Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesine bağlı Söğütlü Mahallesi sınırlarında yer alan Geçit Höyük, binlerce yıllık tarihi geçmişiyle dikkat çekiyor. Arkeolog Talip Ekici tarafından tespit edilen höyükte, Geç Kalkolitik, İlk Tunç, Orta Tunç ve Hitit İmparatorluk dönemlerine ait önemli seramik buluntulara rastlandı.
Kazı çalışmaları henüz sistematik olarak başlamamış olan höyükte ilk seramik grubunu, dışı koyu renkli içi devetüyü ya da kahverengi tonlarda olan ve Erken Transkafkasya / Karaz kültürüne ait örnekler oluşturuyor. İkinci grupta ise İlk Tunç-Orta Tunç dönemine ait, dışa çekik ağızlı, bej astarlı ve yivli “plain simple” tipte seramikler dikkat çekiyor. Höyükte ayrıca Elazığ-Malatya Boyalıları olarak bilinen, boya bant bezekli Hitit dönemi seramikleri de yer alıyor. Bu tür seramiklere daha önce Elbistan-Karahöyük, Yassıhöyük ve Tudeğin Höyüğü’nde de rastlandığı biliniyor.
HÖYÜK BÜYÜK ORANDA DÜZLEŞMİŞ DURUMDA
Yaklaşık bin 200 metre rakımda bulunan ve 2 bin 223 metrekarelik bir alanı kaplayan Geçit Höyük, ne yazık ki yerleşim alanı içerisinde kalıyor. Güneyinden Söğütlü Çayı geçen höyükte temel seviyesinde bazı duvar kalıntıları gözlemlenebiliyor. Ancak kaçak kazılar, yol yapımı ve üzerine inşa edilen yeni yapılar nedeniyle höyük büyük oranda düzleşmiş durumda. Bu tahribatın devam etmesi halinde Geçit Höyük’ün yakın gelecekte tamamen yok olması muhtemel olarak öngörülüyor.