Sonlu bir kaynak olan suyun kullanımına yönelik arz-talep dengesinin oluşturulması için koruma-kullanma ilkeleri doğrultusunda su kaynaklarının etkin ve sürdürülebilir biçimde yönetilmesi, bu doğrultuda havza bazlı bütüncül yönetim anlayışının uygulamaya geçirilmesi büyük önem taşıyor. Türkiye’nin su kaynakları bakımından en önemli şehirleri arasında bulunan Kahramanmaraş’ta da su yönetimi ile ilgili gündemde olan konuların ele alınacağı ilk İl Su Kurulu Toplantısı yapılacak. Bu toplantıda, su yönetimi alanında yapılması gerekenler ve mevcut durum değerlendirilerek, ilgili kurum ve kuruluşlar arasında görüş alışverişinde bulunulacak.
ÇOK SAYIDA KATILIM GERÇEKLEŞECEK
18 Temmuz Perşembe yarın saat 09.30’da Kahramanmaraş Valilik Toplantı Salonu’nda yapılacak olan toplantı; İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda, Vali/Vali Yardımcısı başkanlığında gerçekleşecek olup Su Yönetimi Genel Müdürü/Genel Müdür Yardımcısı, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü, Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğü, Kahramanmaraş Valiliği, Kahramanmaraş Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Kahramanmaraş İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Kahramanmaraş İl Özel İdaresi, Kahramanmaraş İl Sağlık Müdürlüğü, Kahramanmaraş İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kahramanmaraş Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü (Mühendislik Fakültesi-Çevre Mühendisliği Bölümü), Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü (Ziraat Fakültesi), Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı-Kahramanmaraş Yatırım Destek Ofisi ve Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı temsilcileri katılım sağlayacak.
TOPLANTI GÜNDEMİNDE ELE ALINACAK KONULAR
Toplantının gündeminde yer alan başlıca konular arasında havza ölçekli yönetim planları, içme-kullanma suyu havzası koruma planlarının uygulanma durumu, içme suyu arıtma tesisleri ve su kalitesi gibi konular öne çıkıyor. Özellikle insan sağlığı ve çevresel altyapı çalışmaları ile ilgili önemli değerlendirmeler yapılacak. Ayrıca, tarımsal sulama sistemlerinde kaydedilen gelişmeler ve su kirliliğinin önlenmesi ile ilgili alınan tedbirler de toplantının önemli başlıklarından olacak. İl sınırları içerisindeki taşkın ve sel baskınlarının önlenmesine yönelik alınan tedbirler, yeraltı ve yerüstü su kullanımları, su transferleri ve modern sulama sistemleri yatırımları gibi konular da masaya yatırılacak. Bunun yanı sıra, ilin altyapı yatırımları, içme suyu kalitesi ve insan sağlığı ile ilgili durum değerlendirmeleri yapılacak. Toplantıda, Ulusal ve İl Su Verimliliği Planları ve su verimliliği çalışmaları değerlendirilecek ve suyun etkin ve sürdürülebilir bir şekilde yönetilmesi için arz-talep dengesinin oluşturulması gerektiği vurgulanacak. Bu kapsamda, havza bazlı bütüncül yönetim anlayışının önemi bir kez daha dile getirilecek.