Tarihin derinliklerinde bazı anlar vardır ki bir milletin kaderini değiştirir. Kahramanmaraş’ın kurtuluş mücadelesi de işte böyle bir dönüm noktasıdır. Şehrin Fransızlar tarafından işgal edildiğinin ertesi günü sarhoş Ermeni askerlerinin hamamdan çıkan kadınlara sarkıntılık edip; “Burası artık Fransız ülkesi oldu, Fransa'da çarşafla gezilmez” derken, kadınlar da çığlık atarak “Yok mu bir insaf eli!” Diye yardım çağırdı. Ortamı yatıştırmak ve kadınları kurtarmak isteyen Çakmakçı Said ve arkadaşları Ermeni askerlerince vurularak yere düştüğü sırada gönüllü imamlık yaptığı mescidin altındaki dükkanda süt satan Sütçü İmam, tabancasını alarak düşmana karşı ilk kurşunu 31 Ekim 1919'da ateşledi. Atılan kurşun sadece Maraş'ın kurtuluşu için bir vesile olmadı, Anadolu'da da bir kıvılcımın başlamasına da neden oldu.

Screenshot 2-50

MARAŞ HALKI TARİHE ALTIN HARFLERLE YAZILACAK BİR DESTANA İMZA ATTI

Screenshot 3-34

Şehirlerinin işgal altında olmasını hiçbir şekilde kabullenmeyen Maraşlıların, Sütçü İmam Olayı ve Bayrak Olayı ile tetiklenen direnişi, 12 Şubat 1920’de işgalci kuvvetlerin Maraş’tan çekilmek zorunda kalmasıyla zaferle sonuçlandı. Düzenli bir ordusu olmamasına rağmen vatan aşkıyla ayağa kalkan Maraş halkı o gün, tarihe altın harflerle yazılacak bir destana imza attı. Bu destan, yalnızca o gün için değil, geleceğe bırakılan bir cesaret meşalesi oldu. "12 Şubat Ruhu" Maraşlılar için yalnızca bir tarih değil; bir diriliş, bir haykırıştır. Vatan, namus ve bayrak uğruna tek yürek olan bu cesur insanlar, tarihe bir daha asla unutulmayacak bir iz bıraktı. Bugün bu ruh hala diri, hala aynı heyecanla taşınıyor.

Screenshot 1-74

105 YILLIK GURUR YENİDEN YAŞANACAK

Kahramanmaraş’ın kurtuluşunun 105. yıl dönümü, birbirinden özel etkinliklerle şehrin dört bir yanında kutlanıyor. Mehteran takımının coşku dolu gösterileri, kentin sokaklarını inletiyor. Mahallelerde bir zamanlar düşmana karşı birleşen çetelerin izlerini taşıyan kahramanların torunları, gaziler, çocuklar ve çevre illerden gelen misafirler bu onurlu günü birlikte selamlıyor. Kurtuluş coşkusu, yalnızca geçmişin hatırasını değil, geleceğe olan inancı da güçlendiriyor. Çünkü Maraş halkı, ne zaman bir engelle karşılaşsa o meşhur 12 Şubat ruhuyla ayağa kalkmayı bilir. Bu toprakların evlatları için vatan sevgisi bir gün değil, sonsuza dek süren bir sevdadır. Kahramanmaraş’ın göğsünde parlayan bu kahramanlık hikayesi, nesiller boyunca anlatılmaya ve ilham vermeye devam edecek.

I M G 7925

I M G 7890

Muhabir: Melike Algan