Kahramanmaraş’ta Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kafdağı Masalları ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliğiyle düzenlenen “Uluslararası Dünya Anlatıcılar Şöleni” görkemli bir açılışla başladı. 9-12 Nisan tarihleri arasında sürecek etkinlik, kentin kültürel mirasını yaşatmayı ve gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyor.

I M G 4297

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde gerçekleşen açılış programında çocuklar, Türkiye’nin yanı sıra Fransa, Tunus, İngiltere ve Almanya’dan gelen anlatıcıların masallarıyla keyifli anlar yaşadı.

J H L

Unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerin gelecek nesillere aktarılması amacıyla yapılan bu organizasyon edebiyat şehri Kahramanmaraş’a da kültürel anlamda büyük katkı sağlamış olacak. Şölen, Cumartesi gününe kadar çeşitli okullarda çocuklarla buluşarak, masal anlatımı ve kültürel etkinliklerle dolu bir program sunmaya devam edecek.

I M G 4282

2-670

BÜYÜK HAYAL KURMAYAN İNSANLAR, GELECEKTE BÜYÜK İNSANLAR OLAMAZLAR

Etkinlikte konuşan Kahramanmaraş Kültür, Spor ve Turizm Daire Başkanı Duran Doğan: “Bu şehir bir kültür şehridir. Bu şehir edebiyat şehridir. Bu şehir ninnileriyle, türküleriyle, masallarıyla var olmuştur. Hüzünleniriz, türkülerle iyileşiriz, mutlu oluruz. Özümüze sarılır, birbirimize sarılırız. Bunu şiirle anlatırız, türkülerle anlatırız. Yine böyle iyileşeceğiz inşallah. Bu kapsamda da Kahramanmaraş olarak “Unesco Edebiyat Şehri” maceramız devam ediyor.  Şu an dosyamız Paris’te. İnşallah olumlu sonuçlanacak ve bu tür uluslararası etkinlikleri daha çok gerçekleştireceğimizi buradan ifade etmek istiyorum. Sevgili çocuklar, çok masal okuyun, çok hayal kurun. Büyük hayalleriniz olsun. Çünkü büyük hayal kurmayan insanlar, gelecekte büyük insanlar olamazlar. Dolayısıyla biz, sizin hayallerinizle birlikte bu şehrin iyileşeceğine, büyüyeceğine ve bu ülkenin gelişeceğine inanıyoruz. Bu sahne, bu etkinlik sizler için var. Bu masallar sizler için; elbette büyükler için de olacak ama en çok sizler için. İnşallah faydalanır, istifade eder, ilham alırsınız. Etkinliğimiz Cumartesi gününe kadar devam edecek. Farklı okullarda da etkinlikler düzenlenecek. Emeği geçen herkesi kutluyorum” dedi.

Whatsapp Image 2025 04 09 At 12.08.36

BU TÜR ETKİNLİKLERİ HER ZAMAN ÖNEMSİYORUZ VE DESTEKLİYORUZ

Kültür ve Turizm Bakanlığı Stratejik Planlama ve Koordinasyon Daire Başkanı Gökhan Köksal şu şekilde konuştu; “Yaklaşık 4 bin yıl öncesine dayanan tarihiyle Mezopotamya ile Anadolu’yu birbirine bağlayan, zengin kültürel değerlere sahip ve Kurtuluş Savaşı’nda verdiği mücadeleyle tarihe adını altın harflerle yazdıran Kahramanmaraş’ta, Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Dünya Anlatıcılar Şöleni’ne katılmaktan, şahsım ve kurumum adına büyük mutluluk duyuyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürlüğü olarak, unutulmaya yüz tutmuş kültürel değerlerimizin gelenekten geleceğe ve sizlerden gelecek nesillere aktarılmasına hizmet eden bu tür etkinlikleri her zaman önemsiyoruz ve destekliyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyor, sevgili çocukların daha fazla zamanını almadan saygılarımı sunuyorum.”

EDEBİYAT, İNSAN İHTİYAÇLARINA DAYANARAK DOĞAR

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Öğr. Üyesi Prof Dr. Selim Somuncu; “Dünya Anlatıcılar Şöleni ya da Kaf Dağı Masalları olarak adlandırdığımız bu etkinliğimiz, bu programımız, üzerinde çalıştığımız bir etkinlik oldu. Masallar modern çağın anlatıları değil, daha çok klasik dönem anlatıları, belki geçiş evresi anlatıları diyebiliriz. Ama hala modern bir çağda yaşamamıza rağmen hala masallar anlatıyoruz ve masallar dinliyoruz. Bütün modern türlere rağmen romandır, tiyatrodur, serbest şiirdir, bunlara rağmen bir masaldan vazgeçememe durumu söz konusu. Masaldan vazgeçemiyoruz. Hatta modern edebiyatta mahsul veren, ürün veren, roman yazan, şiir yazan şairlere, yazarlara baktığınızda onlar da dönüp dolaşıp ya masallara atıf yapıyor, ya masallardan etkileniyor ya da günün sonunda bir bakıyorsunuz bir masal kitabı yayınlıyor.  Edebiyat, insan ihtiyaçlarına dayanarak doğar. Özellikle masallar, zaman ve kültür fark etmeksizin varlıklarını sürdürüp kendilerini yenileyerek, eserlerde evrensel unsurlar taşırlar. Masal kahramanları ve kalıplaşmış dil, farklı kültürlerde ortak benzerlikler gösterir. Masalların fıtri (sosyolojik) yönü, bulundukları toplumun genleriyle uyumlu olmalarıdır. Günümüz modern dünyasında bile masalların anlatılması, temiz kalpleri ve umudu koruyan bireylerin varlığını gösteriyor. Bu nedenle masallara dair umut kesilmemiştir” ifadelerini kullandı.

I M G 4292

MARAŞ’IN "EDESİ"NİN PEŞİNE DÜŞECEĞİZ

UNESCO Türkiye Milli Komisyon Üyesi ve proje direktörü Prof. Dr. Evrim Ölçer Özünel şu ifadeleri kullandı; “Biz önümüzdeki birkaç gün boyunca da, dünyanın dört bir yanından ve Türkiye'nin dört bir köşesinden sizlere masal anlatmak için gelen masal anlatıcılarıyla birlikte olacağız. Ve tabii ki siz olmadan asla olmaz! Sizlerle birlikte, o kuyruğunu kaybetmiş tilkinin peşine düşeceğiz. Gökyüzünde, bulutların arasında kaybolmuş anka kuşunu arayacağız. Ve Maraş’ın "edesi"nin peşine düşeceğiz.  Kıymetli büyüklerim ve çok değerli çocuklar, masallar Maraş'ın dondurması kadar soğuk değil ama insanlarının kalpleri kadar sıcaktır. Kim bilir, belki sizler de sevgili çocuklar ve umut ederim ki sevgili büyüklerim bizim masal anlatıcılarımızın anlattığı masallardan ilham alır, yüreğinizde bir tohum yeşertirsiniz. O tohumu büyütün, yeşertin ve siz de anlatın herkese. Anlatın ki masallar kuşaktan kuşağa, kulaktan kulağa, kalpten kalbe yayılsın ve tüm dünyayı sevgiyle, barışla sarmalasın. Dünyanın hiçbir yerinde çocuklar öldürülmesin. Dünyanın her yerinde çocukları masallar, sevgiyle sarmalasın.”

Muhabir: SELMA ERDEMGÜR