6 Şubat depremleri ile Kahramanmaraş'ta işyerleri yıkılan veya ağır hasar alan çok sayıda hazır giyim imalatçısı, toparlanma sürecinde  ayakta kalan yetersiz ve küçük atölyelerde üretime devam etmek zorunda kaldı. Bu küçük alanlar işletmelerde üretim hatlarının etkin şekilde kurulamamasına; uzun vadeli planlama, yatırım ve pazarlama sorunlarına sebep oldu. Kahramanmaraş'ın en önemli sektörlerinden olan hazır giyim imalatı sektöründe depremler sonrası ortaya çıkan bu sorunu çözmek adına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Bölgesel Kalkınma Odaklı Toparlanma Acil Eylem Programı (BOTAP) kapsamında, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliği ve İsveç Hükümeti’nin finansmanı ile Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından gerçekleştirilen “Depremden Etkilenen İllerde Hazır Giyim, Tekstil, Deri ve Ayakkabı Sektörlerinin Desteklenmesi Projesi” hayata geçirildi.

Vi̇deo’lu Haber 2024 10 03T170331.103

OTOMATİK KUMAŞ KESİMHANESİ KURULDU

Proje ile kiralanan bin metrekare büyüklüğündeki atölyede depremden olumsuz etkilenen hazır giyim imalatçılarının kullanımına yönelik Otomatik Kumaş Kesimhanesi kuruldu. Bölgede ortak kullanıma yönelik ilk olma özelliği olan atölye, Kahramanmaraş Terziler ve Konfeksyoncular Odası tarafından sürdürülebilir bir yaklaşımla işletilecek. Otomatik Kumaş Kesimhanesi depremler sonrası dar ve yetersiz alanlarda üretim yapmak zorunda kalan imalatçıların atölyelerinde çok fazla yer kaplayan manuel kesimhane bölümlerinin yerini alacak ve hazır giyim imalatçılarının yerden tasarruf sağlamalarına ve mevcut atölyelerini daha etkin kullanmalarına olanak sağlayacak.

Vi̇deo’lu Haber 2024 10 03T170345.371

GELENEKSEL KESİMHANELERE GÖRE HATASIZ, FİRESİZ VE ÇOK HIZLI İŞLEV GÖRÜYOR

Otomatik kesimhane tesisi ayrıca geleneksel kesimhanelere göre hatasız, firesiz ve çok daha hızlı çalışmasıyla birçok imalatçıya hizmet verebilecek ve sektörde kalite, verimlilik, katma değer artışına da sebep olacak. Tesisin, orta ve uzun vadede modelhane bölümüyle birlikte Kahramanmaraş Hazır Giyim İmalatı sektörünün tasarım ve modelleme kabiliyetini de güçlendirmesi, sektörün bu alanda markalaşma sürecini hızlandırması bekleniyor.

Kesimhanenin açılışına Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Emre Cebeci, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu, Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ahmet Kuybu, Kahramanmaraş Terziler Ve Konfeksiyoncular Odası Başkanı Muhlis Akkurt, Kahramanmaraş Berberler, Kuaförler ve Güzellik Salonları Odası Başkanı Ahmet Özkömeç ile çok sayıda davetli katıldı.

