Onikişubat Belediyesi tarafından 2023 yılında şehre kazandırılan ““Doğa Dostu Şehir ve Duyarlılık” temalı EXPO 2023 projesinde yer alan Arasta Çarşı, hobi evleri, Uğur Böceği ve Kelebek Müzesi gibi yapılar yoğun ilgi görüyor. Bu ilgi gören yapılardan biri de Cengiz Aytmatov'un "Toprak Ana" kitabından yola çıkılarak doğal tarım konularına dikkat çekilmesi adına tasarlanan “Toprak Ana” heykeli oluyor. 

VATANDAŞLAR, TOPRAK ANA HEYKELİYLE FOTOĞRAF ÇEKİLMEDEN AYRILMIYOR

Sanatçılar tarafından özenle tasarlanan, 25 metre yükseklik ve 23 metre genişliğe sahip heykel, kollarıyla toprağa tohum serpen bir tasarıma sahip. EXPO Sergi Alanı’nı ziyarete gelen hem yerli hem yabancı vatandaşlar, Toprak Ana heykeliyle fotoğraf çekilmeden ayrılmıyor. Bölgeyi, sırf Toprak Ana heykelini görmek için ziyaret edenler olurken ihtişamlı duruşuyla heykel her açıdan görünebiliyor.

İLK BUĞDAY MİLATTAN ÖNCE 7 BİN YILINDA ÇATALKÖYÜK’TE YETİŞTİRİLDİ

Heykelin yanında bulunan yazıda şu ifadeler kullanıldı; “Toprak, geçmişten günümüze çok değerli bir miras bıraktı. 14 kromozomlu tek buğday türü Siyez, ilk olarak milattan önce 7 bin yılında Çatalköyük’te yetiştirildi. Dünyanın genetiği bozulmamış tek buğdayı, bugün Kahramanmaraş’ın bereketli topraklarında başak veriyor. Medeniyetlere beşiklik yapmış bu bereketli topraklar, yaşamı sürdürmek için gereken ne varsa insanoğluna sağlıyor. Tohum ve emek farklı yüksekliklerdeki ovalarda, Ceyhan Nehri’nin besleyiciliğiyle buluşuyor. Sonra pirinçten nohuta, soğandan şeker pancarına, fasulyeden üzüme, pamuktan lahanaya besin zinciri tamamlanıyor.

KAHRAMANMARAŞ TOPRAĞININ ANLATACAK BİR HİKAYESİ VARDIR

Kelimelerin ustası Cengiz Aytmatov, “Toprak Ana” romanında acısını toprağa anlatan annenin hikayesini anlatır. Kahramanmaraş toprağının da anlatacak bir hikayesi vardır. Hititlerden Asurlara, Perslerden Makedonlara, Büyük Roma’dan Türklere, yani tarihin yazılmaya başladığı zamanlardan beri, burada toprak insandan yana. Bir ana kadar besleyen, bir ana kadar koruyan, hep çoğalan, hiç azalmayan, yaşam kaynağı Kahramanmaraş’ta, Halid Bin Velid’ten beri besmeleyle düşer tohum toprağa, hasat dualarla yapılır, insanlar nimeti verene şükreder.

TOPRAK KAHRAMANMARAŞ’A KAHRAMANMARAŞ TOPRAĞA YAKIŞIR

Toprak değerlidir, başka çizmelerin altında ezilmesine, üzerine başka gölgeler düşmesine izin vermez Kahramanmaraş. Toprak Kahramanmaraş’a Kahramanmaraş toprağa yakışır. Binlerce yıldır böyle sürer yaşam bu coğrafyada.”

Editör: Burhan Yiyen