2024 yılının ilk yarısında iş cinayetlerindeki trajik tabloda; Ocak ayında 161 olarak kaydedilirken, Şubat ayında kısmi düşüşle 149 oldu. Mart ayında 124 işçi hayatını kaybederken, Nisan ayında işçi ölümü 165’e yükseldi. Yaz mevsimi aylarının yaklaşmasıyla Mayıs'ta 142 işçi ve Haziran'da 137 işçinin hayatını kaybettiği öğrenildi. İş cinayetleri her yıl havaların ısınmasıyla birlikte yükseliyor. Haziran ayında tarım işkolundaki ölümlerin tüm iş cinayetlerindeki oranı yüzde 30’a yaklaştı.

D E P R E M

DEPREMİN ETKİSİYLE EN FAZLA ÖLÜM İNŞAAT SEKTÖRÜ OLDU

Türkiye'de çeşitli iş kollarında toplamda 757 ücretli çalışan ve 121 kendi nam ve hesabına çalışan çiftçi ve esnaf iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. İnşaat sektörü en fazla ölümün yaşandığı alan olarak öne çıkarken, tarım, taşımacılık, konaklama ve metal işkolları da önemli ölçüde etkilendi. İş cinayetlerinde en çok ölümün yaşandığı sektörler arasında 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremin etkisiyle birlikte inşaat sektörü öne çıkıyor. Özellikle yılbaşı sonrası deprem etkisiyle inşaat faaliyetleri hızlandı ve bu dönemde en az 49 inşaat işçisi hayatını kaybetti.

Moto Kurye

MOTO KURYELER İŞ YETİŞTİRME BASKISIYLA ÖLÜYOR

Pandemi sürecinde popüler hale gelen moto kuryeler, güvencesiz çalışma koşullarında iş yapmak zorunda kalıyor. Yoğun iş temposu ve iş yetiştirme baskısı, iş cinayetlerine yol açıyor. Bu dönemde en az 26 moto kurye hayatını kaybetti, birçok kişi ise yaralandı.

B E L E D İ Y E-1

YEREL SEÇİMLERDE BELEDİYELERDEKİ İŞ CİNAYETLERİ GÖZ ARDI EDİLDİ

31 Mart yerel yönetim seçimlerinin yapıldığı dönemde, belediyelerdeki iş cinayetleri göz ardı edildi. Ancak bu süreçte en az 27 belediyenin iştirak şirketleri ve taşeron firmalarında çalışan işçiler hayatını kaybetti.

Çocuk İşçi̇

ÇOCUK İŞÇİ ÖLÜMLERİNDE BÜYÜK BİR ARTIŞ YAŞANDI

2024 yılının ilk altı ayında iş cinayetlerinin cinsiyetlere göre bakıldığında; 33 kadın işçi ve 845 erkek işçi hayatını kaybetti. Bu dönemde 14 yaş ve altında 13 çocuk işçi, 15-17 yaş arası 20 genç işçi, 18-29 yaş arası 175 işçi, 30-49 yaş arası 361 işçi, 50-64 yaş arası 215 işçi, 65 yaş ve üstü 52 işçi, yaşını bilinmeyen 42 işçi hayatını kaybetti. 33 çocuk işçi hayatını kaybetti. Özellikle sanayi sektöründe meydana gelen çocuk işçi ölümleri dikkat çekiyor.

Muhabir: Sibel Gürle