Kahramanmaraş'ın kuruluşu ve yerleşim yeri, tarih boyunca birçok kez tartışma konusu oldu. İlk olarak, Asurlular döneminde M.Ö. 2500 yıllarında Erkenez Çayı kenarında Himli Höyük civarında kurulduğu iddia edilen şehir, bu bölgede büyük bir yerleşim izine rastlanmaması nedeniyle, daha çok bir Asur ticaret kolonisi olarak değerlendiriliyor. Şehrin ikinci kez taşındığı yer ise bugün Kahramanmaraş’ın kalbinde yer alan Namık Kemal Mahallesi olarak biliniyor. Rivayetlere göre, Hamdanoğulları Hükümdarı Seyfüddevle döneminde (M.S. 944-967) Maraş, bu bölgeye taşındı. Namık Kemal Mahallesi’nin bulunduğu bu alan, Maraş’ın tarihinde önemli bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor.

Eski Kahramanmaras-1

Ancak, şehrin bugünkü yerine, Dulkadiroğlu Alaüddevle tarafından taşındığı düşünülüyor. Namık Kemal Mahallesi ise bu tarihsel süreçte şehrin önemli bir merkezî yerleşim yeri olarak öne çıkıyor.

Öte yandan, Maraş’ın bu süreçte birkaç defa yer değiştirdiği iddiaları, Arap kaynaklarında yer alan "şehri yeniden bina etti" ifadelerinden kaynaklanmaktadır. Bu ifadeler, şehrin yeniden kurulması değil, tamir edilip onarıldığı anlamına geliyor.

Editör: Melisa Türkmen