Değişen ve gelişen Kahramanmaraş’ta sanat alanındaki faaliyetler artmaya devam ediyor. Şehirdeki sanat kültürünü destekleyerek geliştirmek, ulusal ve uluslararası sanat platformlarında varlık göstermek ve kentteki sanatsever yapıyı ülkemizin çağdaş sanat anlayışına uygun bir zeminde güçlendirmek adına kurulan EXPO Açık Sahne Sanat Akademisi, yaş sınırlaması olmaksızın tüm vatandaşlara müzik, resim, dans, tiyatro, tasarım eğitimi veriyor. Eğitimde fırsat eşitliğini ilke edinen akademi, alanında uzman eğitimciler ve akademisyenler ile Kahramanmaraş’taki yetenekleri ortaya çıkarmayı amaçlıyor. 2 Eylül 2022 tarihinde Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Onikişubat Belediyesi arasında imzalanan İşbirliği Protokolü ile daha da güçlü bir yapıya kavuşan EXPO Açık Sahne Sanat Akademisi, faaliyet alanını genişletti. İmzalanan işbirliği protokolüyle; ilköğretim 1. kademeden başlayarak üst yaş limiti olmaksızın çocuk, genç ve yetişkinlerin çeşitli sanat dallarına yönelik bilgi edinmelerine, yeteneklerini keşfetmelerine, sanatsal faaliyetlere katılmalarına ve bu faaliyetlerin uygulama aşamalarının öznesi olmalarına olanak sağlanması amaçlanmaktadır. Akademinin Kurucu Şeflerinden Müzikolog Hasan Oğuz Canlı, EXPO Açık Sahne Akademisi ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile imzalanan protokol ile ilgili açıklamalarda bulundu.
GÜCÜMÜZÜ BİRLEŞTİRMEK İSTEDİK
Kurucu Şeflerden Müzikolog Hasan Oğuz Canlı, EXPO Açık Sahne Sanat Akademisi’nin kuruluşu ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ile imzalanan protokolün sürecini anlattı. Canlı, “Mart ayında DOKMER’de 21 Mart programı için Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanı akademisyen ve müzik eğitimi alanında başarılı meslektaşım Dr. Öğretim Üyesi Ezgi Tekgül ile bir araya gelmiştik. 21 Mart programında özel gereksinimli bireyler için üniversite öğrencilerini şehirde bulunan müzik öğretmenleri ile bir orkestra oluşturmuştuk. Bu birlikteliğimiz devam etmesini istedik, oluşturduğumuz ekip ile sanatta müzik alanında çok daha güzel işler yapabileceğimize inandık ve bundan sonra hep beraber olalım güzel işlere imza atmayı kendimize hedef edindik. Bu birlikteliğimiz devam etmesi için bir işbirliği protokolü imzalanması fikrini Onikişubat Belediye Başkanı Sayın Hanefi Mahçiçek’e sunduk. Başkanımız, gençlere ve çocuklara yönelik yapılan her projeyi çok önemsiyor, bu protokol fikrine de olumlu yaklaştı. Bunun üzerine gerekli protokolü oluşturmak için Üniversite Rektörlüğüne sunduğumuz proje yine olumlu karşılandı. Gerekli şartnameler oluşturuldu. Meslektaşım Dr. Öğretim Üyesi Ezgi Tekgül ile kuruculuğunu üstlendiğimiz bu girişim 2 Eylül 2022 tarihinde resmiyet kazandı.” ifadelerini kullandı.
ÇOCUKLARI VE GENÇLERİ SANATLA BULUŞTURMAK İSTİYORUZ
Çocukların ve gençlerin sanatla buluşmasına öncü olmak istediklerini belirten Müzikolog Hasan Oğuz Canlı konuşmasına şu şekilde devam etti: “Çocuk ve gençlerimizin yeteneklerini keşfetmekle birlikte, ülkemizin sanat ve sanatçı portföyünü geliştirmek, sağlıklı ve topluma faydalı bireylerin yetişmesini sağlamak istiyoruz. Şehrimizdeki sanat kültürünü destekleyerek geliştirmek, ulusal ve uluslararası sanat platformlarında varlık göstermek, kendi kültürünü bilen, öğrenen ve geliştiren bireyler yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Şehrimizdeki sanat yapısını ülkemizin çağdaş sanat anlayışına uygun bir zeminde güçlendirmek adına çalışmalar yapıyoruz. Akademimizde, mesleki müzik eğitimi alan öğrenciler için okul dışı bir öğrenme alanında mesleki alan bilgilerini uygulayabilecekleri alanlar oluşturmuş olduk. Örneğin; şeflik, temel müzik bilgileri öğretimi, müzik toplulukları yürütücülüğü gibi alanlar için müzik topluluklarımız gençlerin uygulama yapabileceği, deneyim kazanabileceği bir zemine sahip. Bu sayede gençler sanatsal üretim sürecinin yürütme ve düzenleme aşamalarında da aktif rol almakta. Yükseköğretim programlarında müzik bölümleri öznelinde eğitim fakültesi dışında staj programı bulunmamaktadır, aynısı güzel sanatlar liseleri ve konservatuvarlar için de geçerli. Akademimiz, bu bağlamda müzik bölümü öğrencilerine staj düzeyinde bir öğrenme alanı da oluşturmuş oldu.
