Kazancızade Sadi Efendi, Maraş’ta doğdu. Babası Mesut Efendi, dönemin en önemli alimlerinden olup Taş Medrese’de müderrislik yapmaktaydı. Ailenin, 16. yüzyılda ya Kazan’dan ya da Türkmenistan’daki Kazancılı bölgesinden Maraş’a yerleştiği belirtiliyor. Sadi Efendi, ilk eğitimini babasından aldı. Mahalle mektebini ve klasik medrese eğitimini tamamladıktan sonra Arapça, Türkçe ve Farsça’yı okuyup yazabilecek seviyeye ulaştı. Tıpkı babası gibi müderris oldu.
HALEP’TE DE ÖNEMLİ VAZİFELER ÜSTLENDİ
Maraş’ta belediyeyi kurma görevi ona verildi. 1869-1870 tarihli Halep Salnamesi’nde Sadi Efendi, Maraş Belediye Başkanı olarak geçmektedir. Kurduğu Belediye Meclisi’nde yer alan altı üyeden beşi gayrimüslimdir: İhsan Efendi, Asım Efendi, Vartan Ağa, Serkis Ağa, Karabet Ağa ve Abraham Ağa. 1876’da ilan edilen I. Meşrutiyet’in ardından Meclis-i Mebusan’a Maraş’tan üye seçildi ve İstanbul’a gitti. Sultan II. Abdülhamid’le yakın ilişkiler kurarak Saray-ı Hümâyûn’da görevlendirildi. Ardından Halep’te de önemli vazifeler üstlendi.
1909 YILINDA İSTANBUL’DA VEFAT ETTİ
Kazancızade Sadi Efendi, hem belediyecilikte hem de Osmanlı siyasetinde öncü isimlerden biri oldu. 1909 yılında İstanbul’da vefat etti. Başbakanlık Osmanlı Arşivlerinde yer alan belgeler onun hayatını ayrıntılı şekilde gözler önüne sermektedir.