El öpme geleneği Türk kültüründe büyüklere ve yaşlılara duyulan derin saygının bir göstergesi olarak önemli bir yer tutuyor. Tarih boyunca yaşatılan ve bayramların vazgeçilmezi olan bu gelenek hem aile bağlarını güçlendiriyor hem de toplum içinde güzel ahlakın oluşmasında etkili oluyor.

TÜRK KÜLTÜRÜNDE VE BATI KÜLTÜRÜNDE EL ÖPME GELENEĞİ

Türk kültüründe büyüklerine, yaşlılara ve daha üst sosyal statüdeki kişilere duyulan saygı ve hoşgörü, el öpme geleneğinin temelini oluştururken benzer şekilde İslam inancındaki yeri ise, yaşlılara ve büyüklerine saygı göstermek, onların hürmetine ellerini öpmek, toplumda güzel ahlakın bir yansıması olarak kabul ediliyor. Batı kültürlerinde sadece el öpme eylemi gerçekleştirilirken, Müslüman kültürlerinde bu eylem, öpülen elin alına değdirilmesiyle tamamlanıyor. El öpme genellikle ayrılık anlarında, buluşmalarda, düğünlerde, bayramlarda, anneler ve babalar günü gibi özel günlerde ya da sevdiklerine kavuşma anlarında gerçekleştiriliyor.

MÜSLÜMANLARDA EL ÖPME GELENEĞİ 7. YÜZYILA DAYANIYOR

İslamiyet’te el öpmenin yeri 7. yüzyılda başlamış olup Ali Bin Ebu Talip’in deyişiyle; “Bir baba çocuğunun elini öperse bu sevgidendir, bir çocuk babasının elini öperse bu ibadettendir, bir eş kendi hanımının elini öperse bu arzudandır, bir kişi din kardeşi olan başka bir kişinin elini öperse bu dindendir” cümleleriyle günümüze kadar yaşatılmaya devam ediyor.

Muhabir: Sibel GÜRLE