Türkiye'nin bağımsızlık mücadelesinde önemli bir dönüm noktası olan Kahramanmaraş'ın savunmasında yerel halk tarafından oluşturulan çetelerin kahramanlıkları, tarihi belgesellerde yeniden canlanıyor. O dönemde, halkın silahlanarak işgalcilere karşı verdiği destansı mücadele, bugünün genç nesillerine de ilham veriyor.

Çete4

1919-1920 yılları arasında Fransız işgaline karşı verilen direnişte, Kahramanmaraşlılar tarafından oluşturulan çeteler, şehrin bağımsızlığı için savaştı. Maraş müdafaasında görev alan ve o dönemde yerel halkın giydiği kıyafetiyle nitelenen “Çete”ler, kendi topraklarını işgal etmeye çalışanlara karşı cesurca direnerek Türk milletinin özgürlük mücadelesine katkı sağladı. Halk, kadın erkek fark etmeksizin kendi oluşturdukları gruplarla yerel kıyafetlerini giyerek gözünü kırpmadan savaşa katıldılar.

Çete2222222

Giydikleri çete kıyafetlerinin parçaları; keçe külah, poşu, gömlek, döşlük, aba, şalvar, yemeni, postal, ham çarık, çorap, bel poşusu, palaska, fes, tülbent, bindallı, iç göyneği, fistan, cepken, üç etek, iki etek, edikten oluşuyor, kadın ve erkeklerin kıyafetlerinin parçaları farklı isimlendiriliyor. Her bir parçanın farklı anlamları olan bu kıyafet bütünü Çete Kıyafeti olarak adlandırılıyor ve kurtuluşu simgeliyor.

Jjj

Kahramanmaraş'ta düzenlenen törenler ve etkinliklerle bu kahraman çetelerin anısına sahip çıkılıyor. Kahramanmaraş’ta her yıl düzenlenen 12 Şubat Çete Bayramı’nda, vatandaşlar çete kıyafetleri giyinerek sokağa dökülüyor ve yapılan törenlerde, çetelerin, vatanseverlikleri ve mücadele azimleri bir kez daha hatırlatılıyor.

Muhabir: Sibel Gürle