Son yıllarda nüfusun artması ve teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte, otomobile duyulan ihtiyaç tüm dünyada hızla artıyor. Otomobil kullanıcılarının sayısı, şehirlerin genişlemesi ve ulaşım ihtiyaçlarının artmasıyla birlikte ciddi bir şekilde çoğalıyor. Özellikle büyük şehirlerde, günlük hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelen otomobiller, iş, eğitim ve sosyal yaşam gibi birçok alanda vazgeçilmez bir ulaşım aracı olarak öne çıkıyor. Araştırmalar, otomobil sahipliğinin sadece kişisel özgürlük sağlamakla kalmayıp, aynı zamanda ekonomik ve sosyal kalkınmayı da desteklediğini gösteriyor.
DEPREM SONRASI ARAÇ SAYISI ARTTI
Kahramanmaraş’ta da otomobil kullanım sayısında artış yaşanıyor. Özellikle, yaşanan deprem felaketi sonrası araç kullanım oranlarında gözle görülür derecede artış mevcut. Deprem anında otomobile duyulan ihtiyaç, birçok vatandaşın araç almasına sebebiyet verdi. Deprem sonrası, şehirdeki yaşamda aksamalar görülse de el birliğiyle hızla toparlanma sürecine girildi.
ŞEHİRDE ÖNEMLİ İLERLEMELER KAYDEDİLİYOR
Büyükşehir statüsünde olan Kahramanmaraş, yerel yetkilileriyle birlikte ekonomik ve sosyal alanda önemli ilerlemeler kaydediyor. Bu gelişmeler, şehirdeki yaşam standartlarının yükselmesine ve otomobil sahipliğinin artmasına katkıda bulunurken otomobiller, şehirde hem bireysel ulaşım hem de ticari faaliyetler için vazgeçilmez bir araç haline geliyor.
HER YIL ARTIŞ YAŞANIYOR
TÜİK’den derlenen veriler doğrultusunda Kahramanmaraş’ta her yıl otomobil kullanım oranı artış gösteriyor. Buna göre, 2019’da bin kişi başına düşen otomobil sayısı 114, 2020’de 119, 2021’de 126, 2022’de 131 ve 2023’te ise 149 olarak açıklandı. 2023 yılında şehrin nüfusu ortalama 1 milyon 116 bindi. Bu sonuca göre şehirde ortalama araç sayısı 166 bin 284 olarak belirleniyor. Diğer bir ifadeyle şehirde 6 kişiye 1 araç düşüyor. Bu hızlı ilerlemeyle birlikte 2024 yılı sonunda açıklanacak olan rakamlarda da ciddi oranda yükselme yaşanması bekleniyor.