Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürü Seydihan Küçükdağlı, Mahmut Beyaz’ın sunumuyla her cuma canlı olarak yayınlanan “Manşet’le Açık Oturum” programının bu haftaki konuğu oldu.  Radyo Fresh 99,1 frekansından da yayınlanan programda Kahramanmaraş’ta yapılan turizm çalışmalarından bahseden Küçükdağlı, bir şehrin turizminin artması için turizm altyapısının gelişmiş olması gerektiğini kaydetti. Germanicia Antik Kenti’nden de bahseden Küçükdağlı, 4 bin 500 metrekare alanın kazısının tamamlanacağını söyledi.

IMG_7880

KAHRAMANMARAŞ’IN DAHA FAZLA TURİZMLE YAŞAMASINA GAYRET GÖSTERİYORUZ

Küçükdağlı, Manşet’le Açık Oturum programında şunları kaydetti: “Kahramanmaraş inanılmaz güzelliklere sahip. Bir birinden çok değerli alternatif turizm değerlerine sahip bir şehir. Bunu da çok şükür hep beraber birlikte de görüyoruz. Gerçekleştirilen çalışma ve faaliyetlerle birlikte kültürün, sanatın, turizmin konuşulduğu bir yere geldik. Tüm çalışmalarımız 13’e, 15’e katlasa da biz Kahramanmaraş’ın çok fazla sayıda yerli ve yabancı turist almasına, çok daha fazla turizmle yaşamasına gayret sarf ediyoruz. Bugün itibariyle yapmış olduğumuz çalışmalar bu noktada.

IMG_7883

TURİZM ALTYAPISININ HAZIR OLMASI GEREKİR

Turizmin altyapısının hazır olması gerekiyor. Ulaşım, turizm altyapısıdır. Konaklama turizm altyapısıdır. Turistlerin gelmiş olduğu mekânları hazırlamak altyapıdır. Şehir içi ulaşım ağı altyapıdır ve en önemli altyapı olarak bugüne kadar 150 kadar tarihi alanın restorasyon çalışmalarının bittiğini söyleyebiliriz. 7 Kuyular Kayak Merkezi gibi, Başkonuş gibi, Döngele’ye yapılan tesisler gibi, Ilıca’daki tesis kalitemizin sürekli artması gibi çalışmalara baktığımız zaman güzel çalışmalar oluyor. Kahramanmaraş müzeler şehri oldu, 10’un üzerinde müzemiz var. Konaklamaya gelince şu anda yatak sayısı 4 bin civarında turizm işletme belgeli yatak sayımız varken, Bakanımızın ‘Basit Belgeli Turizm İşletmesi’nin verilmesi talimatıyla 10 binin üzerinde yatak sayısına ulaştık. Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. İstatistiklerle de kamuoyunu bilgilendirmekte fayda var. Kahramanmaraş başlangıçta 30 bin konaklama sayısı alıyorken, bu rakamı 500 bin seviyelerine ulaştırdık. Bunu konaklama olarak söylüyorum, günü birlik girip çıkanların dışında kalan sayımız. 51 adet ‘Turizm İşletme Belgeli’ konaklama tesisimiz var. 134 adet ‘Basit Konaklama Belgeli’ tesisimiz oldu. EXPO 2023 için konaklama sıkıntısı yaşanacağını düşünmüyorum.

10 CİVARINDA FARKLI TURİZM BELGESİ ALAN TESİSİMİZ VAR

Turizm İşletme Belgeli tesislerimizi farklılaştırdık. Müesseselerimiz gastronomi turizm belgesi alıyor. 35’ten fazla seyahat acentelerimiz var. Özel tesis, birinci sınıf lokanta işletmeleri gibi şu anda 10 civarında farklı turizm belgesi alan tesisimiz var. Kahramanmaraş’ta hali hazırda bulunan müzelerin dışında çok daha fazla tematik müze olacak alanlar var.

ŞEHİRDEKİ TURİZM ESNAFIMIZIN, TAKSİCİMİZİN DE TURİZM KÜLTÜRÜNE ADAPTE OLMALARI GEREKİR

Turizmde özel sektör biraz devreye girmeli. Kahramanmaraş’ın yöresel mutfağını sunan, çok güzel müesselerimiz var. Otellerimiz olsun, acentelerimiz olsun yöresel mutfak işinde daha aktif olmalılar. 5 yıldızlı otel yaptıktan sonra bakkal gibi, büfe gibi beklemenin mantığı yok. Biz paydaş kurumlarımızla sadece ulusal değil, uluslarası turistleri de Kahramanmaraş’a getirme gayreti içerisindeyiz. Bu eylem planları doğrultusunda da mutlaka, turizm sektörümüz başta olmak üzere Kahramanmaraş’ta turizm kültürünü yaşatmamız gerekiyor. Çok rahat kongre geçirecek, konserler, konferanslar gerçekleştirecek mekanlarımız var. Şehirdeki turizm esnafımızın, taksicimizin de turizm kültürüne adapte olmaları gerekir.

