Kahramanmaraş’ta uzun yıllar önce kente vakfedilmiş olan şu anki ismiyle Şeyh Adil Mezarlığı’nın derin anlamlı bir hikayesi bulunuyor. Dulkadiroğlu ilçesindeki mezarlığın bulunduğu mahalleye ve caddeye adını veren Şeyh Adil Devletlü Hazretleri, 17. yüzyılın başlarında Dağıstan'ın Hanlı kasabasında doğdu. İlim tahsilini burada tamamladıktan sonra, Osmanlı Devleti tarafından Maraş'ta Subaşı olarak görevlendirildi ve Bayazıtlı ile Dulkadirli aşiretleri arasında barışı sağlamak amacıyla çalışmalar yaptı.

Asri Meza (4)

BURAYA ADAM EKECEĞİM

Şeyh Adil, Maraş'ta çorak ve taşlık bir arazi olan şu anki mezarlığı satın alarak asri mezarlık haline getirdi. Etrafındakiler Şeyh Adil’e bu taşlık alanı ne yapacaksın, neden satın aldın dediklerinde, Şeyh Adil; esprili bir şekilde, "Buraya adam ekeceğim" der. Ayrıca Hacca giden bir hocadan da Medine'den Cennet-ül Baki toprağı getirmesini ister. Hoca toprağı ne yapacağını sorduğunda ise; "Toprağa toprak ekeceğim" der. Bütün bunların üzerine Maraş’a Şeyh Adil Hazretleri tarafından vakfedilen koca bir alan asri mezarlık konumunda bulunur. Şeyh Adil, rivayete göre hocadan istediği Cennet-ül Baki toprağını ise buraya serperek, vefat edip burada yatan kişilere şefaati dokunmasını dilemiştir.

16939417 1179948118785430 689430332589305912 N

ŞEYH ADİL'İN MİRASI YAŞAMAYA DEVAM EDİYOR

Şeyh Adil’in kendi mezarı da kendi adını taşıyan Şeyh Adil Mezarlığı’nda bulunuyor. Hatta mezar taşının üzerinde onun hayatını ve hizmetlerini anlatan beyitler yer alıyor. 1704 yılında vefat eden Şeyh Adil'in mirası, bugünkü Kahramanmaraş Asri Mezarlığı'nda yaşamaya devam ediyor. Tarihi ve manevi değeri yüksek olan bu mezarlık, ziyaretçilerine huzur ve rahmet duyguları aşılıyor.

Asri Meza (1)

Editör: Melisa Türkmen