TRT EKOLÜNDEN İLHAM ALDIK
Müzik Korolarımızın şefliğini Ezgi Hocamla birlikte üstleniyorum. Koroları kurarken TRT ekolünden ilham aldık. Çocuk koromuzda eğitimini sürdüren koristlerimiz 13 yaşında mezun olarak gençlik korosuna devam edecekler. TRT çoksesli koroları da bu yapılanmaya sahip. İyi örnekleri kendimize hedef olarak koyuyoruz. Çocuk Korosu, 7-13 yaş arası çocukların katılabileceği, birlikte şarkı söylemenin doğru, kurallı ve müziksel bütünlük içinde uygulandığı ses topluluğudur. Gerçekleştirdiğimiz repertuvar çalışmaları sonucunda koristlerimizin kazandığı müzikal davranışları konser, festival, yarışma gibi etkinliklerle sergiliyoruz.
EĞİTİMLERİMİZ DÖNEMSEL DEĞİL
Akademimiz bünyesinde toplamda 120 kişiden oluşuyor. Akademimizde verdiğimiz eğitimler dönemlik değil. 7 yaşında başlayan çocuklarımız eğitim süresince devam edebiliyor. Eğitimlerimiz birbirini tamamlayan bir yapıya sahip. Örneğin, çocuk koromuzun üyeleri 13 yaşında mezun olarak Gençlik koromuza devam ediyor. Bulunduğu sanatsal faaliyet grubundan mezun olan öğrencilerimiz Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi tarafından sertifikalandırılıyor. Eğitsel faaliyetlerimiz piramitsel bir yapıya sahiptir. Eğitimde fırsat eşitliği ilkesini temel alan akademimizin hiçbir üyesinden ücret alınmıyor. Müzik topluluklarımız Milli bayramlar, özel etkinlik ve organizasyonlar kapsamında yıl içerisinde konserler düzenliyor. Topluluklarımız kendi repertuvarını seslendirmenin yanı sıra ortak repertuvarlar çalışarak birlikte de sahne alıyorlar.
YAKIN ZAMANDA TİYATRO EĞİTİMİNE BAŞLAYACAĞIZ
Akademiye öncelikle müzik alanında yetiştirilmek üzere öğrenciler alındı. Yoğun bir katılım oldu, öğrencilerin yoğun ilgisi bizleri çok mutlu etti. Bu ilgi karşısında ne kadar doğru bir yolda olduğumuzu gördük. Bu işe daha çok heveslendik daha çok sarıldık. Akademimizde Ekim ayından itibaren 2. eğitim sezonuna başladık. Aralık ayı itibariyle akademi bünyesinde tiyatro eğitimlerinin temeli atıldı. Yakın zamanda öğrenci alımında başlanacak, böylelikle müzik dışında bir sanat dalın daha faaliyete girecek. Alanında uzman hocalarımızla en iyi şekilde eğitim vereceğiz.
SANAT ALANINDA HİZMET ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Akademimizin bu zamana kadar yaptığı faaliyetlere değinecek olursak; 21 Mart DOKMER’de özel gereksinimli bireyler ile birlikte konser düzenledik. Devamında 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nı kutlama programında, EXPO Gençlik Şöleni gibi etkinliklerde müzik topluluklarımızla sahne aldık. Akademinin ortaya koyduğu nitelikli çalışmalar sonucunda; Onikişubat Belediyesi EXPO Açık Sahne Akademisi projesi ile Ekim ayında Ankara’da düzenlenen ‘Tam bana göre festival’ kapsamında Cumhurbaşkanlığı tarafından ‘Genç Belediye’ ödülüne layık görüldü. Bu ödül bizi çok mutlu etti. Gururluyuz, bu başarı hepimizin, bu başarıların devamının gelmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz, şehrimizi tanıtmaya devam edeceğiz. Böyle bir oluşumda bizlerden desteğini esirgemeyen başta Onikişubat Belediye Başkanımız Sayın Hanefi Mahçiçek olmak üzere Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğümüze ve bu yolda beraber yürüdüğüm sevgili meslektaşım Ezgi Hocama çok teşekkür ediyorum.”
Haber: Ömer Harmankaya