6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremlerde Kahramanmaraş’ta birçok ev ve iş yeri ağır hasar görmüştü. Bu yerlerden biri de şehrin merkezi olarak bilinen ve oldukça işlek bir nokta olan Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi karşısında bulunan yapılardı. Depremlerin ardından geçici olarak konteynerlerde faaliyet göstermeye başlayan Azerbaycan Bulvar’ı üzerindeki esnaflar, kendilerine tahsis edilen yeni iş yerlerinin belirlenen metrekare ölçülerini karşılamadığını iddia etti. Esnaflar, yeni yapılan esnaf çarşısında büyük alanların belirli kişilere verildiğini öne sürerek yer tahsisi sürecinde ayrımcılık yapıldığını savundu.
EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI BİR ŞEKİLDE UYGULANDI
Esnaflar, yer tahsisi sürecindeki adaletsizliğin giderilmesi için yetkililere seslenerek şu ifadeleri kullandı; “Belediye karşısında bulunan esnaflar olarak, deprem sonrası yaşadığımız mağduriyetlerin ardından belediyemiz tarafından yapılan konteyner çarşısındaki adaletsizlikleri dile getirmek istiyoruz. Depremde hem işletmelerimiz hem de mallarımız büyük zarar gördü. Mallarımız enkaz altında kaldı ve birçok esnaf arkadaşımız aynı acıyı yaşadı. Belediye ve devletimiz, Piazza Alışveriş Merkezi’nin yan tarafında konteyner çarşı inşa ederek çözüm üretmeye çalıştı. Ancak bu çözüm, ne yazık ki eşitlik ilkesine aykırı bir şekilde uygulandı.
ZATEN MALLARINIZI KAYBETTİNİZ, SİZE HAK VEYA ÇEKİLİŞ YOK
Konteyner çarşıda toplam 58 adet 100 metrekarelik çelik bina yapıldı. Geriye kalan 182 adet dükkân ise yalnızca 21 metrekarelik konteynerlerden oluştu. Ancak belediye karşısındaki esnaflar olarak, biz bu çekilişe dahil edilmedik. Bizlere, "Zaten mallarınızı kaybettiniz, size hak veya çekiliş yok" denildi. Buna karşın, Dere Pazarı bölgesindeki esnaflara, ellerindeki mevcut dükkânların metrekareleri ne olursa olsun, büyük çelik binalardan hak tanındı. Bu, bizim gibi deprem mağduru esnafları büyük bir haksızlığa uğratmış ve ayrıştırmıştır.
BİZLERİ 21 METREKARELİK KONTEYNERLERE HAPSEDİYORLAR
Piazza AVM'nin yanına yapılan dükkânlara bakıldığında, büyük dükkânlar ayrıcalıklı kişilere tahsis edilirken, bizleri 21 metrekarelik konteynerlere hapsediyorlar. Bu kadar küçük bir alan, bir esnafın işini sürdürebilmesi için kesinlikle yeterli değildir. Örneğin, ben lokanta işletmecisiyim. Bu kadar dar bir alanda işimi nasıl devam ettirebilirim? Bizler, adaletin ve eşitliğin sağlanmasını istiyoruz.
ADİL BİR ÇÖZÜM SUNMALARINI BEKLİYORUZ
Malatya ve Nurdağı gibi diğer örneklerde, tüm esnafa eşit metrekarelerde dükkânlar tahsis edilmiştir. Aynı adaletin bizim için de sağlanmasını talep ediyoruz. Kimseye ayrıcalık tanınmasın; standart, herkesin işini sürdürebileceği büyüklükte dükkânlar oluşturulsun. Depremzede esnaflar olarak bu zor günlerde yeniden ayağa kalkmaya çalışıyoruz. Yetkililerden, bu haksız uygulamayı bir an önce düzeltmelerini ve adil bir çözüm sunmalarını bekliyoruz.