Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesi Karacaoğlan Mahallesi’nde yaşayan Fatma (36) ve Yaşar Kala çifti, hayatlarını derinden sarsan tıbbi bir ihmalle karşı karşıya kaldı. Fatma Kala, 2017 yılında over kist rahatsızlığı nedeniyle özel bir hastane olan Megapark’ta ameliyata alındı. Operasyon sonrası iç kanama geçiren Kala, aynı gün ikinci kez ameliyat edildi. Ancak bu ameliyatta karın bölgesinde 16 santimetrelik bir cerrahi makas unutulduğu tam 7 yıl sonra ortaya çıktı. 2019 yılında bir bebek dünyaya getiren çiftin çocukları, anne karnında kaptığı CMV virüsü nedeniyle doğduktan kısa süre sonra rahatsızlandı. Kayseri ve Ankara’daki hastanelerde tedavi süreci devam eden bebek, yapılan tüm müdahalelere rağmen 4 yaşında hayatını kaybetti.
DOKTOR KOMPLİKASYON OLUŞMUŞ DEDİ, MAKASI AİLEDEN GİZLEDİ
Çocukları için verdikleri yaşam mücadelesi sırasında kendi sağlık problemlerini ihmal eden Fatma Kala, yıllar sonra baş ağrısı şikayetiyle hastaneye gitti. MR çekilmesi gerektiği söylenen Kala, teknisyene daha önce MR odasına girerken ameliyat yerinde çekme ve ağrı hissettiğini söyledi. Teknisyenin uyarısıyla eski doktorunu bulmaya karar veren aile, ilk ameliyatı yapan Kadın Doğum Uzmanı Dr. Koray Şener’e başvurdu. Durumu öğrenen doktor, panik halinde Kala’dan röntgen çektirmesini istedi. Ancak “Komplikasyon oluşmuş” diyerek gerçek durumu gizlemeye çalıştı. Doktorun durumundan şüphelenen Kala ailesi, Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne başvurdu. Burada çekilen görüntülerde Fatma Kala’nın karın bölgesinde unutulmuş 16 santimetrelik bir ameliyat makası olduğu ortaya çıktı.
KALA AİLESİ İHMALKAR KİŞİLERİN HUKUK ÖNÜNDE HESAP VERMESİNİ İSTİYOR
Psikolojik olarak büyük bir yıkım yaşayan çift, yaşadıkları tıbbi ihmalin çocuklarının ölümüne de neden olabileceğini düşünüyor. Ellerindeki hastane raporlarıyla Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunan aile, sorumluların cezalandırılmasını talep ediyor. Fatma ve Yaşar Kala çifti, yedi yıl boyunca farkında olmadan yaşadıkları bu trajedinin bir an önce aydınlatılmasını ve ihmalkar kişilerin hukuk önünde hesap vermesini istiyor.
AMELİYATTAN 7 YIL SONRA BAŞ AĞRISI ŞİKAYETİYLE GİTTİM
Daha önce ameliyat esnasında yabancı bir cismin insan vücudunda unutulduğunu sadece haberlerde şahit olduğunu, kendinde olabileceğinin aklına bile gelmediğini belirten Fatma Kala; “36 yaşındayım, 2 çocuk annesiyim, ev hanımıyım. Maalesef çok zor durumlardan geçtik. 2017 yılında kadın hastalığından ameliyat oldum. O günün gecesinde iç kanama geçirdim ve ikinci ameliyata alındım. Maalesef ikinci ameliyatta benim ameliyat olan bölgemde makas unutmuşlar. Bu, tam 7 yıl sonra baş ağrısı şikayetiyle gittiğim hastanede MR’a girmem gerektiğinde ortaya çıktı. Daha önce çocuğum rahatsız olduğu için birkaç kez MR odasına girdim. Ameliyat olduğum yerimde çekme olduğu için teknisyene söyledim. Daha önce böyle bir ameliyat geçirdiğimi ve bunun sıkıntı yaratıp yaratmayacağını sordum. Teknisyen, “Sıkıntı olur, hemen ameliyat olduğun doktoru bul” dedi.
RÖNTGENDE 16 SANTİMETRE BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR MAKAS OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI
Araştırdık ve doktorumuz Koray Şener’i bulduk. Kendisi özel bir hastanede kadın doğum uzmanı olarak çalışıyor. Gittiğimizde röntgen çekildi ve makas olduğu ortaya çıktı. Beni hemen ameliyat etmek istedi ama durumu örtbas etmeye çalıştı. Makastan bahsetmedi, sadece “Daha önceki ameliyat olduğun bölgede bir komplikasyon oluşmuş” dedi. Biz inanmadık tabii ki. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gittik. Oradaki doktorlar sağ olsun bize yardımcı oldular. Gereken filmler çekildi, tomografiye girdim ve orada 16 santimetre büyüklüğünde bir makas olduğu ortaya çıktı. Genel cerrahi bölümünde ameliyat oldum ve makas çıkarıldı.
ŞU AN PSİKOLOJİM ALTÜST
Çocuğum, 2019 yılında dünyaya geldi. 2017 yılındaki ameliyatımdan sonra hamile kaldım ve 2019 yılında çocuğum oldu. Maalesef çocuk, dört aylıkken anne karnında kaptığı CMV virüsüyle doğdu. Bununla çok mücadele ettik. Dört yıl boyunca hastanelerde tedavi gördü. Maalesef kurtaramadık çocuğumuzu. En son Ankara Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde vefat etti. Belki çocuğum, bu makasın verdiği zarar nedeniyle benden mikrop kapmış olabilir. Bu yüzden çocuğumun hastalığının da bu yabancı cisimden kaynaklanabileceğini düşünüyorum. Özellikle bunun araştırılmasını ve sorumluların cezalandırılmasını istiyorum” şeklinde konuştu.
MAKAS OLDUĞU ORTAYA ÇIKINCA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDUK
Çok zor bir dönemden geçtiklerini, Kahramanmaraş’ta tanınan bir doktorun olayın üzerini kapatmaya çalıştığını ifade eden Fatma Kala’nın eşi Yaşar Kala; “Haziran ayında avukat tuttuk ve şikayet dilekçemizi adliyeye verdik. Makas olduğu ortaya çıkınca Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek doktor hakkında suç duyurusunda bulunduk. Haziran ayında ameliyat olduktan sonra makas çıkarıldı. Elimizdeki raporlarla avukat aracılığıyla adliyeye gittik. Bu olayın üstüne gidilmesini istiyoruz. Yedi yıl boyunca yaşadıklarımız, hasta bir çocukla birlikte Ankara ve Kayseri hastanelerinde geçirdiğimiz zorlu süreç. Hanımımın üç dört kez MR odasına girdiği zamanlarda bile bir şeyler hissetti ama çocuğumuzla uğraştığımız için üzerine düşemedik.
İNSAN HAYATI BU KADAR UCUZ OLAMAZ
Megapark Hastanesi’nde ameliyat olmuştuk ve böyle bir şeyin başımıza geleceği asla aklımıza gelmezdi. Dikişlerde metal bir şey kullanıldığını sanıyorduk. Makasın varlığına dair en ufak bir şüphemiz yoktu. Bu durumun ortaya çıkmasında MR teknisyeninin büyük bir payı var. Eğer o uyarıyı yapmasaydı ve MR makinesine girseydi, hayatımız sona erebilirdi. İnsan hayatı bu kadar ucuz olamaz. Çocuğumuzun hastalığının da bu makastan kaynaklanabileceğini düşünüyoruz. Bunun araştırılmasını ve hukuki sürecin sonuna kadar sürdürülmesini istiyoruz” dedi.