Hayatları boyunca yeterli ve dengeli beslenmeyi kendilerine bir görev edinen bireyler ramazan ayı gibi özel durumlarda da bu alışkanlıklarını devam ettirerek ramazan ayını sağlık bir şekilde geçirmeye özen gösteriyorlar. Ramazan ayında günlük alınması gereken enerji, protein, vitamin ve mineral oranları değişmezken, beslenme düzeninin bozulmasıyla öğün sayısı da azalıyor. Bu kapsamda oruç tutarken beslenmeye daha çok özen gösterilmesi gerekiyor. Yemekler ağır olmamalı, az yağlı kızartılmadan yapılmış yiyecekler seçilmeli, iftarla birlikte az ve sık yemek yenilmelidir. Gün boyunca aç kalındığı için yavaş sindirilen, kana karışma hızı düşük olan esmer tahıl ürünleri, sebze, salata ve kaliteli protein kaynakları tercih edilmesi de önemlidir.
SİNDİRİMİ KOLAY BESİNLERİ TERCİH ETMEK, TANSİYON VE MİDE KRAMPLAR ÖNLEYEBİLİR
İftar sofrasında bütün gün aç kalan mideyi yemeğe yavaş yavaş alıştırmak önemlidir. Orucumuzu açarken bir bardak su, bir hurma veya bir bardak ballı ılık su ile başlamak, vücudun şeker düzeyini dengelemeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda midedeki asit oranını düzenleyerek potansiyel mide rahatsızlıklarının önüne geçebilir. Oruç açıldıktan sonra ilk olarak salçasız ve baharatsız sebze ya da mercimek çorbası tüketmek uygun olacaktır. Bu hafif çorba, sindirim sistemini rahatlatacak ve mideyi yavaşça işleme alacaktır. Ardından, yeşillik veya pişmiş sebze gibi hafif ve sindirimi kolay besinleri tercih etmek, tansiyon, mide krampları gibi sorunların yaşanmasını önleyebilir. Yemeklerin hafif olması, sindirim sistemine aşırı yük bindirmemek açısından önemlidir.
İFTARDA ACI VE BAHARATLI YEMEKLERDEN UZAK DURULMASI GEREKİYOR
Ana yemekte aşırı kızartmalar, şeker yükleyici ve mideyi rahatsız eden gıdalardan uzak durmak, sağlıklı bir iftar sofrası için önemlidir. Acı baharatlı ve ekşi yiyecekler, bu kategoride yer alan gıdaların başında gelir. Bu tür besinler, mide rahatsızlıklarına neden olabilir. Bu sebeple iftar yemeğinde tercih edilen besinler arasında ızgara et veya balık, sebze ve salatalar gibi yiyecekler bulunabilir. Ramazan boyunca kafein ve asitli içeceklerden uzak durmak da önemlidir. Çünkü Bu tür içecekler mide asidini artırarak ağrı ve yanma şikayetlerine yol açabilir. Bundan dolayı su, taze sıkılmış meyve suları veya bitki çayları gibi hafif içecekler tercih edilmelidir. Tatlı tercihinde ise bol şekerli ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar yenilebilir. Şerbetli tatlılar yerine daha hafif ve sütlü tatlılar, hem tatlı ihtiyacını karşılayabilir hem de mideyi daha az rahatsız eder.
SAHURDA CEVİZ VE BADEM TÜKETMEK ENERJİ VERİR
Sahurda da hafif ve sindirimi kolay besinlere öncelik vermek, sağlıklı bir oruç tutma deneyimi için önemlidir. Kahvaltı tarzı beslenme programı oluşturarak tokluk hissi sağlamak, metabolizma hızının düşmemesini ve kas kayıplarını önlemek adına büyük önem taşır. Sahurda protein alımına dikkat ederek, laktozsuz süt, probiyotik yoğurt ve kefir gibi protein açısından zengin seçeneklere tüketilebilir. Az tuzlu peynir çeşitleri, yumurta ve tokluk hissi veren ceviz, badem, kayısı ve fındık gibi kuruyemişler de sahur sofrasında bulunabilir. Ayrıca, barsak sağlığını desteklemek ve vücudun ihtiyacı olan vitaminleri almak için pişmiş veya çiğ domates, maydanoz, kabuğu soyulmuş pişmiş biber ve kuru veya yaş meyve tüketmek önemlidir. Bu besinler, sindirim sistemini düzenlerken aynı zamanda enerji seviyelerinizi korumanıza yardımcı olacaktır.
YEMEK YİYİP UYUMAK MİDE ASİTİ’NİN YEMEK BORUSUNA KAÇASINI VE REFLÜYÜ TETİKLER
İftar ve sahurda yapılan yaygın bir hata, yemek yedikten hemen sonra yatmak olabilir. Bu durum, hem iftar hem de sahur sonrasında sıkıntılara neden olabilir. Bol miktarda yiyecek tükettikten sonra, mide bu gıdaları sindirmeye çalışırken, yatar pozisyona geçmek, özellikle reflü problemlerini tetikleyebilir. Uzmanlar, yatmadan önce mideyi olabildiğince boş tutmanın önemine vurgu yapmaktadır. Yemekten en az üç saat sonra yatmak, sindirim sürecinin daha rahat ve sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesine yardımcı olabilir. Bu, mide asidinin yatağa geçerken yemek borusuna kaçma riskini azaltarak reflü şikâyetlerini önleyebilir. Bu nedenle iftar ve sahurda yemek yedikten sonra hemen yatmak yerine bir süre ayakta kalmak, hafif bir yürüyüş yapmak veya oturmak sindirimi destekleyebilir. Bu basit önlemler, gece boyunca daha rahat bir uyku deneyimi yaşamanıza yardımcı olabilir ve mide sağlığınızı korumanıza katkıda bulunabilir.