Türkiye’de fındık denilince akla Karadeniz Bölgesi gelse de, Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesine bağlı Kalekaya yerleşkesinin coğrafi konumu itibariyle fındık üretim miktarı ve sahip olduğu potansiyel dikkat çekiyor. Kalekaya Mahallesi, Kahramanmaraş şehir merkezine 62 km uzaklıkta yer alıyor. Mahalle, Ceyhan Nehri'nin kuzeybatısından geçmekte olup, bu nehre olan yakınlığı fındık yetiştiriciliği için önemli bir su kaynağı sağlamakta. Ayrıca, mahallenin ekonomik hayatının temelini oluşturan fındık üretimi, bölge halkının geçim kaynağı halinde.

KALEKAYA KENDİNE ÖZGÜ BİR FINDIK ÜRETİM POTANSİYELİNE SAHİP

Kalekaya, Türkiye genelinde Karadeniz Bölgesi'nde daha çok bilinen fındık üretimi bölgelerinden farklı olarak, kendine özgü bir fındık üretim potansiyeline sahip. Yörenin doğal koşulları fındık yetiştiriciliği için idealdir ve bu durum yöre ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Her yıl artan ekim alanları ve üretim miktarı, mahalle halkının istihdamını artırarak göçü azaltıcı bir rol oynuyor.

BÖLGEDE FINDIK HASADI AĞUSTOS AYINDA YAPILIYOR

Kalekaya'da fındık hasadı genellikle Ağustos ayında gerçekleştirilir. Hasat süreci, mahalle sakinlerinin bir araya gelerek imece usulü ile çalıştığı önemli bir etkinliktir. Sabahın erken saatlerinden akşamın geç saatlerine kadar devam eden bu süreç, aile iş gücünün aktif hale gelmesine ve aile üyelerinin katılımına olanak tanır.

ALMANYA VE HOLLANDA GİBİ ÜLKELERE İHRAÇ EDİLİYOR

Bölgede üretilen fındık, sadece yerel pazarda değil aynı zamanda uluslararası pazarlarda da talep görmektedir. Yöre halkı, ürettikleri fındığı Almanya ve Hollanda gibi ülkelere ihraç etmekte ve bu sayede ekonomilerine katkı sağlamaktadır. Fındık üretimi, bölgenin ekonomik çeşitliliğini artırarak yerel halka ekonomik anlamda daha fazla gelir imkanı sunmakta ve böylelikle göçü azaltıcı bir etki yapmaktadır.

Editör: Melisa Türkmen