6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan yıkıcı depremlerde ayakta kalmayı başaran Tarihi Kahramanmaraş Kalesi ve Taş Medrese, kentin tarihinden derin izler barındıran iki önemli unsur olarak karşımıza çıkıyor. Depremleri ufak tefek hasarlarla atlatan bu iki tarihi olgu, kentin merkezinde yer alan şehrin gözbebeği olarak görülüyor. Fakat depremlerden bu yana açılmayan Tarihi Kahramanmaraş Kalesi’nin belirsiz durumu Kahramanmaraşlı vatandaşları derinden etkilerken, kalenin eski fotoğrafları da yürekleri hüzünle dolduruyor.
Kahramanmaraş’ın şanlı tarihinden izleri barındıran bu tarz yapıların eski görüntüleri vatandaşlarda milli mücadelenin ve savaş zamanındaki kurtuluş duygusunun izlerini beraberinde getiriyor. Kahramanmaraş Kalesi’nin ve Taş Medrese’nin aynı karede yer aldığı bu fotoğraf, tarihin izlerinin ne kadar derin olduğunu gözler önüne seriyor.
TAŞ MEDRESE
Dulkadiroğlu Beyliği Hükümdarı Alaüddevle Bey tarafından XV. yüzyıl sonunda inşa edilen Taş Medrese, günümüzde mescit ve depo olarak kullanılıyor. Kurtuluş Mahallesi’nde Ulu Camii yanında bulunan Taş Medrese, medrese, mescit ve türbeden oluşan küçük bir külliye şeklinde yapılırken, çeşitli onarımlar görerek günümüze kadar gelmiş ve orijinal dokusunu koruyor. Medrese 1920’li yıllara kadar fonksiyonunu sürdürmüş olup, 1901 tarihli maarif salnamesinde 25 öğrencinin öğrenim gördüğü kayıtlıdır. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1991-1992 yıllarında restore edilmiştir.
KAHRAMANMARAŞ KALESİ
Kahramanmaraş’ın kent merkezindeki yığma bir tepenin üstünde bulunan Kale, günümüze değin birçok onarım geçirmiş olup, M.Ö. 1. ve M.S. 2. yüzyıllar arasında yapılmış olduğu düşünülüyor. 6 Şubat depremlerinde hasar alan kale, yaklaşık iki yıldır kapıları kapalı ve akıbeti belirsiz biçimde bulunuyor.