Kahramanmaraş Kapalı Çarşı civarında sokak başında Adamotu Bitkisi satışı yapan vatandaşın ilginç bir satış yöntemi var. Bitkiyi ağrıyan bölgeye uygulayan satıcı Enver Erkoç, "İyi etmezse almayın" diyor.
Kahramanmaraş'ta oldukça ilgi gören bu bitkinin sağlığa faydası olup olmadığını araştırdık. Ana vatanı Orta Asya olan bitkinin Hindistan'da alternatif tıpta oldukça yaygın kullanılmakta olduğunu öğrendik. Bazı rahatsızlıkları tedavi edici özelliği olan bu bitki, doğru kullaılmadığında yan etkisi öldürücü de olabiliyor. Şekli insan vücuduna benzediği için Adamotu ismi verilen bu bitki, satıcılığını yapan Enver Koç'un iddialarına göre yerden söküldüğü sırada insan gibi ses çıkarıp ağlıyor.
Yakıcı özelliği bulunan bitkiyi kür halinde ağrıyan bölgeye krem şeklinde uygulayan vatandaşlar Adamotunun oldukça yakıcı olduğunu belirtti. Sağlığa fayda ve zararları konusunda bazı internet sitelerinde bilgiler mevcut. isimli internet sitesinde yer alan bilgilere göre bitkinin özellikleri şu şekilde:
Halk arasında Abdüsselamotu, Ademotu, İnsanotu, At elması, Abdulselam otu, Hacılar otu, Kankurutan, Yerelması, Toskafa kavunu isimleriyle de anılmakta. Latince ismi MANDRAGORA AUTUMNALİS.
Bitki: Adamotu morumsu çiçekli, toprak üstünde yapraklı, küçük kırmızı elma şeklinde bitkileri olan, insana benzetilen kazık şeklinde köke sahip bir bitkidir.
NEREDE YETİŞİR?
Akdeniz ülkelerinde yetişen adamotu yurdumuzda da Ege ve Güney Anadolu’da özellikle kaya diplerinde, boş sahalar ve ekilmemiş tarlalarda yetişir.
Adamotunun kullanımı: Kökleri son baharda topraktan çıkartılır. Sonra kurutulur ve toz haline getirilir. Yaprakları da kullanılır.
Adam Otunun Faydaları Nelerdir?
Adamotu kökü cinsel isteği arttırıcı, bitkinliği yok edici, ağrı kesici, spazm çözücü ve uyuşturucu etkilere sahiptir. Ayrıca kuvvetli bir susturucu ve ishal yapıcıdır. 20′şer miliigram toz halinde, günde 3 kez içilir.
Taze adam otu yapraklarından elde edilen öz veya kuru yapraklarının tozunun balmumu ile karıştırılmasından elde edilen merhem egzamalarda kullanılabilir.
Dikkat: Adamotu çok güçlü bir müshildir, aşırı dozda adam otu öldürücü olabilir! Adamotunun hamilelik döneminde kesinlikle kullanılmaz.
Araştırmalar:
İlk geniş çaplı klinik araştırmasını Rademacher 1850 yılında yapmıştır. Mezger 50 doktor üzerinde 1951’de tedavi denemesi yapmış ve onu Raedside 1966’da 15 kişi üzerinde araştırma yapmışlardır. (Mezger 966) Fakat bu araştırmalar yeterli değildir.
Tesir şekli: Teskin edici, ağrı kesici, iltihapları önleyici ve antidepresif (depresyonu önleyici)’dir.
Kullanılması:
a) Homeopatik araştırmalara göre Adamotu kökünün tentürü başta; depresyon, mide bağırsak ve karaciğer rahatsızlıkları, Artroz (eklemlerin bozulması), Artritis (eklemlerin iltihaplanması), kas romatizması ve siyatiğe karşı kullanılır. Ağrı kesici ve uyku ilacı olarak da kullanılır.
b) Halk arasında; mide ülseri, kolitler, astım, boğmaca gibi rahatsızlıklara karşı kullanılmıştır. Eskiden genellikle cinsel gücü artırdığına inanılmış ve genellikle bu maksatla kullanılmıştır.
Çayı: Çok zehirli olması nedeniyle çayı içilmez fakat 0, 1gr’ı geçmemek şartıyla kökünden yontulur veya tozu demliğe konarak üzerine 200-300ml kaynar su ilave edilerek 5-10dk demlenmeye bırakıldıktan sonra içilir.
Homeopati’de: Homeopati’de genellikle kurutulmuş Adamotu kökünden 20gr toz veya rendelenmiş şekli bir şişeye konur ve üzerine %70’lik 80ml alkol ilave edilir. Güneş görmeyen bir yerde muhafaza edilen şişe iki günde bir çalkalanır ve 6hafta sonra süzülerek Homeopati’de > ismi ile anılan tentür elde edilir. Homeopati’de genellikle D3 (1/1000) tentürü kullanıldığından hazırlanan tentürden 1ml 99ml %70’lik alkol ile karıştırılarak D3 dozajlı tentür elde edilir. Bu tentürden günde 3-5defa 10-15damla 4-6hafta süre ile alınır. Avrupa ülkelerinde D6 (1/1000000) dozajından aşağısına doktor reçetesi gerekmektedir.
Haber: Şenol Güneş