23 Ağustos 2022 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan karar ile 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren müşteriler, satın aldıkları ürüne hiçbir zarar vermese veya ürününün kutusunu açmasa dahi iade edemiyor. Resmi gazetede yayınlanan karara ilişkin uzun yıllardır Kahramanmaraş’ta telekomünikasyon sektörü içerisinde yer alan Deka cep telefonu Satış Danışmanı Adem Aydoğan gazetemize konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Aydoğan, “Yeni çıkan yasaya göre tüketici ürünü aldığında 14 gün içerisinde cihazın kutusunu açmadan iade edebilir. Aslında iade koşulları devam ediyor. Tüketici ürünü kargodan teslim aldığında, cihazın kutusunu açmadan ve üründe bir arıza varsa iade edebilir. Yasa şunu diyor: Tüketici kafasına göre ürünü iade edemez. Bu karar ile satışlarımız daha garanti ve daha sağlıklı olacak. Biz, zaman zaman bu konudan dolayı sıkıntı yaşıyorduk. Bu kararla bu sıkıntılar ortadan kalkacak” şeklinde konuştu.
TÜKETİCİ ARTIK KAFASINA GÖRE ÜRÜNÜ İADE EDEMEYECEK
Bu yasa ile tüketicilerin sudan sebeplerle ürün iade edemeyeceğini vurgulayan Adem Aydoğan, “Bizde internet üzerinden satışlar yapıyoruz, tüketici ürünü teslim aldıktan sonra ürünü açtığında ya da kurulumun yapıp kullandığında iade edebiliyordu. Telefonun rengini beğenmiyordu, rengini beğenmediği için telefonu iade ediyordu. Özellikle pandemi de bu olaylar yaşanmaya başlandı. Rengini beğenmediği için iade etmek mantıklı sağlıklı bir şey değil. Bunların önüne geçildi, bu şartlarda yine tüketicinin hakkı ve satıcının hakkı korunuyor. Tüketici artık kafasına göre ürünü iade edemeyecek. Vatandaşlar artık internetten ürün alacaksa, rengine, modeline en ince detayına kadar inceleyip nokta atışı karar vermeli. Çünkü artık sebepsiz şekilde iade edemeyecek. Yeni yasa ile birlikte kutu açıldıktan sonra iade hakkı ortadan kalkıyor. Sattığımız ürünler, arızalı ya da bozuk olmadığı sürece tüketiciler artık sudan sebeplerle cihazları iade edemeyecek” dedi.
SATIŞLARIMIZI AZALDI
2014 yılındaki karara da değinen Aydoğan, “2014 Telekomünikasyon Kurumundan telefon satışlarında taksiti kaldırdılar. Bu karar bizim satışlarımızı yüzde 50 azalttı. Bu karar çıkmadan önce, vatandaşlar kredi kartına taksitle cihaz alabiliyorlardı. Elden taksit ve kredi kartına taksit olayı ortadan kalktı. Bir cihazı kredi kartına 12 taksit, 15 taksit gibi taksit imkânı ile satış yapılabiliyordu. Şuan müşterilerimiz bizden taksit istediği zaman internet bankacılığına yönlendiriyorum, internet bankacılığında da yüzde 10, yüzde 15’lere kadar faiz oranları var. Bu kararla hem vatandaşlarımızı zor durumda bırakıyor hem de bizim satışlarımızı azaltıyor. Kalkmasa şuan satışlarımız daha iyi olurdu” ifadelerini kullandı.
TELEFON İNSANLAR İÇİN ZORUNLU BİR İHTİYAÇ OLDU
Teknoloji çağında akıllı telefonun insanlar için vazgeçilmez bir ürün olduğunun altını çizen Adem Aydoğan konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Ekonomik krizden bizde etkilendik ama diğer sektörlere göre biz yüzde 100 etkilenmedik, yüzde 50 etkilendik.
Biz, telekomünikasyon sektöründe olduğumuz için telefon insanın vazgeçilmez bir parçası olduğu için telefon alamayacak durumda olan vatandaşlar bile telefon almak için tüm şartları zorluyor ve telefon alıyor. Telefonunda bir arıza çıkıyor durumu olsa da olmasa da bir şekilde o telefonunu yaptırıyor. Telefon, insanlar için zorunlu bir ihtiyaç oldu. Şimdi her insan için telefon olmazsa olmaz oldu. Önceden her evde buzdolabı olması gerektiği gibi şimdi de her insanda akıllı telefon olması şart oldu. Fiyat konusunda da diğer sektörlerde olduğu gibi yüzde 300 yüzde 400 gibi bir artış olmadı yüzde 50 gibi bir fiyat artışı oldu. Şuan halimizden memnun değiliz ama bu halimize de şükürler olsun.”
YAŞAMAK İÇİN MÜCADELE VERİYORUZ
Ekonomik krizin kendilerini zor durumda bıraktığını ifade eden Adem Aydoğan, “Bize, ekonomik olarak yapılması gereken destekler yapılmıyor. Diğer sektörlere destek verilebiliyor ama bizim sektörde bu desteklerin hiçbiri yok. Bunlara alıştık artık kabullendik ama her gün zam geliyor, giderler artıyor. Biz işyerimizde elektrik, doğalgaz kullanıyoruz. 2 bin civarında gelen elektrik faturasını biz yüksek buluyorduk. Şimdi o fatura 6-7 bin lira olarak geliyor. Biz telefonları pahalı satamıyoruz, insanların alım gücü yok. Önümüzdeki ay doğalgazlar yanmaya başlayacak. Şuan 6-7 bin lira gelen elektrik faturasının yanına bir de 6-7 bin lira doğalgaz faturası gelecek o zaman ne yapacağız. Biz, karı geçtik yaşamak için mücadele veriyoruz” diye konuştu.
Haber: Ömer Harmankaya