Kültürel yemekleri ve geleneksel tatlarıyla Kahramanmaraş, Anadolu mutfağında daima  öne çıkıyor. Yaz aylarının sıcağında serinletici ve doyurucu lezzet sunan Aş Katması, bu zengin mutfağın önemli yiyecekleri arasında yer alıyor. Geleneksel yöntemlerle önce pişirilerek sonrasında soğutulan döğmenin yoğurda eklenmesiyle hazırlanan bu lezzetli yemek Kahramanmaraşlı vatandaşlar tarafından sıcak yaz günlerinde en çok yapılan ve tüketilen yiyeceklerden oluyor. Yörede ise  "katıklı" adıyla da biliniyor.

Ekran Görüntüsü 2024 07 12 114041

GELENEKTEN SOFRALARA: AŞ KATMASI’NIN YOLCULUĞU

Aş Katması’nın tarihi, bulgurun Kahramanmaraş’ta önemli olmasına dayanıyor. Kahramanmaraş’ta, neredeyse çoğu  yemek de  bulgur kullanılan tarifler yer alıyor.  Eskiden iri bulgur bulunmadığından normal bulgur kullanılarak yapılan bu yemek, günümüzde dövme ve nohut eklenerek daha zengin ve doyurucu hale getiriliyor. Bu geleneksel lezzetin hazırlanışı oldukça özen gerektiriyor.  Önce bulgur, kaynar suya atılır ve iyice pişene kadar kaynatılır. Pişen bulgur dinlendirilir ve soğuması için bekletilerek soğuyan bulgurun üzerine, tuzla karıştırılmış ve ayrandan daha kıvamlı olacak şekilde sulandırılmış yoğurt eklenir. Bu karışım özenle karıştırılır. Hazırlanan karışım tabaklara alınarak üzerine taze nane serpilir. İsteğe bağlı olarak buz eklenerek serinletici bir etki yaratılır.

KAHRAMANMARAŞ’IN MUTFAK KÜLTÜRÜNÜN YAŞATILMASI

Kahramanmaraş mutfağının zenginliği ve çeşitliliği, yerel halkın ve bölgeye gelen ziyaretçilerin beğenisini kazanıyor. Aş Katması ve Katıklı, sadece serinletici ve besleyici özellikleriyle değil, aynı zamanda kültürel bir değer olarak da önem taşıyor.

Muhabir: MELİKE ALGAN