Yayınevleri her ay artan kağıt fiyatları nedeniyle zor dönemden geçiyor. Döviz kurunda ve maliyetlerde yaşanan en küçük dalgalanma kitap fiyatlarına doğrudan yansıyor. Matbaadan çıkan bir kitap, telif ücretinden depo giderine, bandrolden dağıtımcı payına birçok masraf kalemi eklendikten sonra piyasaya sürülüyor. Kitap satışlarındaki düşüşte yayınevlerini zor durumda bırakıyor. Son zamanlarda artan kitap fiyatındaki artış okurları olumsuz yönde etkiliyor. Sınav döneminin yaklaşmasıyla birlikte yardımcı kaynak kitap almak isteyen öğrenciler fiyatlar karşısında ne yapacağını bilemiyor. Alım gücü iyi durumda olmayan okurların sayısında düşüş söz konusu. Alım gücünün azalmasıyla birlikte satış yaparken zorlandıklarını aktaran Tanrıverdi Kitap Kırtasiye Satış Danışmanı Halil İbrahim Alagöz, artan kağıt maliyetlerinden dolayı kitap fiyatlarında artış yaşandığını belirtti.

IMG_9875-1

“BİR ÜRÜNÜ SATARKEN 2 VEYA 3 DEFA SÜREKLİ ZAM GELİYOR ARTIK”

Satış Danışmanı Halil İbrahim Alagöz, kitap satışlarında artan maliyetlerden ve kitap satışındaki düşüşlerden dolayı durgunluk yaşandığını söyledi. Alagöz, “Şuanda artan maliyetlerden dolayı durgunluk var. Alım gücü düştüğü için, gerekli destekte olmayınca hali hazırdaki ürünleri satarken zorlanıyoruz. Bazı günlerde bir hareketlilik oluyor. Üniversite öğrencileri tarafından, artan ekonomik şartlar nedeniyle çok fazla talep yok. Geçen sene örneğin bir kitap 50 liraydı, şuan ise 135 lira. Yani yüzde yüzlük bir fark var. Buna bir türlü çözüm bulunmuyor. Bir ürünü satarken 2 veya 3 defa sürekli zam geliyor artık. Kitap satın alan insanlar bunun farkında, öğrencilerimizin artan fiyatlardan dolayı kitap alma isteği azalıyor. Çok sık kitap alamıyor. Alacağı 2 kitapsa 1 kitaba düşürüyor. Bu şekilde ifade edebiliriz. Örneğin bir a4 kağıdı, fotokopi kağıdı 35 – 40 lira iken şimdi en düşüğü 75 lira. Bu zamların gelme sebebi öncelikle artan kâğıt maliyetleri, üretimin az olması, kargo ücretlerinin artması, lojistik maliyetlerinin artması ve her sektörü etkileyen artan enerji fiyatları olduğu görülüyor. Roman ve hikâye tarzındaki kitapların satışı çok düşük. Şuan yeni sınav dönemine girdik. Öğrenciler yardımcı kaynak kitap alırken zorlanıyor. Örneğin geçen sene 50 lira olan bir yardımcı kaynak kitap şuanda 150 lira. Bunlarda da yüzde yüzün üzerinde artış var” sözlerini kullandı.

IMG_9882

TÜKETİMDEN DOLAYI İNSANLARIN ALIM GÜCÜ DÜŞÜYOR

Fiyat artışının sadece kitaplarda olmadığını diğer kırtasiye ürünlerinde de olduğunu ifade eden Satış Danışmanı Alagöz, “Asgari ücretle çalışan bir insan çocuğuna yardımcı kaynak alırken zorlanıyor. Mesela bir sayısal kitap seti hazırladığımızda 150 liradan 6 kitap alsa 900 lira para ödeyecekler. Yani bir asgari ücretlinin 1 aylık giderine denk geliyor. Artan bu maliyetler ve fiyat dengesizliği kitabı da öğrencilerin hazırlık çalışmalarını da etkiliyor. Bu fiyat artışı sadece kitaplarda yok diğer kırtasiye malzemelerinde de var. Geçen sene 1 kalem 25 liraydı ama şuanda 120 – 130 lira. Aynı şekilde diğer ürünlerin fiyatları devam etmekte. Malum seçim dönemindeyiz bir düzenleme geleceğini düşünüyorum. Mağazalarda fiyat denetimi yapılıyor. Bu güzel bir şey. Bizim buradaki herhangi bir ürünün aynısı başka büyük mağazalarda nerdeyse 2 -3 katına satılıyor. Çünkü insanlar fahiş fiyatı çok uyguluyor. Bu çalışmalar insanlarımız için hayırlı olacaktır. Benim Hoca’da bu sorunları yaşamıyoruz. Çünkü onlar sistemsel çalışıyor. İnternetteki fiyat neyse mağazalardaki fiyatta o. Herkes o fiyatı biliyor ve alışverişini yapıyor. Biz fiyat dengesizliğine karşı denetimlerin yapılmasını istiyoruz. Kitap alırken fiyatını gören bazı müşterilerimiz çok pahalıymış diye kitabı bırakıp gidebiliyor. Buda bizim moralimizi olumsuz etkiliyor. Evet, çok pahalı, bir noktada müşterilerimiz de haklı. Sistemsel olarak çalıştığımız için sisteme göre hareket etmek zorundayız. Müşterilerimizi bu sizin en doğal hakkınız diyoruz. Alım gücü iyi durumda olmayan müşterilerimizi saygıyla karşılıyoruz ve yönlendiriyoruz” diye konuştu.

IMG_9886

Haber: Emrah Özdemir  

Editör: Didem Kayabaşı