Yöresel kahve çeşitleri arasında farklı bir sunum tarzı ve anlamı olan, Osmanlı’da şehzadeler tarafından tüketilirken, dönemin evlenmek isteyen genç kızları tarafından babalarına ve beğendiği damat adaylarına hazırlanan ‘Cilveli Kahve’, Kahramanmaraş’ın tarihi Kapalı Çarşısı’nda bulunan, 1500’lü yıllardan kalma Hışırhan Kafe’de, müşterilerine döneminde ki hazırlanış şekline göre servis ediliyor. Gerek tarihi dokusu gerekse lezzet dolu menüsüyle yerli ve yabancı misafirlerine ev sahipliği yapan Hışırhan Kafe, hazırladığı konseptlerle ziyaretçilerine tarih dolu anlar yaşatıyor.
CİLVELİ KAHVENİN HİKÂYESİ
Adını ilk defa duyan ve merak edenler için Cilveli Kahve’nin hikâyesi şu şekilde: Osmanlı Devleti'nin Yeniçeri dönemlerinde kız istemeye giderken, eğer kızların gönlü varsa normal kahvenin üzerine çifte kavrulmuş badem koyularak ikram ediliyor. Bu sayede kızın gönlünün olduğu karşı tarafa belirtiliyor. Kız babaları da, kızları bu kahveyi verdiği zaman kızına sormadan kızı isteyen kişiye veriyor. Kızlar eğer normal kahve götürürse, baba kızlarına sormadan reddediyor yani kızlarını isteyen kişiye vermiyor.
KAHVELERİ KUMDA PİŞİRİYORLAR
Yurtiçi ve yurtdışından kente ziyaret gerçekleştiren misafirlerin, uğrak noktası haline gelen Hışırhan Kafe’nin sahibi ve işletmecisi Meltem Yürürdurmaz, cilveli kahveyi herkesin denemesi gerektiğini belirterek gazetemize açıklamalarda bulundu. İşletmeci Yürürdurmaz yaptığı açıklamalarda şu ifadeleri kullandı; “1500’lü yıllardan kalmış Hışırhan Kafe’mizin 3 odası, 1 terası ve dışarıda da bahçesi bulunuyor. Kafemizde genellikle kahvelerimiz, soğuk içecekler olarak da şerbetlerimiz meşhur. Cilveli ‘Şehzade’ Kahvemiz çok meşhurdur. Bu kahve, Osmanlı döneminde şehzadelerin içtiği kahve olmakla birlikte kız istemelerinde de kızın gönlünün olup olmadığının anlaşılması için hazırlanan bir kahvedir. Eğer kız cilveli kahve hazırlarsa ailesine ve görücülere gönlünün olduğunu belli ederken, gönlü yoksa da tuzlu kahve yaparmış. Kahvenin içeriği, türk kahvesi, kervansaray gibi karışımdan oluşup badem ve kavrulmuş fındık ile süsleniyor. Kahvelerimizi kumda pişirerek servis ediyoruz, bu şekilde tadı ve aroması daha çok ortaya çıkıyor. Cilveli Kahve dışında reyhan, narçiçeği gibi şerbetlerimiz meşhur.
HIŞIRHAN KAFE TARİH KOKAN BİR MEKÂN
Yerli ve yabancı turistlerden çok ilgi görüyoruz. Yaz aylarının gelmesiyle de turist yoğunluğu artıyor. Daha önce kafemize gelmiş olan misafirlerimiz yine gelerek bir günlerini burada geçiriyorlar. Misafirlerin çoğu, “Kahramanmaraş’ta gezdiğim en güzel mekânlardan biri burası” diyor. Hışırhan kafe turistlerin Kahramanmaraş’ta gezip görebilecekleri tarih kokan bir mekân.
KAFENİN İÇERİSİNDE SU KUYUSU VAR
Odalarımızdan bir tanesinin içinde kuyumuz var. Kuyunun devamında bir tünel gidiyor. Kuyunun olduğu bölüm kafemize gelen müşterilerin ilgisini çekiyor. Kuyunun Kahramanmaraş kalesine ve Sarayaltına bağlandığı tahmin ediliyor. Merak edip kuyuyu görmek için şehir dışından gelen misafirlerimiz bile var.”
Haber: Eyüp Kağan Atlı