Kahramanmaraş, köklü ve zengin tarihiyle bilinirken, her sokağı ve her caddesinde bir önem doğuruyor. Bu önemli yerlerden biri de Kahramanmaraş halkının eskiden bu yana en çok kullandığı cadde olan Boğazkesen Caddesi olarak var oluyor. Eski şekliyle Akdere ve Kanlıdere arasında bulunan bu cadde, Boğazkesen Camii’nin önünden geçiyor ve adını da bu tarihi camiden alıyor.
Tarih boyunca önemli kervan yollarından biri olan bu geçit, Hindistan’dan yola çıkan baharat kervanlarının İskenderiye Limanı’ndan Kayseri üzerinden İstanbul’a giderken uğradığı duraklardan biri olarak biliniyor. Kale ile İt Tepesi arasında yer alan meydanlık alan, kervanların vergilendirildiği noktalardan biri olduğu için "Boğazkesen" adını aldı.
DULKADİRLİLER İLE BAYAZITLILAR ARASINDAKİ KANLI KAVGA
Yol üzerinde bulunan Boğazkesen Camii’nin tarihi de oldukça eskiye dayanıyor. 1480-1515 yılları arasında Alaüddevle Bozkurt Bey’in Ekmekçibaşısı Hacı Ali Ağa tarafından inşa edilen Boğazkesen Camii, caddenin ismini de taşımaya devam ediyor. Ancak bu bölgenin, 1522 sonrası Dulkadirliler ile Bayazıtlılar arasında yaşanan kanlı olaylara da tanıklık ettiği biliniyor.