Mehmet Bağlar, Kahramanmaraş’ın tarihini, kültürünü, değerlerini, insanlarını ve bugüne kadar gelmiş geçmiş sanatçılarını anlatan arşivini sadece Manşet Gazetesi ile paylaştı. Bağlar, 7’den 70’e Maraş ile ilgili bilgiler olan bu özel arşivini gazetemiz okuyucuları ile buluşturarak, kültür ve sanat anlamında vatandaşların gönül dünyalarını aydınlatıyor. Kahramanmaraş’ın tarihi dokusunu ve kültürünü ele aldığımız bu özel arşivde, şehrin geçmişten bu güne gelen ozanlarını, bestekârlarını ve sanatçılarını ele alıp bu özel kişilikleri tek tek sayfa sütunlarımıza taşımaya devam ediyoruz. Her hafta Pazartesi günü gazetemizde siz değerli okuyucularımız için yazılar yazan ve arşivinde ki tarih kokan notları bizimle paylaşan Bağlar, bu hafta okuduğu türkülerle insanların gönlünde taht kuran Engin Nurşani’yi kaleme aldı.

Volkan Müzik Galerisi Yöneticisi, araştırmacı ve bağlama üstadı Mehmet Bağlar ’ın kaleminden Engin Nurşani;

ENGİN NURŞANİ
Asıl adı Engin Ayhan olan Engin Nurşani 1984 yılında Almanya Krefeld doğumludur. Babası Türkiye’nin tanınmış âşıklarından Âşık Ali Nurşani’dir. Annesi Alman vatandaşı Angelika Nurşani’dir. Babası Ali Nurşani daha evvel Kahramanmaraş Kömürler kasabasına bağlı Keferdiz köyünde dünyaya gelmiştir. Engin Nurşani eğitimini Almanya’da yaptı ve lise mezunudur. 6 yaşında babası Ali Nurşani’nin türkülerini dinleyerek bağlama çalmaya ve söylemeye başladı. Zaman zaman babası Ali Nurşani’ni gittiği konserlere Engin’i de götürüp sahneye çıkarırdı. 16-17 yaşına gelinceye kadar hayalinde hep profesyonel bir albüm çıkartmak vardı. Ama Ali Nurşani buna hep karşı çıkardı. Çünkü babası 40 yıl boyunca sahnelerde saz çalıp türkü söyledi, fakat ekonomik yönden hiç bir şey yapamamış karşılığını alamamıştı. Engin Nurşani’nin de bu durumlara düşmesini istememiş hep okumasını istemişti. Ama Engin Nurşani hep kararlıydı, hayalini gerçekleştirmek için bir gün habersizce İstanbul’a geldi ve Türkiye’de müzik ve kaset dağıtım ağında çok iyi bir yerde olan DE-KA müzik şirketiyle görüşüp anlaştı. Ve hemen arkasından Engin’in stüdyo çalışmalarına başlandı. 3 aylık stüdyo çalışmasından sonra DE-KA müzik etiketiyle 2003 yılında ‘Adına bir çizik çektim’ albümü piyasaya sürüldü.

BABASI ALİ NURŞANİ HEP DESTEK OLMUŞTUR
Türkiye’de bu albüm büyük ses getirdi. Engin Nurşani’de artık adını Türkiye’de duyurmaya başladı ve ilk klibini de ‘Adına bir çizik çektim’ eseri oldu aynı zamanda bu eserde babası Ali Nurşani’ye aittir. Artık Ali Nurşani’de bu konuda ve konserlerinde oğlu Engin Nurşani’nin hep yanında olup destekçisi olmuştur. Engin Nurşani Almanya’da doğup büyümesine rağmen Türkçe’sini tam bir Kahramanmaraşlı ve Gaziantepli gibi konuşurdu. Babası Ali Nurşani âşıklık geleneğinin yanı sıra ozanlık geleneği de sürdürürdü. Engin Nurşani’de hem özgün bir Türk Halk Müziği Sanatçısı hem de babası gibi âşıklık geleneğini sürdüren bir sanatçıdır. Bundan sonra ki Engin’in çıkaracağı bütün albümlerde babası Ali Nurşani hep destek olmuştur.

Engin Nurşani’nin De-Ka müzikte çıkarmış olduğu albümler:

1)Adına Bir Çizik Çektim ( Temmuz 2003 )

2)Mutlu musun ( Temmuz 2004 )

3)Sen Nefsine Köle Oldun ( Kasım 2007 )

4)Üç Ozan Üç Oğul 1 ( 2010 )

5)Üç Ozan Üç Oğul 2 ( 2013 )

6)Gözün Aydın ( Ekim 2014 )

