6 Şubat’ta yaşanılan “Asrın Felaketi” olarak adlandırılan depremlerde birçok tarihi bina ve mekânlar yıkıma uğradı. Kahramanmaraş’ın kent ticaretinde önemli bir yeri olan Trabzon Caddesi, Azerbaycan Bulvarı, Tarihi Kapalı Çarşı ve bölgesinde bulanan işyerleri de depremde ağır hasar aldı. Tarihi Kapalı Çarşı içerisinde bulunan ve Dulkadiroğlu Beyliği eserlerinden biri olan Tarihi Taş Han ise depremi hasarsız atlattı. Depremin yaşandığı andan itibaren çarşı esnafı işyerini açamazken, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekiplerince yapılan hasar tespit çalışmaları neticesinde, yapıda herhangi bir hasara rastlanılmadığı sonucuna varıldı. Tespit çalışmasının tamamlanmasıyla esnaflarda işyerlerini açarak ticaretlerine yeniden başladı.

2 AY KAPALI KALDIK

30 yıldır burada hizmet veren İspiroğlu Manifatura işletmecisi Ferhat İspiroğlu yaşadıkları durumu şöyle anlattı; “Biz dükkânımızı depremden 2 ay sonra hizmete açtık. Deprem günü dükkâna geldiğimizde dükkânın içerisindeki malların hepsi yerlerdeydi. 3 gün boyunca Kahramanmaraş’ta kaldık dükkânımızı elimizden geldiğince düzenleyip toparladık, daha sonra şehir dışına gitmek durumunda kaldık. Bu süre zarfında sağ olsun yetkililer gelip Taş Han’ın ve dükkânların durumuna bakmışlar. Hasar tespit çalışmalarında bir hasara rastlanmamış ve raporda “hasarsız” olarak geçiyor. Alt tarafımızda ki Kapalı çarşıda hasar var orada tadilat işlemleri başladı. Taş Han içerisinde ki esnaf komşularımız da bizimle aynı şekilde işlerine döndüler. Buradan depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Çok zor bir süreçten geçiyoruz Rabbim herkese güç kudret versin.”

IMG_5568

Taş Han Hakkında

Dulkadiroğulları döneminde yapıldığı tahmin edilen Kahramanmaraş Taş Han, ’nın hemen bitişiğinde yer alıyor. Önceden “Yolcu Hanı” olarak adlandırılan tarihi mekân gelen kervanların mallarını indirip konaklamaları için faaliyet göstermekteydi. Kare bir avlunun çevresinde iki katlı bir yapıdan oluşan Kahramanmaraş Taş Han, moloz taştan meydana getirilmiş. Girişin hemen karşısında yer alan çapraz tonozlu mekan, sivri kemerlerle avluya açılıyor. Hanın kuzeydoğusundaki tonozlu uzun bölüm, Taş Han’ın ambarı olarak kullanılıyormuş zamanında. Girişin hemen sağındaki tonozlu mekanların sonuncusu, bir koridorla ahıra doğru uzanıyor. Soldaki küçük bölüm ise depo olarak kullanılıyormuş. Kahramanmaraş Taş Han’ın ikinci katı, sonradan ahşap olarak inşa edilmiş. Basamakları çıktığınızda, turistik bölgeye ulaşmış oluyorsunuz. Bu bölgenin hemen arkasında ise han odaları bulunuyor. Taş Han’ın giriş kapısının karşısındaki bölümlerden ise Belediye Çarşısı’na geçiş yapabiliyorsunuz.

IMG_5561

Haber: Yunus Emre Bayır

Editör: Eyüp Kağan Atlı