WhatsApp Görsel 2023-11-03 saat 21.00.16_fb7ced89

6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin merkez üssü Kahramanmaraş’ta özellikle sanayi alanında büyük hasar oluştu. Bu kapsamda, sanayi işletmelerini canlandırmak ve katkı sağlamak adına kente birçok yardım desteği yapılırken bu yardımlardan biri de KOSGEB tarafından geldi. KOSGEB Başkanı Ahmet Serdar İbrahimcioğlu’nun katılımıyla Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda Deprem sonrası, mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin canlanması destek programı organize edildi. Programda, projeye ait detaylar verilirken, yararlanma koşulları ve destek tutarları da açıklandı. 36 aylık bir süreci kapsayan bu destek, yüzde 0 faizli olup, ilk 2 yılı geri ödemesiz olacak şekilde 3.yılda 3 eşit taksitle geri ödemesi yapılabilecek. Programa, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişci, Tuba Köksal, Ömer Oruç Bilal Debgici, AK Parti İl Başkanı Fırat Görgel, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör, KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Buluntu, STK Temsilcileri ve çok sayıda işletme  sahibi katıldı.

YARARLANMA KOŞULLARI

Buna göre, işletmenin, KOSGEB veri tabanına kayıtlı ve aktif olması, 2022 yılı İşletme beyanının onaylı olması, 1 Ocak 2023 tarihinden önce kurulmuş olması, hasar belgesini sunması, deprem öncesi faaliyet gösterdiği ilde destek süresi boyunca faaliyetini sürdürmesi, 202 yılı net satış hasılatının en az 75 bin TL olması, destek süresince kapanmama taahhüdünde bulunması, başvuruda beyan edilen istihdamın destek süresince sağlanması taahhüdünde bulunması, ana faaliyet kodunun uygun bulunmayan sektörlerde yer almamak ve yasaklı faaliyetlerde bulunmaması, ana faaliyet kodunun çevresel ve sosyal risk değerlendirmesine göre önemli/yüksek risk kategorisine giren sektörlerde yer alması gerekiyor.

WhatsApp Görsel 2023-11-03 saat 20.58.46_ec0ffa6d

DESTEK TUTARLARI

Kahramanmaraş’ı kapsayan destek projesinde tutarlar hasar durumuna göre ve işletmenin ölçek durumuna göre değişkenlik gösteriyor. Mikro ölçekli bir işletme hasarsız ise 200 bin TL, az hasarlı ise 300 bin TL, orta hasarlı ise 350 bin TL ve ağır hasarlı ise 400 bin TL destek te bulunuluyor. Küçük ölçekli işletme hasarsız ise 300 bin TL, az hasarlı ise 400 bin TL, orta hasarlı ise 450 bin TL, ağır hasarlı ise de 600 bin TL yardımda bulunuluyor. Orta ölçekli işletmede hasarsız ise 400 bin TL, az hasarlı ise 550 bin TL, orta hasarlı ise 650 bin TL ve ağır hasarlı ise 750 bin TL yardımdan yararlanabilecek.

DESTEK ÖDEME SÜRECİ

Başvurusu uygun bulunan işletme ödeme talep ekranına giriş yaparak borç taahhütnamesini doldurur ve onaylar. Borç taahhütnamesi Müdürlük tarafından kontrol edilir, onaylanır ve işletmeye e-posta ile bildirim yapılır. Borç taahhütnamesi onaylanan işletme ödeme talep ekranına giriş yaparak IBAN bilgilerini yazar. Ödeme talebi ekranına otomatik olarak gelen bilgiler kontrol edilerek kaydedilip onaylanır. Ödeme talebi onaylanan işletmenin IBAN numarasına tek seferde destek tutarı yatırılır.

Detaylı bilgiler kosgeb.gov.tr adresinde.

Editör: Eyüp Kağan Atlı