Geçtiğimiz günlerde Kahramanmaraş'ta düzenlenen bir sempozyumda, Sütçü İmam Üniversitesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Perihan Öztürk, 6 Şubat'ta yaşanan depremlerin çevresel faktörlere neden olduğunu ve bu faktörlerin birçok deri hastalığı, egzama, kaşıntı ve alerjiye yol açtığını belirtmişti. Bu gibi hastalıkların özellikle deprem yaşamış şehirlerde artış göstermesiyle birçok insan Doktor tedavisinin yanında çeşitli şifa yolları arıyor. O şifa yollarından biri Kahramanmaraş’taki uyuz pınarı çeşmesi oluyor.
UYUZ PINARI İSA DİVANLI MAHALLESİNDE BULUNUYOR
Dulkadiroğlu ilçesi İsa Divanlı Mahallesinde bulunan ve "Uyuz Pınarı" olarak bilinen su kaynağına gelen vatandaşlar, su içiyor, banyo yapıyor ve vücutlarının alerji olan bölgelerini bu su ile yıkıyorlar. Şifa kaynağı olarak belirtilen bu suyun, birçok vatandaşın deri hastalıklarına iyi geldiği ifade ediliyor. Her yaştan insanın uğrak noktası olan Uyuz Pınarı, doğal tedavi yöntemi arayanların gözdesi haline gelmiş durumda. Kahramanmaraşlılar, doğal yöntemlere olan güvenlerini sürdürüyor ve Uyuz Pınarı'nın sağlıklarına katkıda bulunduğunu belirtiyorlar. Bu geleneksel yöntem, kentte sağlık arayışlarının önemli bir parçası olarak öne çıkıyor.
UYUZ PINARININ ŞİFA DAĞITMA HİKAYESİ
Uyuz Pınarının şifa dağıtma hikayesi; Hz. İsa’nın havarilerinden Tatyus (Taddeus-Yuhada), Maraş’ı ziyaret ettiğinde ortaya çıkar. Havari Maraş’ta vaaz verirken, şehirde çok sayıda uyuz, cüzam gibi deri hastalıkları bulunan vatandaşları Uyuz Pınarı denen bu suda yıkayarak tedavi ediyor. O zamandan bu zamana kadar Kahramanmaraş’ın yerlileri tarafından yakından bilinen Uyuz Pınarı, bebeklerden yaşlılara kadar her yaştan insanın cilt sorunlarına ve hastalıklarına şifa olur.
1550'DE YAPTIRILDIĞI SÖYLENİYOR
Uyuz Pınarı, bir rivayete göre; 2. Selim tarafından Hicri 978 / Miladi 1570 yılında yaptırılırken, bir başka rivayete göre ise Osman Çelebi bin İsa Divan tarafından Miladi 1550'de yaptırıldığı söyleniyor. Hamamın; Romalılar, Bizanslılar, Müslüman Araplar, Selçuklular, Dulkadirliler ve Osmanlılar tarafından kullanıldığı da kaydedilen bilgiler arasında yer alıyor. Özellikle Roma döneminden başlayarak Kahramanmaraş’ta ve bölgede cilt hastalarının, özellikle cüzam hastalarının bölgeye gelerek şifalı suda yıkanarak rahatsızlıklarından kurtulduğu ifade ediliyor.
HAMAMI KULLANMAK İSTEYENLER MUHTARLA GÖRÜŞECEK
2005 yılında Belediye tarafından onarılan Uyuz Pınarı, dıştan dikdörtgen planlı olup, zemini blok halinde kesme taşla kaplıdır. Çeşmenin duvarları ve üst örtüsü kaba yönü taş ve horasan harcından inşa edilip, 2005 yılında yapılan onarımla moloz taşlarla kaplanmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı Uyuz Pınarı Çeşmesi, güvenlik ve mahremiyet sebebiyle kilitli tutuluyor. Çeşmeyi kullanmak isteyen vatandaşların İsa Divanlı Mahallesi Muhtarlığı ile görüşmeleri gerekiyor.