZÜNE ÇIKARMAK”
Germanicia Antik Kenti ve Taban Mozaiklerini ziyaretin ardından gazetemize açıklamalarda bulunan Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan, ilk medeniyetlerin bu coğrafyada kurulduğunu söyledi. Tarihi kalıntıları gün yüzüne çıkarmanın önemine değinen Beyhan, “Anadolu’nun tamamı kadim medeniyetlerin merkezi. Profesör Kramer tarihin, insanlığın Mezopotamya’da başladığını söyler. Demek ki ilk medeniyetler bu coğrafya, bu topraklar üzerinde kurulmuştur. Dolayısıyla önemli bir coğrafya, önemli bir memleket. Bu tarih boyunca da pek çok devletlerin burada kurulduğunu biliyoruz. Bir zamanlar Roma İmparatorluğu’nun hakimiyeti alanıydı. Daha sonra Persler bir süre buralara hakim oldular. Derken, Memlüklüler, Selçuklular, Osmanlı ve şimdi de Türkiye Cumhuriyeti’nin önemli bir kenti Kahramanmaraş’tayız. Burası ayrıca önemli bir sanayi kenti. Bu tür tarihi kalıntıları gün yüzüne çıkarmak, dolayısıyla beşeriyete sunmak bu ülkenin tapu senedini bütün dünyaya göstermek demektir. Yani bu bir mülkiyetin temel unsurlarından birisidir. Bu bakımdan ben çok mutluluk duydum. Müdürümüzde bizi bilgilendirdi” ifadelerini kullandı.
“SEMPOZYUM KAHRAMANMARAŞ’A YARAŞIRDI”
Mondros Mütarekesi’nin 100. Yılı, 1. Dünya Savaşı’nın Sonu Mütarekeler ve Barış Antlaşmaları Sempozyumu hakkında bilgiler veren Beyhan, “Burada çok önemli bir sempozyuma katıldık. Atatürk Araştırma Merkezi’nin 2018 yılının son ilmi etkinliğini burada düzenlemiş olduk. Sempozyumumuzun ismini de Mondros Mütarekesi’nin 100. Yılı, 1. Dünya Savaşı’nın Sonu Mütarekeler ve Barış Antlaşmaları olarak belirlemiştik. Mondros Mütarekesi aslında Osmanlı Devleti’nin tarih sahnesinden silinişinin yâda Osmanlı Devleti’nin ölüm fermanının imzalandığı bir müterakedir. Ama aynı zamanda bir hayra vesile olmuştur. Anadolu’nun şahlanışına vesile olmuştur. Kahramanmaraş, Gaziantep ve Şanlıurfa gibi illerimiz kendi göbeğini kendisi kesmiştir. O zamanlar düzenli bir ordumuz yoktur. Ama yerel imkânlarla, kıt imkânlarla, yoksulluk içerisinde kendi topraklarını muhafaza etmişlerdir ve dolayısıyla da zamanın en güçlü emperyalist devletlerine karşı dik durmuşlardır. Dolayısıyla Kahramanmaraş’a Osmanlı Devleti’nin ölüm fermanının imzalandığı bir mütareke ile ilgili 100’üncü yılında bir sempozyumun akdedilmesi elbette Kahramanmaraş’a yaraşırdı. Dolayısıyla Kahramanmaraş Valiliğimize, Büyükşehir Belediyemize ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin iş birliğiyle burada bilim insanlarımızın göz nuru, beyin emeği bilgileriyle bir şölen gerçekleştirdik. Fevkalade mutluyum, fevkalade onur duyuyorum” dedi.
“KADİM ŞEHİR OLDUĞUMUZUN EN ÖNEMLİ GÖSTERGESİ”
Mondros Mütarekesi’nin 100. Yılı, 1. Dünya Savaşı’nın Sonu Mütarekeler ve Barış Antlaşmaları Sempozyumunun Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Solak ise yaptığı açıklamada, Germanicia’nın Kahramanmaraş’ın kadim bir şehir olduğunun en önemli göstergesi olduğunu söyledi. Sempozyum hakkında da bilgiler veren Solak, “Şu anda bulunduğumuz mekan Kahramanmaraş’ın kadim bir şehir olduğunun en önemli göstergesidir. Buranın tanıtımı ve dışarıdan gelen hocalarımıza gösterilmesi açısından buradayız. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz ama daha yol alacak çok mesafemiz var. Bu anlamda müdürümüze ve ekibine başarılar dilerim. Burada olmamıza vesile olan husus ise Osmanlı Devleti’nin yıkılış sürecinde imzalanan Mondros Mütarekesi. Türk tarihinin en önemli ve en ağır antlaşması. Bu vesile ile 100’üncü yılda Kahramanmaraş’ımızda Büyükşehir Belediye Başkanlığımız, Sütçü İmam Üniversitemiz ve Atatürk Araştırma Merkezimizle böyle bir organizasyon gerçekleştirdik. 49 tebliğ, 55 civarında bilim insanı şehrimize geldi ve Mondros Mütarekesi’ni çeşitli yönleriyle tartıştılar. Çok güzel bir sempozyum oldu. İnşallah bu tür sempozyumları şehrimize kazandırmak adına Atatürk Araştırma Merkezi Başkanlığımızla, Büyükşehir Belediyemizle ve üniversitemizle el ele verip daha fazla sempozyumlar yapmayı planlıyoruz” açıklamalarında bulundu.
“BİLİM İNSANLARIMIZI AĞIRLAMAKTAN MUTLULUK DUYDUK”
Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı da Türkiye’nin en önemli bilim adamlarını Germanicia Antik Kenti ve Taban Mozaiklerinde ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “24-26 Ekim tarihlerinde Atatürk Araştırma Merkeziyle, Sütçü İmam Üniversitesi ve Büyükşehir Belediyesi’nin işbirliği içerisinde ve 49 bildiriyle, 50’den fazla bilim adamının birlikte gerçekleştirmiş olduğu Mondros Mütarekesini sonlandırmış bulunuyoruz. Ben Atatürk Araştırma Merkezi Başkanımız Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan hocama ve beraberinde ilimizde bulunan tüm akademisyen arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyoruz. Kendileri Germenicia Mozaik Alanını ziyaret ettiler. Onun da önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü her birinin birbirinden değerli olan fikirlerini bizzat görmek suretiyle anmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz çalışmalar somut olarak gelmiş olduğumuz nokta. Ama asıl olan bundan sonra daha emin adımlarla hem şehrimiz adına hem bölge turizmi adına hem de ülkemiz adına en doğru en güzel şeyleri geleceğimize aktarmak adına çalışmalarımıza devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
(Haber: Ahmet Güneçıkan-Mesut Benli)