2008 yılında, araştırma geliştirme faaliyetlerini desteklemek, üniversite-sanayi işbirliğini geliştirmek, bölgedeki sanayinin gelişmesine yönelik test ile analiz işlemlerini yürütmek ve bilim ve teknolojide uluslararası rekabeti yakalamak amacıyla Devlet Planlama Teşkilatı’nın desteği ile kurulan KSÜ bünyesindeki ÜSKİM, yaptığı analizler, yürütülen projeler ve üniversite-sanayi işbirliğine katkısı nedeniyle önemli bir fonksiyonu icra ediyor. Kurulduğu günden bugüne kadar kente olan katkısı nedeniyle büyük bir beğeni ve takdir toplayan ÜSKİM, kentte baca gazı emisyon ve imisyon ölçümlerinde rapor yazmaya yetkili tek kurum olarak ta dikkat çekiyor. Ayrıca İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi ile birlikte ulusal çapta akredite olan iki üniversiteden biri olarak ta büyük bir başarı elde eden ÜSKİM, bu anlamda kente önemli bir katkı sağlıyor.

ANALİZ VE ARAŞTIRMA DESTEĞİ VERİLİYOR

ÜSKİM hakkında kısa bir bilgi veren Merkez Müdürü Doç. Dr. Mustafa Şekkeli, 2008 yılında faaliyete geçen ve Devlet Planlama Teşkilatı tarafından desteklenen proje kapsamında altyapısı tamamlanan merkezin akademisyenlere, sanayicilere ve kamu kurum ve kuruluşlarına analiz ve araştırma desteği verdiğini ifade etti. KSÜ bünyesinde bağımsız faaliyet gösteren birim laboratuvarlarını desteklemek, bilim ve teknolojide çağdaşlığı yakalamak, izlemek, rekabet edebilmek ve üniversite-sanayi-kamu işbirliğini güçlendirmek için tam donanımlı araştırma ve uygulama laboratuvarlarına duyulan ihtiyaç üzerine kurulan merkezin başlangıçta sadece akademisyenlere hizmet verdiğine dikkat çeken Doç. Dr. Mustafa Şekkeli, yönetim olarak sanayi ve kamu ayağında eksiklik gördüklerini ve alandaki eksikliği gidermek amacıyla çalışmalarına hız verdiklerini belirtti.

YILLIK ORTALAMA 15 BİN ANALİZ YAPILIYOR

2012 yılında Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından yapılan denetimlerle merkez laboratuvarlarının akredite olmaya başladığını ifade eden Doç. Dr. Şekkeli, 2018 itibariyle ÜSKİM laboratuvarlarına Tekstil, Çevre Analizleri, Baca Gazı Emisyon ve İmisyon alanında toplamda 36 parametrede akreditasyon verildiğinin altını çizdi. Önemli kurum ve kuruluşların çeşitli analizlerinin ÜSKİM’de gerçekleştirildiğini kaydeden Şekkeli, bu kurumlar arasında Türk Hava Kuvvetleri, Ulusal Göç Örgütü (IOM) ve NATO Askerî Birliklerini saydı. Resmi ve özel kuruluşlardan gelen talepler doğrultusunda yıllık ortalama 15 bin analizin yapıldığını kaydeden Şekkeli, ÜSKİM’in tüm imkânlarıyla sanayicinin, akademisyenlerin ve kamu kurumlarının yanında olduğunu belirtti. Analizlerin yaklaşık yüzde 50’sinin sanayi, yüzde 30’unun akademik ve yüzde 20’sinin de kamu alanında yapıldığına dikkat çeken Şekkeli, analizlerin yanı sıra Proje Hazırlama ve Destekleme Birimi ile sanayi, akademik camia ve resmi kurumlara proje desteği verildiğini kaydetti. Şu an ÜSKİM’de 2 Avrupa Birliği, 1 SANTEZ, 1 KOSGEB ve 4 TÜBİTAK projesinin devam ettiğini dile getiren Şekkeli, 4 SANTEZ ve 17 TÜBİTAK projesinin de merkez bünyesinde tamamlandığını ifade etti.

BACA GAZI EMİSYON VE İMİSYON’DA ÖNEMLİ BAŞARI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından su/atık su ve baca gazı kapsamında “Çevre Ölçüm ve Analizleri Yeterlilik Belgesi” alan ÜSKİM’in bu alanda Yeterlilik Belgesine sahip olan tek kurum olduğunu ifade eden Şekkeli, yine ÜSKİM laboratuvarlarının Kahramanmaraş’ta emisyon analizlerinde akreditasyon sertifikası ve yeterlilik belgesine sahip olan tek kurum olduğunu ulusal çapta da Üniversiteler arasında yeterlilik belgesine sahip iki üniversiteden biri olduklarının haklı gurunu yaşadıklarını ifade etti. “Daha önce ilimizde yapılmayan bu ölçümler için dışarıdan hizmet alınmak zorunda kalınıyordu, ÜSKİM bu alanda alınan yeterlilik belgeleriyle bu zorunluluğu ortadan kaldırdı” diyen Doç. Dr. Mustafa Şekkeli sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda kapsam genişletme çalışmalarının da süreceğini sözlerine ekledi. Son iki yıldır yaklaşık 200 sanayi tesisinin gezilerek sanayicilerin sorunlarının dinlendiğini ve çözüm önerileri sunulduğunu anlatan Şekkeli, bu doğrultuda 20 işletmeyle proje ve danışmanlık alanında işbirliği kararlaştırılırken 5 Adet TEYDEP Projesi hazırlanmasının da zemininin oluşturulduğunu vurguladı. Özelde Kahramanmaraş ve bölge için genel düzeyde tüm Türkiye için çaba sarf edildiğini aktaran Şekkeli, karşılıklı işbirliği ve anlayışla bilim, teknoloji ve sanayi alanındaki tüm sorunlarının çözümlenebileceğini kaydetti.

Haber: Emre Akkış

Editör: Mahmut Beyaz