Yarıyıl tatili yaklaşırken şehir dışında üniversite eğitimi gören öğrenciler memleketlerine gitmek için şehirlerarası otobüs terminallerinin yolunu tutuyor. Bu bağlamda ara tatil döneminde otobüs terminallerinde az da olsa yoğunluk oluşabiliyor. Akaryakıt fiyatlarında yaşanan artışlarla birlikte otobüs bilet fiyatları merak konusu olurken Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Genel Başkanı Birol Özcan, mazot fiyatlarının iyi seviyede olduğunu belirterek, 2023 yılında bilet fiyatlarının aynı kalacağını açıklamıştı. Bunun üzerine, Kahramanmaraş Otogarı olarak aldıkları karara göre 2023 yılında zam yapmamayı düşündüklerini aktaran Ede Turizm İşletmecisi Celil Dağ, Kahramanmaraş’tan başka şehirlere gidişlerde fazla yoğunluk olmazken gelişlerde az da olsa yoğunluk yaşandığını ifade etti. Ayrıca, İşletmeci Celil Dağ, öğrencilerin ara tatilinin kısa olmasından dolayı kimse mağduriyet yaşamasın diye yoğunluk durumuna göre ek seferler düzenlemeyi planladıklarını söyledi.
PANDEMİDE BİRÇOK OTOBÜS FİRMASI ZOR ZAMANLAR GEÇİRDİ
Pandemi döneminde gelen yasaklardan dolayı zorluk çektiklerini dile getiren Ede Turizm İşletmecisi Celil Dağ, “Üniversitelerin ara tatil olması noktasında Kahramanmaraş’tan başka şehirlere gidişlerde çok fazla yoğunluk yok. Ama başka şehirlerden Kahramanmaraş’a gelişlerde biraz yoğunluğumuz oluyor. Yani şehrimize gelmek isteyen öğrencilerin sayısı biraz yüksek. Ara tatilden dolayı yaşanan yoğunluğun 1 hafta süreceğini tahmin ediyoruz. Sonrasında yoğunluk biter, eski haline döner. Yoğunluk durumuna göre, sonuçta öğrencilerimizin az bir tatili var, kimse bir mağduriyet yaşamasın diye ek sefer düzenlemeyi düşünüyoruz. 2019’daki koronavirüs pandemisinde gelen yasaklar nedeniyle birçok otobüs firması zor zamanlar geçirdi. Pandeminin ilk çıktığında zaten biz firmayı yeni kurmuştuk o anlamda zorlandık. Pandemide araçlarımızı bağladık, seyahat yasakları vardı hiçbir yere sefer düzenlemedik. 2022 yılında ise akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar, belirsiz artışlar, inişler bizleri çok yordu. Biz akaryakıt fiyatlarına gelen zamlara göre otobüs bilet ücretlerine zam yapamadık. Arabalarımız her gün sefer düzenledi. Akaryakıt fiyatları da gün aşırı değişti. Bunu da herkes biliyor. Bir gün 1 lira, bir gün 1 buçuk lira, başka gün 50 kuruş arttı. Bu fiyat dengesizliği bizi olumsuz etkiledi. Yani 2022 yılında genel olarak akaryakıt fiyatlarından dolayı zor zamanlar geçirdik” sözlerini kullandı.
ZAM YAPMA GİBİ BİR DÜŞÜNCEMİZ YOK
Yeni yılda zam yapma gibi bir düşüncelerinin olmadığını belirten Dağ, “Şuan biz Kahramanmaraş Otogarı olarak aldığımız karara göre 2023 yılında zam yapmamayı düşünüyoruz. Zam yapma gibi bir düşüncemiz yok. Akaryakıtta bir artış yok. Asgari ücret arttı, bizim araçlarımız yedek parça fiyatları arttı, yani bizim girdi maliyetlerimize zamlar geldi. Ama biz şuan Kahramanmaraş için bu fiyatları uygun görüyoruz. Bunun üzerine çok çıkmayı düşünmüyoruz. Türkiye Otobüsçüler Federasyon’unun (TOFED) verdiği karar güzel bir karar. Bu biraz da işletmelerin elinde. 2022 yılında yakıt fiyatlarına gelen zamları bilet fiyatlarımıza yansıttığımızda çoğu müşterilerimizle karşı karşıya geldik. Geçen hafta şu fiyatta gittim bu hafta ise şu fiyata gidiyoruz gibisinden tepkiler aldık. Örneğin bir yolcumuz diyor ki geçen hafta 500 liraya gittim bu hafta ise 550 liraya gidiyoruz. Bu zaman zarfında benim 200 liraya aldığım parça 300 lira oluyor, 20 liraya aldığım yakıt 25 lira oluyor. Bundan dolayı 2022 yılında çok zorluklar yaşadık. Piyasada bir dengesizlik vardı, ister istemez bizde bu dengesizliğin içine katıldık. Gelen zamlardan dolayı karşı karşıya geldiğimiz müşterilerimize durumu izah ettik. Zaten birçoğu da bize hak verdi. Anlayışla karşıladılar. Genellikle şehirlerarası otobüs firmalarında tatil dönemlerinde fiyatlar artar. Tatil dönemi geldi. Öğrencilerimiz biletlerini aldı” şeklinde konuştu.
Haber: Emrah Özdemir