Kahramanmaraş, kurtuluş mücadelesini vererek Kahraman unvanını almadan önce, pek çok savaş verdi. Maraş halkı, tüm korkusuzluğu ve onuruyla her seferinde düşmanı püskürtmeyi başardı. Pek çok kez yıkılan ve yakılan Maraş’ın sürekli yeniden ayağa kalkmasıyla tüm ülkede dillere destan olan Kahramanmaraş’ın arşivdeki bazı eski fotoğraflarını derledik. Her karenin ayrı hikayesinin olduğu bu fotoğraflar, adeta Kahramanmaraş’ın siyah beyaz kaderini anlatıyor.
Abdal Halil Ağa ve çetelerin 12 Şubat Kurtuluş Bayramı kutlamaları
Abdal Halil Ağa, Fransız güçlerini davul zurna ile karşılamak isteyen Ermeni lider Hırlakya’nın talebini geri çevirdiğinde, kendisine atılan yüklüce bahşişe; “Değil bir kese, davulumun kasnağını altın ile doldursan din gardaşımın bağrına çomak vurmam” sözleri ile Kurtuluş Savaşı döneminin öncü isimlerinden oldu. Fotoğrafta Abdal Halil Ağa ve mahalle çetelerinin davulla bayram kutlamaları görünüyor.
28 Kasım Bayrak Olayı yıldönümü kutlamalarından bir görünüm
28 Kasım Bayrak Olayı, 27 Kasım 1919 tarihinde kalede dalgalanan Türk bayrağının işgal güçleri tarafından indirilişi, sonrasında yaşanan hadiseler ve 28 Kasım 1919 Cuma günü halkın, İmam Rıdvan Hocva önderliğinde Cuma namazını kılmayarak kaleye hücumu ve tekrar bayrağını göndere çekmesini konu alıyor. Fotoğrafta da bu olayın canlandırılışı ve hadisenin yıl dönümü kutlamaları görünüyor.
Kahramanmaraş Kalesi ve Taş Medrese
Fotoğrafta şehrin Kurtuluş Savaşı yıllarına tanık anıt eserlerinden Kahramanmaraş Kalesi, Taş Medrese ve Türbe yapıları aynı karede görülüyor.
Kurtuluş Savaşı sonrası yakılmış ve yıkılmış Kahramanmaraş’tan görünüm
Kurtuluş Savaşı sırasında düşman askerlerinin şehri etkisi altına almaya çalışarak, yaşanmaz hale getirmeye çalışmasına engel olunduktan sonra Maraş’ın hali görülüyor.
Maraş Kurtuluş Savaşı yıllarından insanların bir görünümü