2008’DEN 2018’E KADAR PLANLADIĞIMIZ 54 EYLEMİN 49’UNU GERÇEKLEŞTİRDİK

2016 yılında kültür ve turizm çalıştayı düzenledik. Biz aslında 2018’de de bir çalıştay hazırlığı yaptık. Sonra seçim nedeniyle iptal etmek zorunda kalmıştık. Biz 2007-2008’den bu yana eylem planlarıyla çalışıyoruz. 2008’den 2018’e kadar planladığımız 54 eylemin 49’unu gerçekleştirdik. Bir sempozyum için bir buçuk yıl uğraşıyorsunuz, 4 gün sempozyum yapılıyor. 15 gün sonra unutuluyor. Ancak bu sempozyumların büyük girdisi oluyor. Eshab-ı Kehf Sempozyumu’nu, Mozaik Sempozyumu’nu, el sanatları sempozyumunu göz ardı etmek mümkün değil. Biz 2 kez eylem planı çalışması yaptık. 2018’den sonra da Turizm Stratejisi Eylem Planı’nı hazırladık. Şimdi onları gerçekleştiriyoruz. Disiplinle çalışmaya çalışıyoruz. Hep birlikte hareket ederek, bakanlığımız koordinesinde İl Tanıtım Geliştirme Kurulumuz kuruldu. 2 ay önce bu kurulumuzda yer alan kurumların üye sayısını tekrar yeniledik. Şu anda da İl Tanıtım Geliştirme Kurulu ile kararlar alıyoruz. Alınan kararlardaki eylemleri hayata geçiriyoruz. Ortak çalışma kültürünü oluşturduk.

100’DEN FAZLA ZANAATKÂRIMIZA TANITIM KARTI GETİRDİK

100’den fazla zanaatkârımıza tanıtım kartı getirdik. Türkiye’de zanaatkârlarına en fazla tanıtım kartı getiren şehir belki de Kahramanmaraş’tır. Çok sayıda kültürel mirasımızı, envanterimizi bakanlığımız nezrinde dahil ettik. En çok arkeolojik kazı yapan şehirlerden birisiyiz. Ilıcamızda 100’den fazla tesisimiz ‘Basit Konaklama Belgesi’ aldı. Bu belgeleri bakanlığımız veriyor. Kontrolleri bile bakanlığımız yapıyor. Turizm İşletme Belgesi’nin yönetmeliği var, maddeleri var. İş yeri açma ruhsatından tutunda, bu belgelerin verilmesine kadar bakanlığın kontrol ekipleri yapıyor. Biz sadece sekreterya görevini yapıyoruz. Bir de yanlış evrak gönderirsek, uyarılıyoruz.

7 SABİT KAZIMIZ VAR

Kahramanmaraş’ta 7 sabit kazımız var. Bunun 5 tanesi de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle yani direk üniversitemizin, akademisyenlerimizin başkanlığında yapılıyor. Birisi Germanicia, fırsat bulduğumuz her an Germanicia’da çalışmalara dahil oluyoruz. 2002 kazılarına da başladık. Domuztepe aslında 94-95’lerde keşfedilip çalışmalara başlanan, sonra 95-96’larda Amerikalılar tarafından kazı yapılıyor. 2003-2008 arası Amerikalılar’la çalıştık. 2008-2012 arası İngilizlerle çalıştık. 2007’de Direkli Mağarası’nda kazılar başladı. Bu kazı hala devam ediyor.  Elbistan’da Karahöyük, Keçe Mağarası; Afşin’de Yassıhöyük’te kazılara başlandı. Germanicia sürekli kazısı olan yer, Domuztepe sürekli kazısı olan yer, Karahöyük, Keçe Mağarası, Yassıhöyük sürekli kazı olan yerler. Dulkadiroğlu’nda, Göksun’da, Pazarcık’ta birçok yerde karşımıza mozaikler çıkıyor. Aynı zamanda kurtarma kazıları yapıyoruz.  Bu kazıların her birinin şehrin tarihine, şehrin kültürüne, bilimsel dünyaya katkıları var. Akademisyenler yayın yapıyor. Kahramanmaraş’a seve seve geliyorlar. Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Sivas Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nden akademisyenler şehrimizde çalışma yapıyor.

GERMANİCİA ANTİK KENTİ...

Germanicia Antik Kenti’nde 2007’den bu yana sürdürdüğümüz çalışmalar her yıl ara vermeksizin devam ediyor. Çünkü tespit var, tescil var, kamulaştırma var, koordinasyon var, korunması var. Asıl görevimiz ortaya çıkardıktan sonra başlıyor. Germanicia Antik Kenti 3’üncü derece sit alanı olarak geçiyor. Orada yaşayan vatandaşlarımıza izinler alarak doğalgaz hatlarına kadar yerleştirdik. Birinci ve ikinci derece olan yeri devlet kamulaştırmak zorunda. Bu konuda vatandaşlarımız devleti emlakçı gibi görüp evlerinin satın alınmasını bekliyor. Belediyeler dâhil bir proje sunmadan hiçbir kurum ve kuruluş rastgele ödenek harcayamaz. Devlet bu zamana kadar 79 birinci derece, 9’da ikinci derece 88 parseli kamulaştırmak zorunda. Bunun 50’ye yakınını bitirdik. Hukuki süreç biraz sürüyor. Germanicia, 2007’de tespit edildi, 2008’de kamulaştırma çalışmalarına başladık, 2009’da kazılara başladık, 2014’ten bu tarafa ara vermeksizin kış gelirse kış, yaz gelirse yaz her daim kazı yaptık. Kasım-Aralık’ta çadır çekip kazı yaptığımızı biliyoruz. Şu ana kadar biz 5 ayrı alanda 21 parsel, 4 bin 500 metrekare yerin kazısını tamamlamış olacağız. Şu ana kadar 350 metrekare ortaya çıkarılan alan var. 200 metrekare alanı da ortaya çıkarmak için çalışmalarımız sürüyor.”

Haber: Alparslan Oğuz Davut

Editör: Didem Kayabaşı