Bundan tam 8 yıl önce Türkiye devletinin ve milletinin karşı karşıya kaldığı FETÖ Darbe girişimi güçlerin birleşmesiyle önlendi. Bölücü terör örgütü kapsamında ülkenin demokrasisini hedef alan bu girişim, halkın meydanlarda darbeyi protesto etmesi ve devletin dik duruşuyla geri çevrildi ve kalıntıları temizlendi. Her yıl resmi tatil ilan edilen 15 Temmuz günü, Demokrasi ve Milli Birlik Günü olarak anılıyor. Peki 15 Temmuz 2016’da neler yaşandı? İşte detaylar;

SIKIYÖNETİM VE SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI İLAN EDİLDİĞİ AÇIKLANDI

TSK'nın resmî internet sitesi ve TRT'de yayınlanan bildiride, ordunun yönetime el koyduğu ve ülkede sıkıyönetim ve sokağa çıkma yasağı ilan edildiği açıklandı. İstanbul'daki Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprüleri, bir grup rütbeli asker ve Hava Harp Okulu öğrencisi tarafından kapatıldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmail Kahraman ve yaklaşık elli milletvekilinin Meclis'te bulunduğu sırada, F-16 savaş uçakları Meclis üzerinde uçuş yaparak parlamentoyu dört defa bombaladı. Ankara'nın Beştepe semtinde bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na bombalama girişiminde bulunulsa da başarılı olunamadı. Muğla'nın Marmaris ilçesinde bir otelde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı suikast girişiminde bulunuldu.

Dfd45Eed50714C4Eae6C941B377F7Dfe

HALK MEYDANLARA ÇIKTI

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Genelkurmay II. Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve bazı üst düzey komutanlar; darbeye kalkışan askerler tarafından rehin alındı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ise 'sık sık yer değiştirmesi' dolayısıyla darbeciler tarafından bulunamadı. Gelişmeler üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN Türk'te kanalın Ankara temsilcisi Hande Fırat'la FaceTime üzerinden iletişime geçerek darbecilere hiçbir şekilde imkân tanınmayacağını ifade etti ve halkı darbeye tepki göstermek için meydanlara ve havalimanlarına çıkmaya davet etti. Bu çağrının ardından Türkiye'nin birçok ilinde darbe karşıtı protesto gösterileri düzenlendi.

ASKERÎ, İDARİ VE ADLİ KURUMLARDA BİRÇOK KİŞİ GÖREVDEN ALINDI

16 Temmuz sabahı, TSK ve Emniyet Genel Müdürlüğü personelinin düzenlediği operasyonlar sonucunda askerî darbe girişimi bastırıldı ve askerler silahları ile birlikte teslim oldu. Olaylar sonucunda, 104'ü darbe yanlısı asker olmak üzere, 300'den fazla kişi hayatını kaybetti, 1.491 kişi yaralandı ve farklı rütbelerden 8.036 asker gözaltına alındı. Yargı ve sivil siyaset mensupları dâhil olmak üzere toplam gözaltı sayısı, 22 Temmuz tarihi itibarıyla 10 bini buldu. Bunun yanı sıra, askerî, idari ve adli kurumlarda birçok kişi görevden alındı.

 

Editör: Melisa Türkmen