Kahramanmaraş’ta İstiklal Üniversitesi, uygulamalı programlarla öğrencilere destek vermeye devam ediyor. Bu kapsamda Kahramanmaraş Balıkçılar Derneği Başkanı İbrahim Sarı’nın katkı ve iş birliği ile bir program düzenlendi. Karacasu kampüsünde gerçekleştirilen etkinlikte, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri balık işleme tekniklerini ve farklı pişirme yöntemlerini uygulamalı olarak öğrenme fırsatı buldu. Gastronomi öğrencilerinin mesleki becerilerini geliştirmek amacıyla düzenlenen etkinlikte, katılımcılar deniz ürünlerinin doğru işlenmesi ve sağlıklı pişirme yöntemleri hakkında bilgi edindi. Kahramanmaraş Balıkçılar Derneği Başkanı İbrahim Sarı rehberliğinde gerçekleşen etkinlikte, hem teorik hem de pratik bilgiler paylaşıldı. Katılımcılara balıkların temizlenmesi, filetolama teknikleri ve çeşitli pişirme yöntemleri tanıtıldı. Öğrenciler, hazırladıkları yemekleri sergileyerek hünerlerini gösterdi. Etkinliğe; İstiklal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan, Kahramanmaraş Balıkçılar Derneği Başkanı İbrahim Sarı, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Cihan Canbolat, İstiklal Üniversitesi akademik personelleri, fakülte öğrencileri ve basın mensupları katılım sağladı.
GASTRONOMİ BÖLÜMÜ ŞEHRİMİZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ
İstiklal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan, etkinlikte yaptığı konuşmada Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün önemine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı; “Üniversitemiz bünyesinde bulunan Turizm Fakültesi’ne bağlı Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, hem üniversitemiz hem de Kahramanmaraş için büyük bir öneme sahip. Bu bölüm, Kahramanmaraş mutfağından Türk ve dünya mutfağına kadar birçok lezzetin öğrencilere öğretildiği, hocalarımız tarafından büyük emek verilen kıymetli bir bölüm. Bugün, öğrencilerimiz için balık işleme ve pişirme konusunda bir etkinlik düzenledik. Bu etkinliğe katkılarından dolayı Merdan Balıkçılık ve İbrahim Sarı Başkanımıza teşekkür ederiz. Etkinlikte sahadaki deneyimlerini bizlerle paylaşarak öğrencilerimize hem teorik hem de pratik anlamda değerli bilgiler sundular.
MEKTEPLİ VE ALAYLI BİRLİKTE DAHA DEĞERLİ BİLGİLER ÜRETİYOR
Mektepli ve alaylı bir araya geldiğinde ortaya çok daha kıymetli bilgiler çıkıyor. Peki neden balık? Kahramanmaraş denizi olmayan bir şehir olmasına rağmen, tatlı su kaynakları bakımından Türkiye’nin en zengin illerinden biri. Yıllık yaklaşık 18 bin ton balık üretimi gerçekleştiren şehrimiz, bunun 6-7 bin tonunu ihraç ediyor ve 54 ülkeye balık ihraç eden bir konumda. Bununla birlikte, su ürünleri işleme tesisi kapasitesi açısından Türkiye’de birinci, Avrupa’da ise üçüncü sıradayız. Bu durum, su ürünleri sektöründe Kahramanmaraş’ın büyük bir potansiyele sahip olduğunu gösteriyor. Kahramanmaraş’ın bu sektörde rekabet gücünü artırarak daha fazla gelişme kaydetmesini ve kamuoyunda bu yönüyle daha çok bilinmesini arzuluyoruz. Bu hedef doğrultusunda, üzerimize düşen her görevi yapmaya hazırız.”
BARAJLARIMIZLA BÜYÜK BİR ÜRETİM KAPASİTESİNE SAHİBİZ
Kahramanmaraş Balıkçılar Derneği Başkanı İbrahim Sarı, Kahramanmaraş’ın balıkçılık alanındaki potansiyeline dikkat çekerek şu cümleleri kaydetti; “Kahramanmaraş’ta balık üretimini artırmak istiyoruz. Denizimiz olmamasına rağmen barajlarımız ve göllerimiz sayesinde bu alanda büyük bir üretim kapasitesine sahibiz. Alabalık üretiminde Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden biriyiz. Ayrıca Türk somonu, dünya çapında Norveç’e rakip bir ürün olarak öne çıkıyor ve patentli somonumuz, en çok ihraç edilen balık türlerinden biri. Kahramanmaraş, su kaynakları bakımından Türkiye’nin en zengin şehirlerinden biri ve bu zenginliği balıkçılıkta verimli bir şekilde değerlendiriyoruz. İstiklal Üniversitesi’nde Gastronomi Bölümü öğrencileriyle bir araya geldik. Bilgi ve deneyimlerimizi paylaşarak hem pişirme teknikleri hem de balıkçılık konusunda öğrencilerimizi bilinçlendirdik.”
DOĞANIN BİZE SUNDUĞU MÜTHİŞ BİR HAZİNE
Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Cihan Canbolat; "Bölümümüzde balık temizleme, işleme ve pişirme etkinliği düzenledik. Halkımızı da davet ettiğimiz bu etkinlikte, doğanın bize sunduğu müthiş bir hazine olan balığı işlemenin, pişirmenin ve sonunda lezzetini tatmanın keyfini hep birlikte yaşadık " dedi.