Kuru Han’ın yapım tarihi kesin olarak bilinmese de, 13.  yüzyılın ikinci çeyreğinde inşa edildiği düşünülüyor. Bu dönemde, Kayseri- Yabanlu Pazarı- Hurman,  Akçaderbent,  Derbentağzı, Göy nük - Pazarcık - Antep - Halep güzergâhında hareket eden kervanlar için önemli bir durak noktası olan han, aynı zamanda Selçuklu döneminin uluslararası fuarı olarak bilinen Yabanlu Pazarı’na giden yolda bulunmasıyla da önem kazanmıştı.

Ekran Görüntüsü 2024 10 14 144153

YIKINTILAR ARASINDA BİR TARİH: KURU HAN’IN BUGÜNKÜ DURUMU

Zamanla kervan yollarının işlevini yitirmesiyle birlikte Kuru Han da kullanım dışı kalarak bugün yer yer yıkılarak ve iç mekânı toprakla dolu bir halde karşımıza çıkıyor. Han, tek katlı ve tek sahınlı bir yapı olarak tasarlanarak doğu-batı doğrultusunda inşa edildiği görülüyor. Yapının sade mimarisi, döneminin işlevsel yaklaşımını yansıtırken, 1563 tarihli tahrir kayıtlarına göre, hanın bulunduğu bölge “Kuruca Han mezrası” olarak anılmakta ve yıllık gelirinin 1.000 akçe olduğu belirtiliyor. Bugün artık harabe durumunda olan Kuru Han, Anadolu’nun kervan yollarında bir zamanlar canlı ticaretin ve hareketliliğin önemli duraklarından biri olduğunu hatırlatmaya devam ediyor.

KURU HAN: GEÇMİŞTEN BUGÜNE BİR SESSİZ TANIK
Önemli bir geçit noktası olan Kuru Han, günümüzde işlevini kaybetmiş olsa da, bölgenin kültürel ve ticari geçmişine dair önemli izler taşıyor. Kuru Han, Kahramanmaraş’ın zengin tarihinin bir parçası olarak hala ayakta kalmaya çalışıyor, bölgeye gelen ziyaretçileri tarihin derinliklerine bir yolculuğa davet ediyor.

Muhabir: MELİKE ALGAN