Asrın felaketi olarak tabir edilen 6 Şubat depremleri 11 ili doğrudan etkileyerek büyük yıkım ve hasara neden oldu. İlgili kurum ve kuruluşlar tarafından deprem bölgesi illerin normalleşmesine yönelik büyük çaba sarf edilirken, konu kapsamında barınma ihtiyacını karşılayabilmek adına, ilk önce çadır kentler ve konteyner kentler oluşturuldu. 11 ilde çadırların tamamı toplanırken, vatandaşlar konteyner kentlere yerleştirildi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı öncülüğünde kalıcı konut, köy evleri ve iş yerlerinin yapımı deprem bölgesi illerde devam ederken, Bakan Mehmet Özhaseki Habertürk televizyonunda Kemal Öztürk’ün moderatörlüğünü yaptığı Türkiye’nin Nabzı programında, “Kasım, Aralık gibi konutların bir bölümünü teslim edeceğiz” dedi.

Ekran görüntüsü 2023-08-31 115730

850 BİN YAPI YIKILDI

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, depremin vurduğu illerde yıkılarak kullanılamaz hale gelen konut, işyeri ve köy evleri sayısının toplam 850 bin olduğunu ifade ederek şu sözleri kaydetti, “Deprem bölgesinde yıkılan konut sayısı 680 bin, dükkan, depo, iş yeri, ahır köy evi gibi yerlerin sayısı ise 170 bindir. Toplam 850 bin ediyor. Bunu tarif ederken bağımsız birim olarak tarif ediyoruz. Tek tek daire veya dükkân olarak hesap ediliyor. 850 bin sayısı kolay bir sayı değil.  Bunların tamamı yıkılacak ve tekrar inşa edilecek.

200 BİN KONUTUN BÜYÜK BİR BÖLÜMÜNÜ KASIM, ARALIK AYLARINDA TESLİM EDECEĞİZ

Bölgede şu ana kadar 190 binden fazla konutun ihalesini yaptık. 200 bin sayısına da inşallah bu hafta sonu ulaşıyoruz. İhalesi gerçekleşecek 200 bin konutun büyük bir bölümünü Kasım, Aralık aylarında inşallah teslim edeceğiz. Köy evlerinin bir kısmını teslim ettik. 2-3 ay sonra başlamak üzere 5 aya kadar bunların tamamını depremzede vatandaşlarımıza teslim edebiliriz.

KONUTLAR İÇİN 1 MİLYON 300 BİN LİRA, İŞ YERLERİ İÇİN 750 BİN LİRA DESTEK

Yerinde dönüşüm projesini de vatandaşlar adına başlatmış bulunuyoruz. Vatandaşlara, rezerv alanlarda yaptığımız konutlara gitmelerini teklif ettiğimizde, bazıları doğup büyüdüğü yerleri bırakmak istemiyor, ‘Bu mahalleden kopmak istemiyorum’ diyorlar. Onlara da hak veriyoruz, çok saygıdeğer bir duygu ama bir taraftan da mecburiyetimiz var. O çevrelerde 850 bin konutu yapacak rezerv alanımız yok. Biz oradaki sivil toplum örgütleriyle, ticaret odasıyla, müteahhitler birliğiyle, belediyelerle bu konuyu istişare ediyoruz. 200’e yakın belediye başkanını, parti ayrımı yapmaksızın bakanlığa davet ettim. Kendilerine bu yerinde dönüşümü anlattım, destek verirsek vatandaş yapar mı diye, ‘Evet’ dediler. Ardından bölgede bir kampanya başlattık. Konutlar için 1 milyon 300 bin liraya kadar, iş yerleri içinde 750 bin liraya kadar vatandaşa konutunu yaptığında yardım edeceğiz. Sonra yarısını sileceğiz, yarısını da 2 sene ödemesiz, 10 sene vadeli ve faizsiz şekilde ödemelerini sağlayacağız.

KÖY EVLERİNİ YERİNE YAPIN, MÜLKİYET SORUNUNU BİZ ÇÖZERİZ

Konuya ilişkin daha detaylı bilgi alabilmeleri için dönüşüm ofisleri açtık. 1 aydır müracaatlar devam ediyor ve müracaat sayısı 197 binlerde. Yani 200 bin konutu biz yaparken, 200 bin konutu da vatandaş ben dönüştürürüm diyor. Özellikle köy evleri için diyoruz ki, köy evlerini yerinize bir an önce yapın. Mülkiyet sorunu olabilir. Onu sonra çözeriz biz. Orada kim oturuyorsa ona para vermeye devam edeceğiz ve evini yerine yapsın istiyoruz.”

Haber: Eyüp Kağan Atlı

Editör: Didem Kayabaşı