Yörük Selim Bey, Osmanlı Devleti’nin zor günlerinde gösterdiği kahramanlıklarla Millî Mücadele’nin unutulmaz isimlerinden oldu. Aynı zamanda cesareti ve vatan sevgisi, Kahramanmaraş’ın Millî Mücadele tarihine altın harflerle yazdırdı. İnebolu’da doğan Yörük Selim Bey, Kurtuluş Savaşı’nın en kritik dönemlerinde halkın umudu oldu. 1882 yılında İnebolu’da doğan Selim Bey, Yörük bir ailenin çocuğu olarak zor şartlar altında büyüdü. Babası Yörük Mustafa Efendi ve annesi Nefise Hatun’un vatan sevgisi ile büyüttüğü Selim Bey, Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu sıkıntılı dönemi yakından yaşadı. Henüz genç yaşında, 1902 yılında babası tarafından harp okuluna yazdırılan Selim Bey, 1905’te subay olarak mezun oldu. Bu dönemde, Balkan Savaşları’na katılarak Enver Paşa’nın etkisi altında İttihatçı subaylar arasına girdi ve Enver Paşa’nın kardeşi Nuri Paşa’nın güvenini kazandı.

BÜYÜK SAVAŞLAR VE MİLLÎ MÜCADELE

Balkan Savaşları’nın ardından Birinci Dünya Savaşı’nda birçok cephede görev alan Selim Bey, savaş yıllarında Kılıç Ali (Yüzbaşı Asaf) ve Yüzbaşı Osman Tufan ile sıkı dostluklar kurdu. Savaşın sona ermesiyle Osmanlı Devleti işgal altına girdiğinde, Selim Bey ve dostları kurtuluş arayışına girdi. Bu süreçte, Orta Asya’da Enver ve Nuri Paşa’dan aldıkları davetle birlikte harekete geçmeye karar verdiler. Ancak yolculuk giderlerini karşılayacak maddi imkânları olmadığından İttihat Terakki’nin eski muhasebecisi Celal Bayar’dan yardım istediler. Celal Bayar’ın telkinleriyle, Anadolu’da Mustafa Kemal Paşa’nın yanında görev alma kararı aldılar.

KAHRAMANMARAŞ’TA DESTANSI MÜCADELE

Yörük Selim Bey, Elbistan’a gelerek burada teşkilatlanma faaliyetlerine başladı. Nakipzâde Mahmut Ağa’nın evinde misafir olarak kalan Selim Bey, askerlik şubesindeki silahların köylülere dağıtılmasını sağladı ve Göksun tarafında Çerkezleri Millî Mücadele’ye katılmaları için ikna etmeye çalıştı. Göksun’da bir milis teşkilatı oluşturan Selim Bey, Maraş mücadelesi şiddetlenirken, 6 Şubat 1920’de Cancık Mağarası’na ulaştı. İskenderun’dan yola çıkan Fransız Albay Normand komutasındaki kuvvetlerin Maraş’a girmesini engellemek için büyük fedakârlıklar gösterdi.

SON GÖREV VE ŞEHADET

Maraş’ın düşman işgalinden kurtarılmasıyla, Kılıç Ali ve Arslan Bey’le birlikte düzeni sağlama çalışmalarına katılan Selim Bey, Maraş’tan sonra çevre illerde de mücadeleye destek verdi. Antep cephesinde düşmana karşı mücadele ederken yaralanan Yörük Selim Bey, tedavi için getirildiği Maraş’taki Alman Hastanesi’nde hayatını kaybetti. Evli ve üç kız babası olan Selim Bey, 12 Ağustos 1920’de şehit oldu. Kahramanmaraş’ta onun adı bir mahalleye verilerek yaşatılmakta, mezarı ise Şeyh Adil Mezarlığı’ndaki şehitlikte bulunuyor.

Muhabir: MELİKE ALGAN