“Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” görüşmelerinin ilki TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda görüşüldü. Komisyon Başkanı AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Prof. Dr. Vahit Kirişci öncülüğünde düzenlenen toplantıda hayvansever dernekleri ile sokak köpekleri mağdurları sert tartışmalar yaşadı. 18 saat süren toplantıya, sokak köpeklerinin saldırısı sonucu 9 yaşındaki evladını kaybeden Derya Pınar da katıldı. Düzenlemeye tepki gösterildiği sırada Derya Pınar hayatını kaybeden çocuğunun ayakkabıları ile teklifi reddeden milletvekillerini eleştirdi. Pınar’ı AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Tuba Köksal sakinleştirmeye çalıştı. Daha sonra Pınar, salondan çıkarıldı.

'SAHİPLİ HAYVAN' VE 'SAHİPSİZ HAYVAN' KAVRAMLARI YENİDEN TANIMLANDI

Toplantıda teklifin ilk 3 maddesi kabul edildi. Buna göre; Sahipsiz hayvanlara yönelik çalışmalarda belirsizliklerin önlenmesi ve kedi ile köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi amacıyla, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereğince Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilme zorunluluğu getirildi. Bu nedenle 'Sahipli hayvan' ve 'Sahipsiz hayvan' kavramları yeniden tanımlandı.

HAYVAN BAKIMEVİ’NİN YENİ TANIMI

Uygulamada belirsizlikleri önlemek ve kanundaki 'yakala-kısırlaştır-sal' yönteminin kaldırılması sebebiyle hayvan bakımevi tanımında değişiklik yapılıyor. Yeni tanıma göre hayvan bakımevi, 'Bakanlıktan izin alınarak kurulan, hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis' olarak tanımlandı. Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanarak burada rehabilite edilip sahiplendirilene kadar bakılması gerektiği ilkesine dayanılarak, bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın yasal sorumluluğunu alarak sahiplenme yoluyla mümkün olabileceği kabul edildi.

Sdxczczzxcxc

“SAHİPSİZ HAYVANLARIN YAŞAMLARI DESTEKLENMELİDİR” İFADESİ KALDIRILDI

Ayrıca, kanunun ilkeleri arasında yer alan 'Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir' ifadesi yürürlükten kaldırıldı.

YENİ KANUNA UYMAYACAĞIZ

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, toplantıda teklifin maddeleri üzerinde konuşurken, düzenleme yasallaşsa bile CHP'li belediyelerin bu kanuna uymayacağını ifade etti.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ MÜMKÜN DEĞİL

DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, Türkiye'deki barınakların kapasitesinin 105 bin olduğunu ve sayısı 4 milyona ulaştığı söylenen sahipsiz hayvanların barınaklarda tutulmasının imkânsız olduğunu vurguladı.

KEDİLER DE SAHİPSİZ HAYVANLAR KATEGORİSİNE Mİ ALINACAK?

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, teklifle kedilerin de sahipsiz hayvanlar kategorisine alındığını belirterek, "Bu kedilerden ne istiyorsunuz? 4 milyon sahipsiz hayvanı barınaklara almayı nasıl planlıyorsunuz?" Sorusunu yöneltti.

Ekran Görüntüsü 2024 07 18 124635

KEDİLER GÜNDEMDE DEĞİL

Teklif sahibi AK Parti Rize Milletvekili Harun Mertoğlu, "Resmi rakamlara göre yaklaşık 1 milyon 410 bin 858 kediye çip takılmış durumda. Biz kanun gerekçesinde zarar veren hayvanlarla ilgili düzenleme yapıyoruz. Kediler zarar vermediği için şu anda gündemde değil" açıklamasında bulundu.

ÖTANAZİ UYGULAMASINA KARŞIYIZ

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, CHP'li belediyelerin ötanazi uygulamasını asla gerçekleştirmeyeceğini belirterek, yasa teklifinin geri çekilmesini istedi.

BARINAKLAR ÇÖZÜM DEĞİL

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Şerafettin Kılıç, hükümetin sahipsiz hayvanlar konusunda başarısız olduğunu ve çözüm arayışlarını barınaklarda bulmaya çalıştığını, sorumluluğu ise yerel yönetimlere bıraktığını dile getirdi. "Barınaklar sahipsiz hayvanlar için çözüm olmaktan çok uzak. Bu barınaklar hayvanların yaşam kalitesini düşüren, zaman zaman işkenceye dönüşen yerlerdir" dedi.

YASA TEKLİFİ GERİ ÇEKİLMELİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yasa teklifinin toplanan hayvanların imha edilmesine yol açacağını ve bunun "Doğaya, insana ve yaşama saygısızlık" olduğunu belirterek, teklifin geri çekilmesi gerektiğini savundu.

TOPLANTI PAZARTESİ GÜNÜ DEVAM EDECEK

Bazı milletvekilleri sıralara vurarak tepkilerini dile getirdi. Görüşmelerin sonunda Komisyon Başkanı Kirişci, 22 Temmuz Pazartesi saat 14.00'te yeniden toplanmak üzere toplantıyı kapattı.

G Sw B5 J J X I A A2Fj

Editör: Burhan Yiyen