1889 yılında Bitlis’te dünyaya gelen Hüsamettin Gazi Karadağ, İstanbul Öğretmen Okulu mezunu bir babanın oğluydu. Eğitimini İstanbul Veteriner Fakültesi’nde tamamlayan Karadağ, Yedek Subay Veteriner olarak I. Dünya Savaşı’nda neredeyse tüm cephelerde görev aldı. Savaşın son yıllarında Yemen’de bulunan Karadağ, Mondros Mütarekesi sonrası büyük zorluklarla yurda dönmeyi başardı.
MARAŞ MİLLİ MÜCADELESİNDE BAYRAK OLAYI
Maraş’ta Baytar Müdürü olarak görev yaptığı dönemde, şehir önce İngiliz, ardından Fransız işgaline tanık oldu. Fransız Guvernör Andre'nin, makam odasını tahsis talebine karşı dimdik duruş sergileyen Karadağ, Maraş halkının bağımsızlık mücadelesinde önemli bir figür haline geldi. Bayrak Olayı’nda yer alarak halkın direniş ruhuna güç kattı.
KENDİ KALEMİNDEN MİLLİ MÜCADELE
Milli Mücadele’nin ardından Maraş’ta yaşananları kaleme alan Karadağ, “İstiklal Savaşı’nda Maraş” adlı eserini yazdı. İlk olarak eserini vilayete teslim eden Karadağ, daha sonra özet halini kendi imkanlarıyla 1943 yılında yayınladı.
MERSİN’DE SON YOLCULUK
Maraş’tan ayrıldıktan sonra Mersin’e yerleşen Hüsamettin Gazi Karadağ, burada İçel Veteriner Müdürü olarak görev yaptı. 06 Aralık 1949’da Mersin’de hayatını kaybeden Karadağ, geride hem kalemiyle yazdığı tarihi bir eser hem de cesaretiyle dolu bir kahramanlık hikayesi bıraktı.