Aşırı sıcaklar, özellikle yaz aylarında, vücudun ısı düzenleme mekanizmalarını zorlayarak çeşitli sağlık problemlerine neden olabiliyor. Yüksek sıcaklık ve nem oranlarının etkisini azaltmak ve sağlığınızı korumak için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:
GENEL KORUNMA YÖNTEMLERİ
- Günün En Sıcak Saatlerinden Kaçının:
Saat 10.00-16.00 arasında mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın. Dışarıda çalışmanız gerekiyorsa, güneş altında korunmasız kalmamaya dikkat edin ve aşırı hareketlerden kaçının.
- Uygun Giysiler Tercih Edin:
Açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılmış giysiler giyin. Geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka kullanın. Güneşin zararlı ışınlarından koruyan güneş gözlüğü takın.
- Güneşin Zararlı Etkilerinden Korunun:
Saat 10.00-16.00 arasında denize girmeyin ve güneşlenmeyin. Güneşten koruyucu krem (en az 15 koruma faktörlü) kullanın. Uzun süre kesintisiz güneşlenmekten kaçının.
- Yoğun Fiziksel Aktiviteyi Sınırlayın:
Sabah ve akşam saatlerini spor için tercih edin. Her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alın.
- Risk Altındaki Grupları İzleyin:
Yaşlıları ve risk altındaki yetişkinleri günde en az iki kez izleyin. Bebekleri daha sık izleyin.
- Araçları Güvenli Kullanma:
Bebek, çocuk, engelli bireyler ve hayvanları kapalı ve park etmiş araçlarda bırakmayın. Araçların iç ısıları klima olsa bile hızla yükselebilir.
- Kapalı Alanların Havalandırılması:
Kapalı alanları iyi havalandırın. Güneş gören pencereleri perde veya güneşliklerle gölgelendirin.
- Vücut Isısını Kontrol Altında Tutun:
Sık sık duş alın veya elleri, yüzü ve ensenizi soğuk suyla ıslatın.
BESLENME VE SIVI ALIMI
- Yeterli Sıvı Tüketimi:
Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketin. Kahve, çay ve gazlı içecekler yerine su, süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekleri tercih edin.
- Sağlıklı Beslenme:
Kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler tercih edin. Kafein içeren içecekler yerine bitki çaylarını seçin (ıhlamur, kuşburnu vb.). Yağlı besinler ve yağda kızartmalardan kaçının. Bunun yerine haşlama, ızgara ve az suda pişirme yöntemlerini kullanın.
- Sebze ve Meyve Tüketimi:
Bol miktarda sebze ve meyve tüketerek vücudun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayın.
- Sıvı ve Mineral Kaybını Telafi Edin:
Terleme ile kaybedilen sıvı ve mineralleri telafi etmek için daha fazla sıvı alın. Çok soğuk ve buzlu içeceklerden kaçının, çünkü bu içecekler mide kramplarına neden olabilir.
- Kafein ve Alkol Tüketiminden Kaçının:
Kafein, alkol ve fazla şeker içeren içecekler vücuttan daha fazla sıvı kaybına yol açabilir.
- Hijyen ve Gıda Güvenliği:
Dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden kaçının. Çabuk bozulma riski olan besinleri (et, yumurta, süt, balık vb.) açıkta bekletmeyin ve hijyen kurallarına özen gösterin.