Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve Sütçü İmam Üniversitesi'nin de katkılarıyla düzenlenen “Uluslararası Divanu Lügati’t Türk Sempozyumu” büyük bir katılımla başladı. Etkinliğe Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, Deva Partisi Kahramanmaraş Milletvekili İrfan Karatutlu, Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Gemalmaz, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı. Sempozyum, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Program boyunca, Türk dilinin köklü eserlerinden biri olan Divanu Lügati’t Türk’ün önemi, dil ve kültür üzerindeki etkileri tartışıldı.
DİVANU LÜGATİ’T TÜRK, 950 YILDIR TÜRK KÜLTÜRÜNÜN SİMGESİ
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alptekin Yasım, Divanu Lügati’t Türk Sempozyumu’nda şu şekilde konuştu: “Bundan tam 950 yıl önce Kaşgarlı Mahmut tarafından kaleme alınan Divanu Lügati’t Türk, o dönemin zor koşullarında hazırlanmış ve Türk dilinin köklü mirasını geleceğe taşımıştır. Bu eseri ortaya koyan Kaşgarlı Mahmut’a minnettarız. Türk dilinin Arapça kadar zengin bir dil olduğunu dünyaya göstermek amacıyla hazırlanan bu sözlük, aynı zamanda Türk kültürünün, düşünce yapısının ve yaşam tarzının bir hazinesi olarak değerini koruyor," dedi. Son olarak Rektör Yasım, etkinliğin Kahramanmaraş’ta gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, başta Türk Dil Kurumu ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi olmak üzere tüm destekçilere teşekkür etti.
DİVANU LÜGATİ’T TÜRK, TÜRK DÜŞÜNCE DÜNYASININ HAZİNESİDİR
Kahramanmaraş Valisi Mükerrem Ünlüer, sempozyumda yaptığı konuşmada, Divanu Lügati’t Türk’ün yazılışının 950. yılına ithafen düzenlenen bu anlamlı programın Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Vali Ünlüer, "Türk dillerinin en eski sözlüğü olan bu eser, yüzyıllardan beri Türkçenin ve Türk düşünce dünyasının ana unsurlarını içeren önemli bir hazine niteliğindedir. Divanu Lügati’t Türk’ün sahip olduğu atasözleri, şiirler ve kültürel ifadeler, Türk düşünce tarzını ve yaşam biçimini gözler önüne sermektedir. “
ATATÜRK'ÜN KÜLTÜREL MİRASI VE UNESCO DESTEĞİ
Sempozyumda, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün kültür ve medeniyetin bir millet için vazgeçilmez olduğuna dair sözleri de anıldı. Türk Dil Kurumu'nun ve Türkiye Milli Komisyonu'nun sempozyuma destek vermesinin önemine işaret eden Vali Ünlüer, "Geçmişten günümüze edebiyatın başkenti olarak bilinen Kahramanmaraş’ın kültürel adaylık süreçlerinde UNESCO’nun manevi desteğini almaktan memnuniyet duyuyoruz," şeklinde konuştu.
TÜRK DÜNYASINDA DİL BİRLİĞİ İÇİN YENİ ÇALIŞMALAR
Türk Dil Kurumu Başkanı Osman Mert ise Türk dilini geliştirmek adına Türk Dil Kurumu'nun başlattığı yeni projelerden de bahsetti. Türk dünyasındaki 21 lehçeyi kapsayan karşılaştırmalı bir sözlük çalışmasının A ve D harflerinde tamamlandığını ve bu projeyi destekleyen özel bir yazılım üzerinde çalışıldığını belirtti. Ayrıca, Türkiye ve Türk dünyası terim bankaları kurmak için İngilizce açıklamaları da içeren kapsamlı bir yazılımın devreye alındığını ifade etti.Bu projelerin Türk devletleri arasında dil birliğini sağlamaya yönelik önemli bir adım olduğunu vurgulayan Mert, Türk Devletleri Teşkilatı’na bağlı Türk Dünyası Komisyonu’nun ilk toplantısının Batı’da yapıldığını da ekledi.
DİL BİRLİĞİNDE TARİHİ ADIMLAR
Türk Dil Kurumu Başkanı Osman Mert, 1926 yılındaki Birinci Türkoloji Kurultayı'ndan bugüne uzanan süreçte, Türk dünyasının kardeşlik ve iş birliği içinde daha sağlam adımlar atmasını temenni etti. Bu bağlamda Azerbaycan’da yayınlanan Türk Dil Kurumu’nun son eserlerini de örnek gösterdi. Bu yeni girişimlerin, Türk dilinin ve kültürünün güçlenmesine katkıda bulunacağına olan inancını dile getiren Prof. Dr. Osman Mert, Türk dili adına daha güzel gelişmeler yaşanmasını umut ettiğini belirterek konuşmasını tamamladı.
ÜNİVERSİTELERİN PROJEKSİYONLARI ŞEHRİMİZİ İLERİYE TAŞIYACAK
DEVA Partisi Kahramanmaraş Milletvekili İrfan Karatutlu, katıldığı sempozyumda şehirlerinin ilerlemesi ve geleceği hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Karatutlu, Kahramanmaraş’taki iki üniversitenin şehre katacağı katkıların desteklenmesi gerektiğine inandığını belirterek, “Şehir nasıl ilerleyebileceğini, nasıl gideceğini üniversitelerin projeksiyonlarıyla bağlan inancındayız. Dolayısıyla, şehrimizin her türlü faaliyetinin muhakkak diğer bürokrasisi tarafından desteklenmesinin faydalı olduğuna inanıyoruz,” dedi.
“KÜLTÜREL DESTEK GEREKİYOR”
Kültürel varlıkların desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Karatutlu, deprem sonrası Kültür Bakanı ve Tiyatro Genel Müdürü ile gerçekleştirdiği görüşmelerde sosyo-kültürel yardımların önemine değindi. “Binalar yapmakla, sadece yardımlar yapmakla bu şehirlerin rehabilite olamayacağını kendilerine ifade ettim. Sosyo-kültürel destek de gereklidir. Potansiyellerimizi kullanarak yeniden bir şeyler üretmemiz lazım,” dedi. Kahramanmaraş’ın kültürel zenginliğine vurgu yaparak, “Kültür varlıklarımızın bir an önce harabiyetini ayağa kaldırılması burada çok önemli,” diyerek sözlerini tamamladı. Karatutlu, katılımcılara teşekkür ederek, şehrin ve ülkenin faydasına olacak bir sözün oluşacağına inandığını belirtti.
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz’da öncelikle sempozyuma katılmaktan gurur duyduğunu dile getirerek şunları söyledi: “ Bu program, dünya genelinde korunması gereken kültürel mirasların tespit edilmesi ve korunması adına büyük bir önem taşımaktadır. Özellikle, kaybolma riski altındaki eserlerin korunması ve dijital ortama aktarılması için UNESCO, 1992 yılından bu yana aktif olarak çalışmalar yürütmektedir. Bu çerçevede, Türkiye’nin de dünya mirası listesinde yer alan eserleri koruma çabaları büyük bir önem arz etmektedir. 36 mirasımızla uluslararası alanda güçlü bir kültürel geçmişe sahibiz, ancak bu mirası daha fazla tanıtmak için çabalarımızı artırmalıyız. UNESCO genel konferansında kabul edilen Atatürk’ün Divanı, bu çabaların bir sonucudur ve 2024 yılı, bu önemli mirasın kutlanması için özel bir yıl olacaktır “dedi.