Tekstil, yağ sanayi ve hayvancılık sektörüne ham madde sağlayan pamuğun hasadı, Türkiye’nin önemli pamuk üretim bölgelerinden biri olan Kahramanmaraş’ta da devam ediyor. Bin bir emekle yetiştirdikleri ürünlerini toplamak için hummalı bir çalışma içerisinde olan kentteki çiftçiler, bu yıl buruk bir hasat dönemi geçirdiklerini söylüyor. Girdi maliyetlerinden, pamuk alım fiyatından ve rekolteden memnun olmadıklarını ifade eden üreticiler, 30 TL’lik bir pamuk alım fiyatının olmadığı sürece bu sezon pamuktan zarar edeceklerini vurguluyor. Edilen zarardan dolayı da gelecek yıl pamuk ekim alanlarının düşeceğini belirten çiftçiler, devletin bir an önce konuya el atmasını talep ediyor.
ÇUKOBİRLİK’İN AÇIKLAMIŞ OLDUĞU 21 TL FİYAT, ÇİFTÇİMİZİN SON DERECE TEPKİSİNİ ALAN BİR RAKAM OLDU
Kahramanmaraş Ziraat Odası Başkanı Mehmet Çetinkaya, hasat yapan çiftçileri yerinde ziyaret ederek kolaylıklar diledi. Ziyaretinde yapılan hasata ve çiftçinin yaşadığı zorluklara ilişkin konuşan Çetinkaya, “Kahramanmaraş’ta 2022 yılı pamuk hasadının artık son günlerine geldik. Çiftçimiz arazide yoğun bir şekilde ürününü kaldırmakla uğraşıyor. Bizlerde Ziraat Odası olarak çiftçilerimiz arazide zaman zaman ziyaret ediyoruz, bugün de pamuk tarlasındayız. Pamuk tarlasında üreticimizin fiyattan, rekolteden ve girdi maliyetlerinden son derece şikâyeti var. Çukobirlik’in açıklamış olduğu 21 TL fiyat, çiftçimizin son derece tepkisini alan bir rakam oldu. Tabii girdi maliyetlerinin yüzde 400’leri bulduğu, çiftçimizin üretim maliyetleri karşısında ciddi anlamda zorluklar yaşadığı böyle bir dönemde pamuk üreticimizin fiyatının 21 lira seviyesinde açıklanıp bu fiyatın da randıman oranına göre 16-17 liralara düşmesi çiftçimiz adına son derece üzücü bir olay. Bu fiyatın en azından mazot ve gübre gibi girdilerin göz önünde bulundurularak açıklanması gerekiyordu. Şu anda pamuk üreticimiz hasadını yapıyor ama yapmış olduğu üründen son derece şikâyetçi ve girdi maliyetlerinden dolayı da çiftçimiz artık pamuğa Kahramanmaraş bölgesi için küstü. Gelecek yıl için pamuk ekim sahalarının azalacağını düşünüyoruz” diye konuştu.
ŞU ANDA PAMUĞUN MASRAFI KENDİNİ KURTARMIYOR
Üreticinin Çukobirlik’in açıkladığı alım fiyatından memnun olmadığını söyleyen Çiftçi Kenan Yılmaz ise “Bölgemizde pamuk hasadı başladı ve devam ediyor ama çiftçi son derece buruk. Çiftçilerimiz Çukobirlik’in açıkladığı rakamdan hiç memnun değil. Çukobirlik’in zaten alım kapasitesi belli, tüm çiftçilerimizde oraya götüremediği için bayağı perişan veya mağdur durumdalar. Devletimizin bu konuda fındık üreticilerine el attığı gibi pamuk üreticilerine de el atmasını bekliyoruz. İnşallah en kısa zamanda pamuğa da el atarlar. Pamuk girdilerine yüzde 300-400’leri bulan zamlar yapıldı: Gübre, mazot, ilaç, makine, biçer fiyatları çiftçiyi çok zorluyor. İşçilik pahalı, şu anda pamuğun masrafı kendini kurtarmıyor. Gelecek yıl için kaygılar çok büyük. Türkiye, şu anda kendi ihtiyacının yaklaşık yüzde 50’si üretiliyor, yüzde 50’si yurt dışından ithal ediliyor. Kendi çiftçimize veremediğimiz ücreti yurt dışı çiftçilerine kazandırıyoruz, onun için daha çok çiftçimize sahip çıkılmasını bekliyoruz. İnşallah bu konuda yetkililerimiz gerekenleri yapar” dedi.
GELECEK YIL ÜRETİM DAHA DA ZORLAŞACAK
Çiftçi Kenan Yılmaz, sitem dolu sözlerini şu şekilde sonlandırdı: “Çukobirlik, pamuk alım fiyatını 21 lira olarak açıkladı ama 30 liradan aşağısı zarar. Çiftçi, pamuk alım fiyatının en az 30 lira olmasını bekliyor. Çünkü 15 liraya gübre 30 liraya mazot aldık. Şu anda çok mağdur ve perişan durumdayız. İnşallah en kısa sürede yetkililer buna el atmasını bekliyoruz. Bu yıl rekolte düşecek. Gelecek yıl ekim alanı da azalacak, aslında kaygılar bu yıldan çok gelecek yıl. Gelecek yıl üretim daha da zorlaşacak. Çünkü pamuktan bu yıl çoğu çiftçi zarar edecek. Bunun sonucunda yurt dışının çiftçisini kalkındıracağız. Çünkü 3 dolara yurt dışından iplik pamuk alınmış halen teslim edilmemiş 3 dolar yurt dışına veriliyor ama bize maalesef 2 dolar bile verilmeye zorlanılıyor. Ondan dolayı gelecek yıl için endişeler büyük, ekonomiye büyük bir zarar, darbe gelecek.”
Haber: Abdulsamet İspir