İlçe Belediye Başkanlarıyla birlikte belediye hizmet binasında basın toplantısı düzenleyen Başkan Güngör, orta hasarlı binaların dönüştürülmesine yönelik 3 adet yöntemi açıkladı. Orta hasarlı binaların malikleri kat mükellefi kanunundaki oranları sağlayarak hazırlayacakları projeleri belediyelere vererek ve belediyeler tarafından bu projelerin imar mevzuatına göre incelenmesinin akabinde çalışmalara başlanacağını aktaran Başkan Güngör şu ifadeleri kullandı; “orta hasarlı binaların dönüştürülmesi için 3 adet yöntemimiz var. Birisi güçlendirme, diğeri hak sahipliğine konu olma bir diğeri de yerinde dönüşüm yönteminden yararlanma. Eğer bir bina orta hasarlı olarak tanımlanmışsa, kat mülkiyeti kanunundaki yüzde 80’lik çoğunluğu sağlayarak güçlendirme projelerini hazırlayıp ruhsat veren belediyelere müracaat edebilirler. Bugünden itibaren müracaatlar başlamıştır.  Burada hazırlanacak projelerin imar mevzuatına uygun olması gerekiyor. Uzman ekiplerce yapılacak incelemeyle uygun görülen yerlere güçlendirme ruhsatları verilmiş olacak. 

AFAD TARAFINDAN GÜÇLENDİRME KREDİSİ VERİLECEK

Proje bedelini geçmeyecek şekilde AFAD tarafından güçlendirme kredisi verilecek. Bunun detayları ilerleyen günlerde belli olacak. Bir diğer husus güçlendirme projesiyle müracaat edilip ruhsat alacak olan binalar afet mevzuatına göre herhangi bir hac ve ücret ödemeyecektir. Kendi masraf etmeden de bu ruhsatı almış olacaktır.

GÜÇLENDİRİLMESİ MÜMKÜN OLMAYAN ORTA HASARLI BİNALARA HAK SAHİPLİĞİ

Orta hasarlı binalarla ilgili ikinci yöntem hak sahipliğine konu olması. TOKİ'mizin yaptığı konutlar yani AFAD'ın hak sahipliği konutları ağır hasarlı ve yıkık binaları kapsıyordu. Yıkık veya ağır hasarlı binaların hak sahiplerine iş yeri ve konut veriliyordu. Normalde orta hasarlı binalarda böyle bir hak sahipliği söz konusu değil ancak güçlendirme raporu sonucunda güçlendirilmesi mümkün olmayan orta hasarlı binaların yıkılması durumunda yıkıldığı anda bunlar aynen ağır hasarlı ve yıkılmış bina gibi hak sahipliğine konulabiliyor bu durumda da yine buradaki süreçlerde istifade edebiliyorlar.

MALİKLERİN YARISINDAN BİR FAZLASI MÜRACAAT EDEREK YERİNDE DÖNÜŞÜMDEN YARARLANABİLİR

Üçüncü yöntem, yerinde dönüşümden yararlanmak.  Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yasalaştırdığı yerinde dönüşümle ilgili bir kanun çıktı. Bu yasaya orta hasarlı binaları da dâhil ettik. Orta hasarlı bir binada maliklerin yarısından bir fazlası biz binamızı yerinde dönüştürmek istiyoruz diyerek müracaat ederse binalarını yıkıp yerinde dönüşümden yararlanabilirler.”

Haber: Çağatay GEDİK

Editör: Çağatay Gedik