Konut, ofis, dükkân, arsa ve tarla gibi tüm taşınmazların alım-satım işleminde imzalanan satış sözleşmeleri için Tapu Sicil Müdürlükleri'nin yanı sıra noterler de yetkili olacak. Noterler, satışı yapılacak gayrimenkule ilişkin tüm bilgileri kontrol edecek. 4 Temmuz bugün itibariyle başlayacak olan noterlerde gayrimenkul satış işlemleri için Türkiye Noterler Birliği’nin elektronik randevu uygulamasından başvuru yapılması gerekiyor. Sisteme her iki tarafın kişisel bilgileri, satışı gerçekleştirilecek olan taşınmazın emlak vergi değeri ile taraflar arasında belirlenen satış bedeli gibi bilgiler işlenerek belgelerinin yüklenmesi gerekiyor. Vatandaşların başvurularını, Tapu ve Kadastro Paylaşım Sistemi üzerinden sorgulayacak olan Noterler, satış işlemine mani bir durum yoksa taraflara randevu verecek. Taşınmazın satış bedelinin yüzde 4’ü kadar ödenen tapu harcının yanı sıra noter ücreti de ödenecek. Bu ücretin, taşınmazın değerine göre 500 liradan az ve 4 bin liradan fazla olmaması gerekiyor. Konuyla ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Kahramanmaraş 5. Noteri Mehmet Damar, vatandaşların bu sisteme alışacağını ve yavaş yavaş gayrimenkul satışlarında noterleri tercih edeceğini söyledi.

111-15

NOTERLER BİRLİĞİ’NDEN RANDEVU ALMASI GEREKİYOR

Kahramanmaraş 5.  Noteri Mehmet Damar, “Hem Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nde hem de noterlikte şu anda gayrimenkul satış işlemleri yapılabiliyor. Vatandaş noterlikte bunu yaptırmak isterse öncelikle Noterler Birliği’nden randevu alması gerekiyor. Sisteme giriş yapıp randevu oluşturması gerekiyor. Randevu oluşturmadan önce de bazı evraklarını sisteme tanımlaması gerekiyor. Yani satışını yapmak istediği taşınmazının tapusunu sistem üzerinden seçecek. Bu işlemleri yaptıktan sonra hangi noterde yaptırmak istiyorsa onu seçecek. Onu seçtikten sonra burada bize bir talep oluşturacak. Biz de evraklarını incelemeye alıp randevu vereceğiz. Gerekli incelemeyi yaptıktan sonra eğer uygunsa bir gün sonra veya üç gün sonraya randevu veriyoruz. Çünkü evraklarda inceleme yapıyoruz. Ondan sonra uygunsa satış işlemine geçiyoruz. Şu saatte gelin diyoruz. Ya da reddedebiliyoruz. Ret etme nedenleri yetersiz evrak olabilir, satışa engel bir durum veya rehin vardır. Yani buna benzer şeyler olabilir.

MUTLAKA BİR KOLAYLIĞI OLACAKTIR

Eskiden sadece Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nde yapılıyordu. Şimdi aynı zamanda noterlikte de yapabiliyor. Vatandaşlara iki tane tercih hakkı sunuluyor.  Eskiden Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinde bazen yığılmalar oluyordu. Şimdi onların iş yükü azalacak. O açıdan vatandaşlar sırada daha az beklemiş olacak. Zaman kaybetmemiş olacaklar. Şunu söyleyeyim veraset ilamını önceden sadece mahkemelerde veriliyordu. Daha sonra hem mahkeme hem de noterler vermeye başladı. Noterlerde mahkemelerle paralel bir şekilde veraset ilamı verilmeye başlandı. O zamanlarda vatandaş bu işlemin noterlerde de yapıldığını bilmediği için yine mahkemeye gidiyordu. Daha sonra öğrendiler ve şuan noterlere gidiyorlar. İlk günlerde veraset ilamı için günde 1-2 tane başvuru yapılırdı. Ama şuan insanlar bu işlemin noterlerde de yapılabileceğini öğrendi ve noterlere gitmeye başladı. Şimdi günde 8-10 tane veraset ilamı başvurusu alıyoruz. Yani vatandaş mahkemeye değil notere gideyim. Orada daha hızlı bir şekilde alırım diyor. Bunu örnek verirsek aynı şekilde gayrimenkul satışlarında da vatandaşlar noterleri tercih etmeye başlayacak. Bu sisteme vatandaşların alışması biraz zaman alacak. Zamanla alışınca ve kolaylığını görünce noterleri tercih edeceklerdir” şeklinde konuştu.

Haber: Emrah Özdemir  

Editör: Didem Kayabaşı