ENGİN NURŞANİ’NİN YAPTIĞI TALİHSİZ TRAFİK KAZASI
Engin Nurşani Volkan Müzik Galerisi sahibi Mehmet Bağlar’ında çok yakın dostu olup abi kardeş gibiydiler. Kahramanmaraş’a her geldiğinde Mehmet Bağlar’ı ziyaret eder bu bölgede Mehmet Bağlar abisi olmadan hiçbir konsere gitmezdi. Yine bir gün mübarek ramazan aylarından tarih 13 Eylül 2008 cumartesiyi pazara bağlayan gece Elbistan’da bir program dönüşü gece saat yarım gibiydi. Ramazan dolayısıyla iş yerimizin önünde geç saatlere kadar çay sohbeti yapardık. O gece yine otururken telefonum arka arkaya çaldı ve hayırdır inşallah bu saatte kim arıyor diyerek açtım telefonumu, baktım ki Âşık Ali Nurşani arıyor. Hayırdır üstat dedim bana Mehmet’im Engin Tekir’in orda tünel çıkışında kaza yapmış kurban olayım yetiş hastaneye dedi. Hemen kalkıp arabama bindim hastaneye giderken beni Tekir karakolundan bir uzman çavuş aradı Engin Nurşani kaza yaptı yanında bir arkadaş daha var isminin Mustafa Kara olduğunu söyleyen seninle görüşmek istediğini söyleyince seni aradım deyince bende hemen ver telefonu ona dedim. Telefonda ki kişi ben Mustafa Kara hocam Engin’le kaza yaptık hastaneye geliyoruz dedi. ( Mustafa KARA Engin NURŞANİ’nin kuzenidir ve aslen Gaziantep’lidir ) Arabayı kim kullanıyor dediğimde Engin kullanıyordu dedi. Daha sonra Engin Nurşani’nin patronu DE-KA müzik şirketinin sahibi Arslan Deveboynu’nu hemen aradım. Arkasından benim oğlum Volkan Bağlar’ı aradım Engin Nurşani kaza yapmış hemen devlet hastanesine gelmelerini söyledim. Ben hastaneye vardıktan yarım saat sonra Engin ve Mustafa ambulansla hastaneye getirildi. İçeriye acil bölümüne alınıp müdahale yapılırken bende Engin’in üzerinde ki kıyafetleri çıkartıp yardımcı oldum. Hemen arkasından Arslan Bey geldi uzman doktorlar arandı ve arkasından basın mensupları geldiler. Ben ve oğlum Volkan Bağlar bu arada Engin’in beyin tomografisi ve boynunda kırık şüphesiyle boyun filmini de çektirdim. Doktorlarda sağ olsunlar hemen müdahale edip yoğun bakıma aldılar. 7 gün Kahramanmaraş devlet hastanesinde kaldıktan sonra kısmen iyileşip Gaziantep tıp fakültesine sevk edildi. Orada yaklaşık 1 ay süren tedavisinin ardından evine taburcu çıkartıldı. Sağlığına kavuştuktan sonra müzik hayatına devam etti.

Engin Nurşani’nin bazı türküleri;

ADINA BİR ÇİZİK ÇEKTİM
Yalanla yeminle nara yaktığım
Sözlerini bile bile unuttum
Usanmazdım saatlerce baktığım
Gözlerini bile bile unuttum
Unuttum adına bir cızık çektim

Sana çok bağlıydım ümüdüm vardı
Onun için bu can sana yalvardı
Ömrümün üstünde yıllar yol aldı
İzlerini bile bile unuttum
Unuttum adına bir cızık çektim

Yüreğime kazdım senin adını
Ben almadım alan alsın tadını
Terk eyledim en sevdiğim kadını
Yüzlerini bile bile unuttum
Unuttum adına bir cızık çektim

MUTLUMUSUN
Sana bağli aşk ipimi çözdün işte mutlumusun
Derdim çile gam yükünü ezdin işte mutlumusun
Derdim çile gam yükünü ezdin işte mutlumusun
Mutlumusun mutlumusun son yuvamda tatlimisin

Seyret gece mehtabını dinle aşkın hitabını
Kalleşliğin kitabini yazdın işte mutlumusun
Kalleşligin kitabini yazdin işte mutlumusun
Mutlumusun mutlumusun son yuvamda tatlimisin

Sevmem sevda pazarini sevda sözü yazarini
Nurşani`nin mezarini kazdin işte mutlumusun
Nurşani`nin mezarini kazdin işte mutlumusun
Mutlumusun mutlumusun son yuvamda tatlimisin

GÖZÜN AYDIN İŞTE OLDU DİLEĞİN

Gözün Aydın İşte Oldu Dileğin
Gözün aydın işte oldu dileğin
Perişan halime bakta gül eğlen
Artık bükülmez kolun bileğin
Altın bilezikler takta gül eğlen

Durgun suya döndü akıp çağlamam
Düzen tutmaz oldu çalmaz bağlamam
Hergün bayram sana delim ağlama
Ellerine kına yakta gül eğlen

Gönüllü coşkunu dedik yar sandım
Onun için sana inandım kandım
Erimeye hazır bir muma döndüm
Çabuk tut elini yakta gül eğlen

GÜLOM
Bu gecede uykuları boldum gülom gülom gülom senin için
Terk etmedim bu diyarı kaldım gülom gülom gülom senin için
Kaldım gülom gülom gülom senin için
Kaldim gulom gulom gulom senin icin

Terk etmedim bu diyarı kaldım gülom gülom gülom senin için
Kaldım gülom gülom gülom senin için
Kaldım gülom gülom gulom senin için
Kaldım gülom gülom gülom senin için

Simdi senden çok uzakta ne olduysa oldu haktan
Bıraktığın son duraktan geldim gulom gulom gulom senin için
Geldim gulom gulom gulom senin için
Geldim gulom gulom gulom senin icin

Bıraktığın son duraktan geldim gulom gulom gulom senin için
Geldim gulom gulom gulom senin için
Geldim gulom gulom gulom senin için
Geldim gulom gulom gulom senin için

Nursanide hal kalmadı
Tutacağım dal kalmadı
Geçti bahar gül kalmadı

Soldum gulom gulom gulom senin için
Soldum gulom gulom gulom senin icin
Soldum gulom gulom gulom senin icin

Geçti bahar gül kalmadı
Soldum gulom gulom gulom senin için
Soldum gulom gulom gulom senin için
Soldum gulom gulom gulom senin için

Editör: Mahmut Beyaz