Vi̇deo’lu Haber 2024 10 03T170355.589

TESİS, İŞLETMELERİN DÜNYA PAZARINDA REKABET EDEBİLİRLİK SEVİYELERİNİ ARTIRACAK

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Bu tesisten yararlanacak olan işletmelerimiz ve kullanıcılarımız sadece hatasız bir kesim gerçekleştirilmesi değil, kumaşın ve ürünün kalitesinin artması sebebiyle dünya pazarında ki rekabet edebilirlik seviyelerini de arttırmış olacaklar. Kahramanmaraş'ımıza özellikle deprem sonrasında böyle bir katkının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bizler elbette Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı olarak taahhütlerimize bağlıyız ve taahhütlerimizi de gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Çünkü Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, özellikle kalkınma programı unsuru nedeniyle kişilerin gelirlerinin arttırılması ve özellikle hayatta kalabilmeleri, geçimlerinin desteklenmesi konusunda hakikaten destek vermeye kendisini adamış olan bir kurumdur. Yatırımlarımız sadece tekstille ilgili olarak değil, kadın girişimcilerimizin güçlendirilmesi için de bir merkez açtık. Şu ana kadar bizler küçük işletmelerimize yönelik olarak 4 bin 622 adet hibe sağladık ve bu da vatandaşların biraz daha toparlanmasına, ayağa kalkmasına ve geçimlerini biraz daha sağlam bir şekilde sağlamak adına yararlı oldu.”

Vi̇deo’lu Haber 2024 10 03T170404.586

İMALATIN DAHA KALİTELİ HALE GELMESİ İÇİN YATIRIMLARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ

Açılışı yapılan kesimhanenin başlangıç olduğunu ve buna benzer yatırımlara devam edileceğini söyleyen DOĞAKA Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu; “6 Şubat'ta yaşadığımız büyük afetten sonra Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerimizi sadece konut ve yerleşim olarak değil aynı zamanda sanayi altyapısı ile ekonomik altyapının da iyileştirilmesi üzerine çeşitli projeler yürütüyoruz. Bu kapsamda hem yerel bütçeyi, hem de uluslararası bütçeleri kullanıyoruz. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile Kahramanmaraş Terziler ve Konfeksiyonlar Odamızla işbirliği içerisinde geliştirdiğimiz Otomatik Kumaş Kesimhanesi projesini hayata geçirdik. Sektöre özel önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Özellikle ortak olarak kullanılan bu ekipmanın mevcuttaki esnafımız ve üreticilerimiz tarafından, imalatçılarımız tarafından yeni bir yatırım yapmaksızın kullanılmasına vesile olacağını değerlendiriyoruz. Bu zamana kadar manuel olarak elle yapılan kesimin bundan sonraki süreçte daha hassas ve daha ince ölçütlerle makineli kesim olarak yapıldığı için ürünlerimizde standardın ve kalitenin artacağını düşünüyoruz. Bu da bize yeni pazarlar kazandıracaktır. Bu vesileyle yatırımın Kahramanmaraş'ımıza ve ilgili imalatçılarımıza hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah bu bir başlangıç, bundan sonra ki süreçte de tekstil sektörüne yönelik imalatın daha kaliteli hale gelmesi için yatırımlarımıza devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Vi̇deo’lu Haber 2024 10 03T170413.677

TÜRKİYE'DE ÖRNEK BİR PROJE OLDU

Terziler ve Konfeksyoncular Odası Başkanı Muhlis Akkurt ise şu sözleri kaydetti; “Öncelikle, İsveç Hükümeti’ne katkılarından dolayı çok teşekkür ediyorum. Bu yaptığımız proje DOĞAKA’yla ortak yaptığımız projedir. Türkiye'de örnek bir proje oldu. 200’e yakın konfeksiyon atölyelerimiz var. Bunların tamamı depremden sonra 300-500 metrekare alanda çalışıyorlar. Kesimhane de bu bölümün en az yarısını işgal ediyor. Bununla alakalı ne yapılabilir diye düşündük ve DOĞAKA ile görüşerek böyle bir projeye imza attık. Bununla birlikte Kahramanmaraş esnafı kaliteyi yakalayacak, kaliteli ürün dikecek. Kendi işletmelerinde de büyük bir alan açılacak çünkü kesim masalarını kaldıracaklar. Oraya 10 tane daha makine koyabilecekler, 10 kişi daha fazla insan çalıştıracaklar, bu şekilde istihdam sağlayacaklar.”

Vi̇deo’lu Haber 2024 10 03T170424.751

Muhabir: İbrahim Burhan Yiyen