Kahramanmaraş’ta geçmişten bugüne kadar el sanatlarının önemli yapı taşlarından biri olan saraçlık mesleği, teknolojinin ve modernliğin gelişmesinin ardından unutulmaya yüz tutmaya başladı. Kahramanmaraş tarihi kapalı çarşı içerisinde bulunan saraçhane çarşısında, saraçlık yapan Abdülmecit Güzlek, 1980 yılından itibaren babadan oğula sürdürülen bu mesleğin üçüncü nesil kuşağı olarak sanatını icra ediyor. Asırlık bu meslek Abdülmecit Güzlek için aile geleneği olarak görülüyor.

Vi̇deo’lu Haber (71)-2

ZANAATINI KORUMA ALTINA ALIYOR

Deri işlemeciliğinin inceliklerini yaşatan Güzlek, zanaatını koruma altına alıyor. Babasından devraldığı mesleği oğlu ile devam ettirerek, bu el emeği sanatın modern dünyada da varlığını sürdürebileceğini gösteriyor.

Vi̇deo’lu Haber (70)-2

ÖZEL İSTEK ÜZERİNE SİPARİŞ ÜRÜNLERİ DE YAPILIYOR

Saraçlık mesleği ile ilgili konuşan Saraçhane esnafı Abdülmecit Güzlek; ‘’Yaklaşık 180 yılından beri büyük dedemiz başlamış burada Saraçlığa, önce dedem, dedemden sonra babam, babamdan sonra da ben Abdülmecit olaraktan burada saraçlık mesleğini yapıyoruz. Yapmış olduğumuz ürünleri Türkiye'nin dört bir yanına kargoyla gönderiyoruz. Burada özel istek sipariş ürünleri olarak bıçak kılıfı, deri kemer, çanta, cüzdan gibi ürünleri yapıyoruz. Yani toplamda 120 yıldır bu işin üzerindeyiz ve babadan oğula sürdürmeye devam ediyoruz ‘’ifadelerini kullandı.

Editör: Didem Kayabaşı