6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş’ta ticari hayatın normale dönmesi için çalışmalar devam ediyor. 3 ayın geride kaldığı asrın felaketinde, yaralar sarılıyor ve enkaza dönen şehirlerin yeniden ayağa kaldırılması için çalışmalar sürüyor. Bir taraftan depremden en fazla etkilenen kent merkezinde bina yıkım çalışmaları devam ederken ticari hayatın canlanması için de esnaflara konteynerlerden iş yeri kuruluyor. Bu kapsamda Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Valiliği işbirliğinde kurulan konteyner çarşılara esnaflar yavaş yavaş yerleşmeye başladı. 12 Şubat Stadyumu’nun arka tarafında bulunan Gazi Orta Okulu’nun enkaz alanına kurulan Stadyum Çarşı’da hizmet vermeye başlayan esnaflar müşterilerini bekliyor. Stadyum Çarşı’daki tahsis edilen iş yerine yerleşen ayakkabıcı malzemesi toptancılığı yapan Horasan Ticaret İşletmecisi Kamber Horasan, iş yerlerini açtıklarını fakat şu an için tanıtım noktasında sıkıntılar çektiklerini söyledi. Çarşıda hizmet vermeye başlayan Kayımlar Zümrüt Ticaret İşletmecisi Ramazan Çaka ise altyapı açısından sıkıntılar çektiğini belirterek, internete ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.
BURADA HİZMET VERMEYE BAŞLADIĞIMIZI DUYURMAMIZ LAZIM
Horasan Ticaret İşletmecisi Kamber Horasan, “İş yerim Kültür Park’ın oradaydı, yıkıldı. İş yerim yıkıldıktan sonra devletimiz sağ olsun konteyner çarşı için müracaatlarımızı istedi, bizde yaptık. Kısa sürede konteynerlerimiz teslim edildi. Sakarya Valimizde bizimle yakından ilgilendi. Anahtarlarımız aldıktan sonra iş yerimizi açtık. Ürünlerimizi iş yerimize yerleştirdik. Satışlarımıza başladık. Müşterilerimizi iş yerimize bekliyoruz. Bu çarşımız Stadyum Çarşı olarak faaliyet gösteriyor. Çarşıdaki iş yerlerimizin yarısı hizmet vermeye başladı. Açılmayan yerler çok nadir, inşallah onlarda yakın zamanda açılır. Devletimiz arkamızda, iş yerlerimiz açık olacak, devam edeceğiz inşallah. Şuanda çok büyük bir sıkıntımız yok, isteklerimiz yerine getiriliyor. İş yerimiz açtık ama reklam gerek, müşterilerimize burada hizmet vermeye başladığımızı duyurmamız lazım. Burada hizmet vermeye başladığımızı öğrenen müşterimiz geliyorlar. Müşterilerimizin sayısının artacağını umuyorum. Eski düzene kavuşacağımızı umuyorum. Karşı tarafta kuru temizlemeci esnaf arkadaşımızda hizmet vermeye başladı. Yıkılan işyerimizdeki ürünlerimizi çıkaramadık. Binanın tamamı çökmüştü. Kepçeler enkaz altında kalan vatandaşlarımızı çıkarmaya çalışırken bizim oraya gidip ürünlerimizin peşine düşmek normal bir şey değildi. Bu bize yakışmazdı. Ürünlerimizin tamamı enkazın altında kaldı. Bu ürünlerin yerine yenisi getirdik. Fabrikalar yardımcı oldu. KOSGEB, küçük ölçekli iş yerlerine, imalatçılara ve toptancılara destek vereceğini dile getirdi. Bizde başvurumuzu yaptık. Daha belli olmadı, bankadan haber bekliyoruz” diye konuştu.
BİZ ESNAFIZ, BİZİM İNTERNETE İHTİYACIMIZ VAR
Kayımlar Zümrüt Ticaret İşletmecisi Ramazan Çaka, “Yaklaşık biz buraya geleli 20 gün oldu. İlk birkaç gün ürünlerimizi işyerimize yerleştirdik. 2 haftadır tam olarak faaliyet gösteriyoruz. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve AFAD koordinasyonunda bu konteyner çarşıdan bize yer verdiler. Esnaf buraya gelip üretimde bulunsun, ekonomiye katkı sağlasın diye. Ekipler elektriğimizi bağlayacaklar. Sayaçlarımızı taktılar. Biz esnafız, bizim internete ihtiyacımız var. İnternet üzerinden sipariş alıyoruz. Buraya internet bağlanması lazım. Çünkü bayi olduğumuz için sisteme girmemiz gerekiyor. İnternetten satış yaptığımda paramı tahsil edeceğim. Bu şekilde zorlanıyoruz. İnternet şart. Altyapı yok. Tuvalet ve su ihtiyacımız var. Bu tür ihtiyaçlarımız var. Buradan bir lavaboya gideyim dersen, 500 metre yol yürüyeceksin. Şuan için müşterilerimiz iş yerimize gelmeye başladılar. Telefonla da satış yapıyoruz. Kendileri ihtiyaçlarını söylüyor, bizde adresine gönderiyoruz. Bu şekilde devam etmeye çalışıyoruz. Ürünlerimizin çoğu depremde enkazın altında kaldı. Bizde yeni ürünler getirdik. Bazılarını da buraya gelen vatandaşlar yağmalamışlar. Bizde ön taraftaki, vitrindeki hasar görmeyen ürünlerden bulabildiğimizi çıkardık. Binamızın arka tarafı yıkıldı, ön tarafı kalmıştı. Bizde buradaki ürünleri aldık. Yıkılan iş yerimiz 140 metre kareydi. İçinde birçok ürünümüz vardı. Yapılan çalışmalar yavaş seyrediyor. Burada internet ve altyapı olması lazım” ifadeleri kullandı.
Haber: Emrah Özdemir