Bir zamanlar 54 bin hektarlık alanı kaplayan Gavur Gölü, Akdeniz Bölgesi'nin önemli sulak alanlarından biri olarak öne çıkıyordu. Kahramanmaraş’ın güneyinde, Türkoğlu ilçesi sınırları içerisinde bulunan bu göl, hem zengin flora ve faunasıyla hem de göçmen kuşların ana geçiş rotası üzerinde yer almasıyla dikkat çekiyordu.

Gavur Golu. KayiklarGavur Golu Muhtesem Goruntu 1

Ölü Deniz Fayı’nın çöküntü alanında bulunan Gavur Gölü, zamanla hem yağış rejimi hem de insan müdahaleleri nedeniyle değişim gösterdi. 1956 yılında başlatılan toprak reformu kapsamında sıtma hastalığının önüne geçmek ve tarım arazisi kazanmak amacıyla göl kurutulmaya başlandı.

Ekran Alıntısı-142

Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yürütülen kurutma çalışmaları 1980’li yıllara kadar devam etti. Kurutulan alanların bir kısmı bölge halkına tapu ile dağıtılırken, bir kısmı da Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) tahsis edildi.

1 2456Bd3A6

Kurutma çalışmaları sonucunda gölün doğal yapısında ve ekosisteminde büyük değişiklikler meydana geldi. Özellikle su kuşları, balıklar, amfibiler ve su kenarı canlılarının sayısında ciddi azalmalar yaşandı. Yine de Gavur Gölü, günümüzde de 450 kuş türünden 23’üne yıl boyunca ev sahipliği yaparak önemini koruyor. En derin noktası 2-3 metreyi bulan, kıyı kesimlerinde ise 5-10 santimetreye kadar düşen sığ alanlarıyla, halen yerel ekosistem için kritik bir habitat olmayı sürdürüyor.

Adsız Tasarım (9)-23

Bugün "Sağlık Ovası" olarak da anılan Gavur Gölü bataklığı, tarım faaliyetlerine kaynaklık eden zengin toprakları ve sınırlı da olsa devam eden sulak alan yaşamıyla dikkat çekiyor.

Muhabir: SELMA ERDEMGÜR