Kahramanmaraş’ta yaz mevsiminin gelmesi ve okulların kapanmasıyla birlikte aileler tatil planı yapmaya başlarken, çocuklarının sağlığı için tatilde nasıl önlemler alabilirim düşüncesiyle araştırma yapmaya başladı. Konu kapsamında Kahramanmaraş’ta özel bir klinikte hizmet veren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Karaokur; özellikle 6 ay altındaki çocukların deniz veya havuza girmemesi gerektiğinin altını çizerek, bu yaş grubundaki çocukların bariyer güneş koruyucu kıyafetlerle korunmasını önerdi. Dr. Karaokur 6 ay altındaki çocukların deniz veya havuzda bulunmalarının riskli olacağını belirterek; “ 6 ay altındaki çocuklarda güneş koruyucu kıyafetlerin kullanılması, güneşin zararlı etkilerinden korunmada etkili bir yol olarak ilk tercihimizi bu yönde kullanmalıyız. 6 aydan sonra ise, çocukların yüz hariç olmak üzere belirli bir SPF düzeyinde güneş koruyucularını kullanmalarını öneriyoruz. Çocuklarımıza alacağımız güneş koruyucuları mutlak manada çocuklar için özel olan güneş kremleri olmalıdır. 1 yaş altı çocuklarımıza hiçbir şekilde havuza girmelerini önermiyoruz. 1 yaş üstü çocuklarda ise kontrollü şekilde havuza girmelerini istiyoruz” dedi.

1 YAŞ ALTINDAKİ ÇOCUKLAR HAVUZA GİRMEMELİ

Havuz kullanımına ilişkin olarak, 1 yaş altındaki çocukların hiçbir şekilde havuza girmemesi gerektiğini belirten Dr. Karaokur; “Havuzu önermememizin nedenleri arasında bir dizi faktör bulunuyor. Bunlar arasında, havuzdaki mikrobik değişikliklerin potansiyel riski, havuza giren kişi sayısı ve havuzun temizlenme periyodu ve filtre düzeyi yer alıyor. Havuzda bulunan mikropların ve diğer kirleticilerin sağlık üzerinde olası etkileri göz önünde bulundurmak gerekiyor. Ayrıca, havuza giren kişi sayısının fazla olması, mikropların ve diğer kirleticilerin yayılma riskini arttırdığı için havuzun düzenli olarak temizlenmesi ve filtrelenmesi bu noktada önem kazanıyor” ifadelerini kullandı.

KIZ ÇOCUKLARI DAHA HASSAS

Ayrıca, çocukların bağışıklık sisteminin yeterince gelişmemesi ve kız çocuklarının bariyer durumunun hassas olmasının da havuz kullanımının risklerinden biri olarak öne çıktığını vurgulayan Dr. Karaokur;  “Çocuklarımızın bağışıklık sistemi, özellikle 1 yaşına kadar yeterince gelişmediği için, onları dış etkenlere karşı korumak büyük önem taşıyor. Özellikle kız çocuklarının ön bölgedeki bariyer durumu, erkek çocuklara göre farklı ve daha hassas olduğundan, bu konu kız çocuklarında daha da önem arz ediyor. Bu nedenle, özellikle 1 yaşına kadar olan dönemde, çocuklarımızın dışarıyla temasını sınırlamak ve uygun koruyucu önlemleri almak gerekebiliyor. Bu önlemler arasında, özellikle kız çocukları için özenle seçilmiş kıyafetlerin giydirilmesi ve ciltlerinin güneşten korunması yer alıyor. Bu şekilde, çocukların hassas bağışıklık sistemleri ve cilt yapıları göz önünde bulundurularak sağlıklı bir ortam sağlanabilir. Çocukların bu yaş dönemlerinde havuza girdiklerinde başımıza gelecek ilk hastalık; idrar yolu enfeksiyonu bunu ise çocukların dengesini kaybedip havuzun temizlenmesi için kullanılan aşırı klorün yutmalarıyla ozmotik ishal denilen çocukların bağırsaklarında gereksiz manada ishal ve kusma yer alıyor. Bu nedenler ise bizleri havuzdan uzaklaştırıyor. Denize ise kız çocuklarında 1 yaşından sonra erkek çocuklarında ise 6 aydan sonra çok uzun süre kalmamak ve güneşin altında uzun süre durmamak kaydıyla bu ay ve yaşlarda önerebiliyoruz” şeklinde konuştu.

Ac3015Ee 04Aa 4476 8B9F 68B4A8278Be1

GÜNEŞ YANIKLARI ÇOCUKLARDA DAHA ZOR GEÇİYOR

Denizde ise belirli bir yaşa kadar uzun süre kalmamanın ve güneş altında uzun süre durmamanın önemli olduğunu söyleyen Dr. Karaokur şöyle konuştu; “Ayrıca, tatilde çocuklar için uygun sinek kovucuları kullanılması gerektiğini ve güneş koruyucularının mümkün olduğu kadar ebeveynler önce denizin kirli olup olmadığını kontrol etmelidir. Tatile çıktığımızda yanımızda mutlaka aromatik yağlarla yapılmış organik sinek kovucuları bulundurmamız gerekiyor. Çocuklarımızın ayına ve yaşına uygun kullanılan güneş koruyucuları uzun süre dışarıda kalacaksak belli aralıklarla çocuklarımızın vücuduna güneş kremlerini sürmeliyiz. Bu sayede erişkinlerden daha çok hassas olan derilerini güneş yanıklarından korumalıyız. Güneş yanıkları çocuklarda daha zor geçiyor. Bunun nedenlerinde biri de çocukların sürekli o bölgeyi kaşıma ihtiyacı olması ikincil deri enfeksiyonu oluşmasına sebep olabiliyor.”

1Aa6F728 74F6 4714 A4Bd 2841211E8179

DOKTOR TAVSİYESİNDEN ZİYADE BABA TAVSİYESİ

Son olarak, çocuklarla birlikte tatil yapılacak yerin çocuk dostu olmasının önemine değinen Dr. Karaokur; “Bir doktor tavsiyesinden ziyade baba tavsiyesi olarak hastalarıma şunu öneriyorum; Çocuklarla birlikte tatile denize gittiğimiz zaman lütfen çocuk dostu olan yerlerde, yani çocuklarımızla daha rahat ilgilenebileceğimiz yerlerde tatillerimizi yapmaya çalışalım” dedi.

Muhabir: Sibel Gürle